To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Czym wysłać wydech z UK?

dzik - Śro 10 Wrz, 2008

Z clem to masz zawsze ryzyko. Sciagalem troche elektroniki w US i czasami przechodzi czasami nie. Jesli wpada na clo to placisz clo (kilka procent zazwyczaj) + 22% vat.
Jak w paczce bedzie faktura to naliczaja z tej kwoty.

Mick - Śro 10 Wrz, 2008

dokładnie z USA zawsze jest ryzyko Cła... najlepiej jakbyś miał kogoś kto jest w usa i akurat przyjeżdża do polski i może przywieść ze sobą...

a jaki chcesz ten aparacik?
bo jakby co to moge sprzedać swoją 350D

CHRZANEK - Śro 10 Wrz, 2008

Mick napisał/a:
najlepiej jakbyś miał kogoś kto jest w usa i akurat przyjeżdża do polski

Albo Ci kupi to co chcesz i prześle bez firmowego opakowania jako rzecz "używana" (np strzeli aparatem ze 3 zdjęcia)...

106 - Śro 10 Wrz, 2008

Mick mysle nad zmiana D50 na D300

350D nie wchodzi w gre.. za mala.. za lekka i wole nikona :)

Greg - Śro 10 Wrz, 2008

Ostatnio robiłem zakupy w USA za jakieś $900 (ciuchy MX), poprosiłem ich żeby zanizyli wartość deklarowana na paczce i obnizyli do 50% - musiałem w celnym napisać oświadczenie pod rygorem paragrafów itp. że to a) prezent, otrzymuje to za free, b) na własny użytek. Zapłaciłem ujednolicone cło chyba 3,5% + 22%VAT.

Jesli chodzi o wysyłke kurierem, to jest wieksza szansa ominięcia cła (mój brat np. zamówił graty do kompa za sporą kasę, przyszło kurierem z prywatnego adresu i nie zapłacił opłat). Ja wysyłałem USPS czyli ich Pocztą, w PL ząłatwia to Polczta Polska (jest urząd celny na ul. Łączyny - Służew/Poleczki).

Jeśli pójdzie to pocztą to i tak będzie dośc szybko (4-5dni), najwięcej lezy to w PL i czeka na odprawę. Dostajesz kwit że masz paczkę i musisz przedstawic im albo fakturę i od tego liczą Ci podatki, albo zadeklarowac że to gift i zapłacić od tego podatki (ale mniejsze, bo mniej deklarujesz). Jakaś wartość jest wolna od podatku, ale oni to często negują - kiedyś było $35 or sth. Jak dostaniesz kwit z pocztowego celnego to możesz im to wysłac poczta i czekasz dłużej, albo pojechać tam i spróbować odebrać od ręki (ja tak zrobiłem, czekałem jakieś 1,5h bo w międzyczasie mieli 30min. przerwy i jeszcze komp im sie zepsuł :P ). Ale jest szansa odebrac to do łapek.

Najlepiej żeby sprzedający nie wrzucał do pudła faktury, żeby zaniżył wartość na paczce i żeby wysłał to z prywatnego adresu (tzn. żeby nie było nazwy firmy tylko imię i nazwisko). Ale i tak jak trafisz na dobrego c elnika to będzie na luzie - ja kupowałem w sklepie internetowym i adresat był BTO SPORTS (nazwa sklepu) i jakieś imię i nazwisko - celnik puścił oko i zapytał, czy to od prywatnej - ja mówię, że tak. :D Uśmiechnął się i luz. Wiedzą o co chodzi. :) Ale jest tam taki jeden dośc młody, wredny je.bak.

Mam nadzieje, że choć trochę pomogłem.

106 - Śro 10 Wrz, 2008

Greg napisał/a:

jak gdzies znajdziesz moj temat w pimp lub motorsport to sie odezwij dam pomogl :)

dzieki wielkie

Greg - Śro 10 Wrz, 2008

106 napisał/a:
Greg napisał/a:

jak gdzies znajdziesz moj temat w pimp lub motorsport to sie odezwij dam pomogl :)

dzieki wielkie

Żeby nie było - nie pisałem tego dla "pomogła". :)

Ale odezwac się mogę gdzieś. :D :devil:

Jak coś, to mogę cos podpowiedzieć w miarę moich skromnych mozliwości, już kilka razy słałem coś USPS z USA i było OK.

Michał - Pon 15 Wrz, 2008

a felgi z usa ?
troche lipa wysyłać 3 wielkie kartony . Przyczepią się ?

Greg - Pon 15 Wrz, 2008

Michał napisał/a:
a felgi z usa ?
troche lipa wysyłać 3 wielkie kartony . Przyczepią się ?

Jeśli felgi są lekkie, to lepiej w jednym. Czy się przyczepią nie wiadomo, ale jest duża szansa. Trzeba kalkulować do tego cło i vat dla bezpieczeństwa, bo zawsze może się zdażyć, a tak to nie ma niemiłej niespodzianki. No i warto zaniżyć wartość. :) Ja zawsze liczę wartość gratów + cło + vat i wiem, ile może mnie wyjść wg. czarnego scenariusza. ;D

Polska to kraj - złodziej. Nic dziwnego, że jesteśmy zacofani i się marnie rozwijamy, jak ta banda darmozjadów wszystko co zarobisz to ukradnie. I potem rozp.iep.rzy... :/

Sporo bym chciał w USA kupić, ale niestety nie mam tam nikogo, kto by mi mógł coś wysłać. :/

M - Wto 16 Wrz, 2008

Szukaj duzych sklepow ktore wysylaja do PL.
1.Wysylaja tanio
2.Na 95% zaniżają wartość paczki aby mendy miały mniej z naszego.