Uprzejmie informuję, iż stosowne działania podejmujemy tylko wówczas, gdy wskazany Użytkownik dopuszcza się kradzieży bądź opisu zdjęć zgłaszającego. Z dostępnych mi danych wynika, iż nie jest Pan autorem / właścicielem wspomnianego zdjcia, w związku z tym nie możemy podjąć odpowiednich działań wobec zgłaszanego Użytkownika.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia"
czyli nic nie zrobiąRudello - Pon 02 Cze, 2008 Czyli nie ma prawa na takich ludzi?KonradMK - Pon 02 Cze, 2008 jest prawo dżungli. możesz mu przypier... Anonymous - Pon 02 Cze, 2008
KonradMK napisał/a:
Allegro odpisało:
"Dziękuję za list.
Uprzejmie informuję, iż stosowne działania podejmujemy tylko wówczas, gdy wskazany Użytkownik dopuszcza się kradzieży bądź opisu zdjęć zgłaszającego. Z dostępnych mi danych wynika, iż nie jest Pan autorem / właścicielem wspomnianego zdjcia, w związku z tym nie możemy podjąć odpowiednich działań wobec zgłaszanego Użytkownika.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia"
czyli nic nie zrobią
KonradMK, to zgłosiłeś kradzież zdjęć?
Ryzykując urażenie uczuć patriotycznych, zaryzykuję skomentowanie tego tak:
Polska- czyli obojętność
Skoro jest zgłoszenie ewidentnego przestępstwa, które Allegro praktycznie akceptuje,
to w takim razie staje się współwinne. Paserstwo. Współwina.
Gdyby mi się chciało, zgłosiłbym to na policję. Niestety w polską policję też nie wierzę.
Ale podziwiam ludzi, którzy walczą z wiatrakami i zgłaszają takie rzeczy.
Bo jeśli nikt tego zgłaszać nie będzie, to nigdy nic się nie zmieni anjas - Pon 02 Cze, 2008 a może napisać im, że nie chodzi o kradzież zdjęć a o wykrycie oszustwa w aukcji.
moim zdaniem odpisali szablonowego maila na "odpierdol się". Ja bym im nie odpuścił i naciskał.KonradMK - Pon 02 Cze, 2008 właśnie piszę im odpowiedź bo wg mnie nie zrozumieli ocb.lukp - Pon 02 Cze, 2008 zdjęcia ściągnięte od sprzedającego z Berlina, widzę ze allegro ma to wszystko w d... daleko i głęboko, jasno wynika że sprzedający chce kogoś oszukać , kurde ile więcej dowodów potrzeba aby ukarać kogoś lub wycofać aukcję z allegro. Porażka jednym słowem.PiTT - Pon 02 Cze, 2008
KonradMK napisał/a:
właśnie piszę im odpowiedź bo wg mnie nie zrozumieli ocb.
aż Ci odpiszą "odpierdol się proszę Pana"KonradMK - Wto 03 Cze, 2008 z tzw. wyrazami szacunku KonradMK - Wto 03 Cze, 2008 Witam.
W dniu 2008-06-02 16:28:17 otrzymaliśmy e-mail o treści:
> Albo ja czegoś nie rozumiem albo wy. Mi nie chodzi o zdjęcia tylko o
> to że koleś sprzedaje auto, które kupił u Niemca z przebiegiem 150
> 000km jako auto z przebiegiem 50 000km i do tego wypiera się jakoby
> kupił je od handlarza w Niemczech. Wg mnie towar nie zgodny z opisem.
Dziękuję za wiadomość.
Uprzejmie informuję, że Pańskie zgłoszenie zostało sprawdzone, jednakże aukcja nie może zostać usunięta z podanych przez Pana powodów, ponieważ Sprzedający ponosi pełną odpowiedzialność za produkt i informacje na jego temat zamieszczone w opisie aukcji.
