To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - C2 VTS TURBO

PieQt - Śro 19 Lis, 2008

więc ja miałem dośc długie CV w moim 1.2

zaczęło się od nitro u grabowskiego - kurcze to było chyba w '99, grabowski założył podtlenek, oparty na mega prostym mechanizmie - włącznik + elektrozawór na przepustnicy, załączał się przy otwarciu max przepustnicy czyli zabójstwo dla silnika. Elektrozawór włączał wtrysk podtlenku oraz dodatkowy wtrysk paliwa ładowany do dolotu - oba wtryski dużo przed kolektorem ssącym.

Ponieważ francuska technologi nie przewidywała takich wariactw, to wsadzili do clio 1.2 kolektor plastikowy - udało mi się wysadzić go 2 razy. Ponieważ clio było 8v to ciągnęło od dołu.

Jak okazało się, że jest mało, to została zamontowana turbina od Renault 5, dmuchała 0,6 bara. Zostały wymienione wtryski na wtryski od fiata coupe 2.0 (bez turbo) oraz podłączone APEXI SAFC (mam je do dziś ;-) ). Samochód nigdy nie był na hamowni - wtedy to wydatek był koszmarny. Na Gtech wyszło 7,8 do 100 km/h. Na mieście, ze względu na wagę lałem wiele fur. Zestaw wyposażony był w zawór upustowy z mocną sprężyną - home made - niezapomniane było wrażenie na ulicy, zwykłe czerwone clio, na białej feldze, mocno posadzone, z zaworem BOV ;-)

Ze względu na przyrost mocy - robiona instalacja z wypierdem, wraz ze zmianą tłoków - tłoki popękały od N20 - raz spróbowałem nitro z turbiną i o mało nie zesrałem się w gacie, od tamtej pory jeździłem tylko na turbinie.

Piękne czasy, podtlenek miałem jeden z pierwszych w polsce, potem pojawił się film szybcy i wściekli i zrobiła się masakra.

z problemów to wydmuchało 2x uszczelkę - niestety nie dało rady dokupić żadnej zagranicznej - nikt nie uturbiał takiego zakupowozu dla matek z dziećmi.

anjas - Śro 19 Lis, 2008

A z mojej perspektywy to wyglądało tak, że Pieqt mniej więcej raz na dwa tygodnie przychodził i mówił, że silnik znów wybuchł
PieQt - Śro 19 Lis, 2008

no dobra, wywaliło mi z 5 razy, ale jeździło clio super ;-)
M - Czw 20 Lis, 2008

PieQt napisał/a:
raz spróbowałem nitro z turbiną i o mało nie zesrałem się w gacie

:lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

Michał - Czw 20 Lis, 2008

Cytat:
Pieqt mniej więcej raz na dwa tygodnie przychodził i mówił, że silnik znów wybuchł

:lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

Bad-i - Czw 20 Lis, 2008

ale felge to miałes piękną ;)
anjas - Czw 20 Lis, 2008

w sumie to Clio Piekuta było w stylu "wczesny Vlodarski"* ;)
Czerwony lakier i biały felunek.

*bardzo wczesny ;)

Michał - Czw 20 Lis, 2008

poka fote !!
anjas - Czw 20 Lis, 2008

albo film z upalania po śniegu :D
Bad-i - Czw 20 Lis, 2008

anjas napisał/a:
albo film z upalania po śniegu :D

z tego ktory ukończyl czy ten w ktorym wydzwonił :D

anjas - Czw 20 Lis, 2008

Bad-i napisał/a:
z tego ktory ukończyl czy ten w ktorym wydzwonił

żadnego ukończonego nie widziałem... choć było już blisko ;)

PieQt - Czw 20 Lis, 2008

poszukam zdjęć jakiś ... wrzucę

co do filmu, o którym Badi pisze, to fakt jest takie cudo, mały OS po lesie zrobiłem sobie, przejazd zapoznawczy wolny, potem średnio szybko (średnio szybko zakończyło się zbyt wychylonym bokiem i ratunkowym 180 stopni na wąskiej drodze, potem znów wolno i na koniec dość mocno odważnie (w końcu jechałem 4 raz tą samą trasą)

i przy prędkości 20 km/h przywaliłem w jedyny słup we wsi

poszukam filmu

Kamilbike - Czw 20 Lis, 2008

No to mozesz grac w totka :] Zaliczony jeden slup we wsi, to moze zaliczysz i 6 ;)
Greg - Czw 20 Lis, 2008

Te C2 zostało nieźle zmasakrowane na SR, a póxniej w GT (chyba), albo Maxi Tuning opisaji auto i konkluzja była taka, że wszyscy zapewniali że sie nie da, a się dało. :rotfl:

Drut na potęgę ponoć.

rasta - Czw 20 Lis, 2008

Ale jeździ, czego nie można powiedzieć o wielu rozdmuchanych medialnie oraz doinwestowanych projektach...