na wprost spoko mozna dlubac... w sprintach i kjsach nie ma szans... pojemnosc pojemosc i jeszzcze raz pojemnosc... a grupowa honda w ktorej startuje w ppzm ma shamowane wiecej koni niz clio sporty... przewiozl mnie Marek i to mi wystarczy.fydi - Nie 05 Paź, 2008 Jak masz zdrową budę to ja na twoim miejscu bym się nie zastanawiał i robił swap. Wtedy będzie prawdziwy masakrator Swap nie powinien być trudny, chociaż nie wiem jak jest z 1.4 => 1.6 16v, ale 1.6 8v => 1.6 16v jest prosty
A jak buda już jest nie teges to sprzedawaj.
Dziękuję za uwagę kubas - Nie 05 Paź, 2008 hehe nie jest to takie proste jakby co to mam namiar na silnik z vtsa z a 2,2 k ze skrzynia wiazka i wymienionymi wszystkimi uszczelaniaczami
Przebieg 120 tys km , rocznik auta 1999Barejka - Nie 05 Paź, 2008 buda jest ok latalismy z testerem nawet na ktoryms spocie i na 15 aut tylko moje byl w miare oryginalny lakier dla porownanie w bmw 328 na kilichach norma byla przekroczona kilka razy. jedynie maska jest nie teges bo rdzewieje i prawy prog byl wyciagany ale nie mcon byl pognieciony. Mnie by interesowal sam silnik z osprzetem a skrzynia pozostaje ta co jest jedynie przy okazji pomysli sie o sprzegle, a i przydalby sie jakis czarodziej co by nad tym popracowal bo jak juz wczesniej powedzialem wczesniej znam sie troche nad tym ale sie tego raczej nie podejme Anonymous - Nie 05 Paź, 2008 http://www.forum.peugeot4...244ab5c4b#82206kubas - Nie 05 Paź, 2008 krzycho daje rade wlasnie on ma jeszcze jeden silnik 1,6 16vCHRZANEK - Nie 05 Paź, 2008
kubas napisał/a:
eee 8v da sie taniej mocno zdlubac przy 16v wszystko koszty x2 do 150km 16v ogarniasz bez SA potem to juz tylko SA a to koszt przekraczajacy wartosc silnika na poczatku
Mój zacny przyjaciel nie wspomniał że 150KM w 16V przy topowym osprzęcie można uzyskać bez zmiany wałków, więc różnica w kosztach nie będzie już taka widoczna.
Poza tym co słusznie zauważył Qbus pojemność jest wartością której nie da się zastapić.
120KM z 1,4 i 120KM z 1,6 bedzie jechało jednak inaczej.
Dlaczego?
A no dlatego że o ile moc max (dajmy na to przy 7000rpm) będzie taka sama.
To np przy 5000rpm w 1,6 będziesz miał 110KM w 1,4 już np 100KM
A w średnich obrotach różnica pewnie bedzie jeszcze większa.
Strzelam że przy 3000 obrotów 1,6 będzie miało ponad połowe mocy nominalnej, a dłubane 1,4 nie...
Inna sprawa że XSI jest już troche zdłubane fabrycznie bo ma więcej kuniuff niż podstawowe 1,6 8VBarejka - Nie 05 Paź, 2008 narazie panowie wszystko trzeba przemyslec powoli auto jak na moje standardy jest juz dosc szybkie w 120 konnym s16 czy vts mogblym scigac sie z wlasnym cieniem. Chyba jednak dla moich zdolnosci moc okolo 110 koni z 1.4 bedzie rozsadna, mysle ze temat bedzie sie rozwijal Vlodarsky - Pon 06 Paź, 2008 Chrzaniu ma rację ale przypomnij sobie Radek porównanie AX GT vs twoja czarna sucz z rolki hyhyhyhyhyhyCHRZANEK - Pon 06 Paź, 2008
Vlodarsky napisał/a:
Chrzaniu ma rację ale przypomnij sobie Radek porównanie AX GT vs twoja czarna sucz z rolki
Pamiętam pamietam - z rolki byłes lepszy - ale to zasługa mniejszej masy. Gdybyś miał ten silnik w drugiej 106 takiej jak moja to chyba raczej nie było by tak pieknie Barejka - Pon 06 Paź, 2008 dzisiaj myslalem nad silnikiem 1.6 jest to lepsza inicjatywa tylko mamy problem maly bo u mnie jest podtlenek lpg ale to chyba nie bedzie przeszkadzalo ze jest a czy sie go podlaczy pod silnik 1.6 to sie zobaczy. Jako cel ustalilem sobie ze chce wyj.bac bmw 328 193 konie kolegi z klubu bo sie tak tym dziadem szczyci Niemy - Pon 06 Paź, 2008
Barejka napisał/a:
lpg ale to chyba nie bedzie przeszkadzalo ze jest a czy sie go podlaczy pod silnik 1.6 to sie zobaczy
bedzie przeszkadzalo i u nas napewno sie nie zobaczy Barejka - Pon 06 Paź, 2008 wiem ze wszyscy sa przeciwni podtlenkowi ale szczeze to nawet na podtlenku lepiej jakos samochod przyspiesza lecz po zmianie nie koniecznie gaz zostalby spowroterm podlaczony moglby pojsc w odstawkeNiemy - Pon 06 Paź, 2008
Barejka napisał/a:
szczeze to nawet na podtlenku lepiej jakos samochod przyspiesza
bluźnisz kolego
Barejka napisał/a:
lecz po zmianie nie koniecznie gaz zostalby spowroterm
troche to sie mija z celem, chcesz robic swapa, aby auto bylo szybsze i chcesz miec tfu tfu gaz, zeby bylo oszczedne, co jest do wszystkiego, jest do niczego...Barejka - Pon 06 Paź, 2008
Niemy napisał/a:
Barejka napisał/a:
szczeze to nawet na podtlenku lepiej jakos samochod przyspiesza
bluźnisz kolego
Barejka napisał/a:
lecz po zmianie nie koniecznie gaz zostalby spowroterm
troche to sie mija z celem, chcesz robic swapa, aby auto bylo szybsze i chcesz miec tfu tfu gaz, zeby bylo oszczedne, co jest do wszystkiego, jest do niczego...
kolego o gustach sie nie dyskutuje kokosow tez nie zarabiam a pochasac tez lubie po okolicy a wiadomo jak sie jezdzi to na lpg trzeba szybciej wtedy benzyna ale staram sie pol na pol jezdzic. Planem jest tylko wsadzenie motoru 1.6 i wlasnie za takim zaczynam sie powoli rozgladac bo co do swapa to moze ktos w Siedlcach mi nad tym zapanuje. I teraz pare pytan co potrzebne komputer wiazka wiadomo silnik wtryski alternator, rozrusznik i co jeszcze?? Silnik rozumiem ze wchodzi bez wiekszych zgrzytow do xsi wszystko bedzie prawie pasowalo??