To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - ropa nieźle podrożała

Anonymous - Pon 26 Maj, 2008

jakby to kto inny napisal to rzeczywiscie bylby to tylko niesmieszny zart... wybacz ja np nie wyczulem
Gotti - Pon 26 Maj, 2008

to w ramach kpin z diesla... gwoli ścisłości.
GOKART - Pon 26 Maj, 2008

qwas napisał/a:
u mnie na statoil 95-4.48gr ON-4.55gr Gdzie tu logika??

od dawna wiadomo że ceną rządzi popyt a nie logika.
Na świecie obecnie sprzedaje się więcej samochdów z silnikami diesla więc i popyt na ropkę jest większy, ponadto nowoczesne diesle pochłaniają relatywnie mniej paliwa na 100 km i kierowcy osobówek bedą mogli jeszcze tą podwyżke przełknąć.. oczywiście do czasu. Trasport podrożeje jak nic a jak transport to genralnie wszystko.
Mnie wqrwia to że kapitał spekulacyjny przerzucił się z akcji które w ostatnim czasie mocno znizkowały na surowce energetyczne jako świetne źródło pomnazania kapitału. W 3 miesiące nakręcili ceny 100 ->140 USD / baryłkę
Mimo że zapasy są pełne i nie ma jakiejś wielkiej obawy o płynność dostaw ceny poszły w górę. OPEC swoją drogą też testuje poprzeczkę jaką są w stanie zaakceptowac klienci.
Oby nie przedobzyli. Jak cały przemysł motoryzacyjny odczuje mocny spadek koniunktóry przez zbyt drogie koszty eksploatacji samochodu i przestawi się na jakąś alternatywną i skuteczną technologię zasilania silników to odwrotu już nie będzie i nawet spadek cen ropy już tego trendu nie odwróci. Wypniemy się na arabow i Putina.

Co do zasobów - niedawno odkryto nowe gigantyczne złoża ropy (jedne z najwiekszych na świecie) ale już nie pamietam gdzie. Złoża w Zatoce Meksykańskiej które uważane były za wyczerpane znowu są pełne ropy z czym nie kazdy koncern się afiszuje. Wysoka cena generuje gigantycznme zyski. Odbieram to jako nakręcanie paniki braku surowca przez koropracyjny przemysl naftowy który już w tej chwili wywołuje wojny by zapewnić sobie nowe złoża (afryka, Irak). Zwykla ludzka pazerność.

Gaydek - Pon 26 Maj, 2008

GOKART napisał/a:
niedawno odkryto nowe gigantyczne złoża ropy (jedne z najwiekszych na świecie)

U wybrzeży Brazylii (ropa naftowa i gaz).

Anonymous - Wto 27 Maj, 2008

to fakt że nowe państwa dynamicznie rozwijające się jak chiny indie etc pochłaniają w tempie wykładniczym światowe zapasy ropy oraz surowców co może na dłuższą metę utrzymać ceny i może zmienić sytuacje gospodarczo ekonomiczną wielu państw obecnie również mocno uzależnionych od tych dostaw, usa starało się wytworzyć sobie sztuczne rezerwy i mieć ręke na kurku dzięki wojnie w zat. perskiej i iraku. mimo wszystko nie są w stanie nadać pewnej płynności cen nawet u siebie na rynku też mają skoki, zaczynamy żyć w bardzo ciekawych czasach gdzie światowe punkty ciężkości wielkich gospodarek mogą poprzesuwać się na inne osie, miejmy nadzieję że nie skończy się to następnymi wojnami o "surowce" które mogą na długie lata podnieść poprzeczki cenowe i nagle okaże się że nawet wielkie złoża przy brazylii nie są wystarczające a gaz od ruskich drożeje o 200% co odbija się nie tylko na eksploatacji aut ale i kosztach ogrzewania mieszkania czy domu.

więc uważam że w chwili obecnej ci co śmieją się nie zdają sobie sprawy że za 10lat może być mało śmiesznie na świecie.

lukp - Wto 27 Maj, 2008

Panowie katastrofa z ropa, sądzę ze koło 5zł w wakacje będzie kosztować co odbije się na kieszeni konsumentów, bo jakoś ten towar do sklepów trzeba dowieźć, w Hiszpanii np. lit ON kosztuje 0,9euro czyli 3,06zł. I jak sie nie .......!!!!!
mi - Wto 27 Maj, 2008

bart napisał/a:
trochę niepokojące jest humorystyczne podejście niektórych do światowych cen paliw...

nosz motyla noga - mam siąść, zacząć płakać i zrzędzić? Nic na to nie poradzimy, nie powstrzymamy rozwoju rynku w chinach.
Obawiam się, że najskuteczniejsze, co możemy zrobić to kupienie małych ekonomicznych samochodów, najlepiej diesli. To jak, kto zaczyna?

GOKART napisał/a:
Odbieram to jako nakręcanie paniki braku surowca przez koropracyjny przemysl naftowy który już w tej chwili wywołuje wojny by zapewnić sobie nowe złoża (afryka, Irak). Zwykla ludzka pazerność.

no tak trafne spostrzerzenie .
ja uwazam że zamale jest zainteresowanie na swiecie alternatywnymi źrodłami
energi , ludzkość uczepiła się ropy i gazu i chyba chcemy wykożystać złoża do końca i potem mysleć co dalej .
Ogólnie cała technologia silnikow spalinowych jest przestażała i niepotrzebnie przedluzana , inwestuja w jakies comonraile , zmnienne fazy a przeciez ogolnie
silnik od wielulat jest niezmieniony (ogolnie) i jego zasada dzialania jest poprostu przymitywna , ogien w cylindrze daje energie ktora porusza walem... , no jak w jakimś
parowozie kurwa mać . mamy pole magnetyczne ziemi i powinnismy to wykozystac
są juz takie pojazdy ale jakos o nich nie slychac .
Ale nic niezastapi dzwieku spalinówki :D

kubas - Wto 27 Maj, 2008

eee lepiej kupic jakiegos malego benzyniaka np niebieska pande :D ;D
M - Wto 27 Maj, 2008

Jest dużo paliw zamiennie tylko są droższe od benzyny jeszcze.
Etanol,butanol,wodór.

mi - Wto 27 Maj, 2008

eM napisał/a:
wodór

zasilający ogniwa paliwowe, tak widzę przyszłość.

...a pomysł z kupieniem pandy w sumie niegłupi :*

no tak , dobra opcja w dizlach to ten olej roslinny , bo ze zlożami to troche jak z chodzeniem na grzyby ;)
KonradMK - Wto 27 Maj, 2008

ja tam czekam na technologię która pozwoli podróżować pojazdom napędzanym wiatrem słonecznym... tylko że wtedy ustawki nie będą na S tylko na parseki od Księżyca w kierunku Marsa :D
Bad-i - Wto 27 Maj, 2008

prosze zwrocic uwage ze wiekszosc z Was przeraza brak zasobow, samochody w Chinach itd..........

Mnie natomiast przeraza fakt ile firmy paliwowe na nas zarabiają. Rozumiem ze benzyna kosztuje 5pln/litr ale niech w tym przypadku jej wyprodukowanie z calymi kosztami wychodzi 4,50pln/litr. A tutaj nie, oni nam sprzedaja litr za prawie 5 pln/litr a zarabiaja na nim pewnie z 4. Pierd......... złodzieje

M - Wto 27 Maj, 2008

Akcyza. Polowa paliwa to podatek.