Zgodnie z artykułem 8.1 Regulaminu Allegro:
"QXL nie ponosi odpowiedzialności za zachowania Użytkowników w ramach Allegro ani za nienależyte wykonanie bądź niewykonanie przez nich umów zawartych w wyniku Aukcji, jak również nie ponosi odpowiedzialności za następstwa działań podjętych przez Użytkowników oraz osoby trzecie, a stanowiących naruszenie postanowień Regulaminu. QXL w szczególności nie ponosi odpowiedzialności za jakość, bezpieczeństwo lub legalność Towarów sprzedawanych w ramach Aukcji, prawdziwość i rzetelność informacji podawanych przez Użytkowników, zdolność Sprzedających do ich sprzedaży oraz wypłacalność Użytkowników składających oferty kupna. QXL nie ponosi odpowiedzialności za niezawarcie przez Użytkowników umowy"
oraz art. 5.5 Regulaminu:
"Opis Towaru powinien być rzetelny i kompletny oraz nie może wprowadzać w błąd innych Użytkowników, w szczególności co do właściwości Towaru, takich jak: jego jakość, pochodzenie, marka czy producent. Opis Towaru powinien być zgodny z wymogami prawa, w szczególności powinien zawierać wymagane w określonych okolicznościach informacje, w tym informacje wskazane w obowiązujących przepisach dotyczących ochrony konsumentów. Użytkownik ponosi pełną odpowiedzialność za treści umieszczone przez siebie w opisie Aukcji, w tym jest odpowiedzialny za wszelkie błędy lub nieścisłości takiego opisu".
Równocześnie chciałabym zaznaczyć, że zakończona aukcja w świetle prawa jest umową cywilną pomiędzy Sprzedającym a Kupującym. W przypadku naruszenia przez którąś ze stron warunków owej umowy, osoba poszkodowana ma prawo zgłoszenia sprawy do organów odpowiednich do rozpatrywania takich skarg.
Zgodnie z art. 20 Regulaminu Allegro:
"Prawem właściwym dla umowy pomiędzy Użytkownikiem a QXL, której przedmiotem są usługi świadczone przez QXL w ramach Allegro na warunkach określonych w Regulaminie, jest prawo polskie. Wszelkie spory związane z usługami świadczonymi przez QXL w ramach Allegro będą rozstrzygane przez właściwe polskie sądy powszechne".
Informacje na temat zasad wystawiania i opisu aukcji znajdzie Pan na stronach naszej Pomocy dostępnej pod adresem:
W przypadku napotkania aukcji niezgodnych z zasadami Serwisu proszę o zgłoszenie ich poprzez odnośnik "Zgłoś naruszenie zasad" znajdujący się w prawym górnym rogu na stronie każdej trwającej aukcji.
Jednocześnie informuję, że wszelkie niezgodności może Pan zgłaszać również poprzez formularz kontaktowy, który dostępny jest na stronie:
to dane tego kolesia moze go potyramy grupowo ? Anonymous - Wto 03 Cze, 2008 Wydaje mi się, że Allegro chodzi, żeby to żeby zgłosić w odpowiedni sposób.
Minimalizują w ten sposób ilość spraw w którą się muszą zaangażować.
Aukcja ta jest niezgodna z art. 5.5 regulaminu Allegro:
"Opis Towaru powinien być rzetelny i kompletny oraz nie może wprowadzać w błąd innych Użytkowników, w szczególności co do właściwości Towaru, takich jak: jego jakość, pochodzenie, marka czy producent"
Opis ewidentnie nie jest rzetelny i owszem jak najbardziej wprowadza w błąd
tak co do pochodzenia (od handlarza a nie osoby prywatnej) jak i jego jakości (przebieg).
W takim razie można spróbować linka "Zgłoś naruszenie zasad"
i zgłosić nie oszustwo- bo to cwaniaczków z Allegro jak widać nie interesuje,
ale po prostu naruszenie ich własnego regulaminu?
Sam bym to zrobił tylko nie mam konta na Allegro.KonradMK - Wto 03 Cze, 2008 Ale ja to właśnie tak zrobiłem.Anonymous - Wto 03 Cze, 2008 No to chyba jacyś niedoroziwnięci pracują w tym Allegro
W takim razie ta odpowiedź to przecież jawna kpina ps - Wto 03 Cze, 2008 sek w tym, ze z czysto merkantylnego punktu widzenia, allegro nie ma zadnego interesu w wylapywaniu walkow.