To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - kino domowe itd...

Bad-i - Wto 26 Sie, 2008

a moze zrobic tak ze podlaczyc na tym co jest a pozniej ewentualnie przeciagnac nowe kable jak zobacze jak to gra ??

Bo jak juz bede mial wykonczenie to bede mogl ocenic co i jak tym bardziej ze bede zmienial glosniki

jak juz sie tak znasz to powiedz czy M-Audio moze byc (glosniki)

Anonymous - Wto 26 Sie, 2008

napisz jaki masz ampli i głośniki :)
Bad-i - Wto 26 Sie, 2008

mikson napisał/a:
napisz jaki masz ampli i głośniki :)

a to dopiero wieczorem jak sobie to zapisze :D

wiem tyle ze Onkyo i M-Audio (jakie modele to nawet nie mam pojecia)

GOKART - Wto 26 Sie, 2008

Bad-i - jak chcesz grać z użyciem projektora to w tym temacie lepiej sprawdzą się LCD. DLP owszem są nadal oferują najlepszą jakosć ale to są projektory stricte kinowe za grubą kasę.

mikson napisał/a:
kable to też ciekawy temat

ile chcesz na nie przeznaczyć , generalnie zakłada się z 10% wartości kina, ale musisz mieć świadomość że tu wchodzą centralny, fronty i tylne...

real cable bm250 około 20pln za mb z srebrem niezłe
audioquest type 4 około 50 za mb dynamiczne
tara labs prism omni około 50 mb bardziej muzykalne
dnm reson 50 bardzo muzykalny ale mało dynamiczny
qed aniversary xt 40 mb fany do kina ale wychudzony dźwięk
itd itd.....

:jupi:
stawiam najlepszą wódkę że Bad-i a i większość nas z tego forum nie usłyszy różnicy.
Panowie nie dajmy się zwariować, wpływ kabli na brzmienie dzwięku w stosunku do tego jaką barwę nadaje mu sam sprzęt, głośniki ich ustawienie itp. itd oceniam na pół promila procenta ;)
Owszem zdarzają się specyficzne kable które mniej lub bardziej potrafią wpłynąc na brzmienie ale większosć z tego poprawia tylko nasze samopoczucie.

Polecam zrobić test i podmienić kable z high end na zwykłe a nawet z premedytacją oszukać słuchacza że zmieniło się na jakieś hiper super i aaaaaaaa od razu rozpłyniemy się w zachwytach.
Były takie akcje robione na audiofiliskich konwentach gdzie kable za pierdylion pln'ów zastąpiono jakąś niską półką i nikt ze słuchaczy tego nie wyłapał :D Konsternacja.
Ponadto odpowiedzmy sobie na pytanie - czy audiofilstwo jest dla nas ?
To tak jak z wytrwanym winem - dla smakoszy reszta słodkich i półsłodkich wynalazków to profanacja a dla innego Kadarka z Biedronki bedzie zajebista.

Poszukaj kabli w przedziale 15-50 PLN za metr i bedzie cacy byle to nie były jakieś kabelki telefoniczne.
Ja używam Black Rhodium (Sonic Link) i jestem zadowolony.
http://www.top-audio.pl/a...ium_ast_75.html
Fajne bo występuja w różnych kolorach i nawet jak będą widoczne można dobrać do reszty.

Bad-i - Wto 26 Sie, 2008

zaraz zaraz ja chce glownie miec dobry dzwiek tylko wtedy kiedy grupowo bedziemy grac w PS3 w colina i razem najeb..... w parze z Radziem będziemy niszczyc beja i kebaba :D

ja słyszę różnicę u mnie a nie mam jakiegoś w tej chwili hi endu stereo , po wymianie np z aq type 4 na type8 tego samego producenta a nawet na bardzo zbliżony konstrukcyjnie kabel innej amerykańskiej firmy tara labs rsc prime 500 , , tylko różnica ta jest tym większa im lepszy jest sprzęcik, oczywiście nie jest to różnica która może zdominować czy przestawić brzmienie o 180 stopni ale jest to do wychwycenia, ale taką zabawę bardziej polecam nie w kinie tylko w systemie stereo bo przy tej samej cenie zakupu systemu stereo czy kina osiąga się dużo większą różnicę w brzmieniu na plus w stereo,

, oczywiście nie dajmy się zwariować w kablach i jeżeli ma służyć to do prostego kina do tak jak pisałem można zaszaleć na fronty do 25pln mb reszta do 10za mb bo tych metrów troszkę będzie ;) ważne żeby kabel nie w kinie nie filtrował mocno góry pasma i dynamiki a to najtańszym plecionkom się często zdarza po 5pln za metr, bo efekty troszkę się osłabią ;)

Bad-i - Wto 26 Sie, 2008

a jak Marcel przywali pugiem w drzewo to jak będzie slychac,

Buum czy JEEEEEEEEEEEEEEEP k.ur.w.a. :D

zależy jaki masz woof :) i czy stoi w rogu pokoju czy przy miękkiej kanapie hehhehe

jak chcesz efektów tektonicznych to powinieneś wmurować go w podłogę ;D
ale generalnie narożniki rula :)

http://www.hotlinecable.com/index_pl.html

a tu kabelki polskiego producenta też kolorowe i całkiem dobre seria silicon do kina ;)

Bad-i - Wto 26 Sie, 2008

GOKART napisał/a:
jak chcesz efektów tektonicznych to powinieneś wmurować go w podłogę ;D
ale generalnie narożniki rula :)

naroznik z przodu gdzies tam obok ekranu czy z tylu salonu??

tam się stawia woofa gdzie najlepiej gra znaczy masuje brzucho i nie buczy a często jest właśnie wyższy bass podbijany w narożnikach i nie przesuwa kwiatów czy figurek po meblach czy na parapecie, z ustawieniem woofa jest sporo zabawy :)

metoda prób i błędów. U mnie sprawdził się z tyłu przy kanapie (niby za blisko "punktu odsłuchowego" ale i tak trudno "go" ( w sensie źródło basu) zlokalizować - i o to chodzi)

dokładnie bass nie jest kierunkowy ale nie może się opóźniać względem basu z frontów jeżeli takowe wytwarzają i jeszcze musi się odpowiednio w paśmie z nim łączyć, ja walczyłem z tydzień zanim dostroiłem to gów.no a potem i tak sprzedałem :) powróciłem do stereo ;)

ja mam stereo + subwoofer bo lubie jak kopie jajca ;) No bass no fun