To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Sprzedam/Kupie/ZakupyGrupowe - Mieszkanie do wynajęcia Mokotów

PiTT - Czw 05 Mar, 2009

ja rok temu jak szukałem mieszkania to mieszkanie 1 pokojowe na mokotowie kosztowało 1700zł + opłaty
na włochach bo blisko bym miał do roboty, też od 1700 ->
i to żaden wypas
za fajne mieszkanie w nowym bloku z garażem, trzeba było liczyć ponad 2k
mi się udało wynająć na Bielanach okazyjnie i póki co się nie ruszam
tak myślę, że Bielany to bardzo fajna okolica, szczególnie jak jest blisko do metra
niestety do roboty za to mam 12km, które się jedzie rano 45-60 min. xD

MoRToN - Czw 05 Mar, 2009

Tez niezle... jak dla mnie osobiście paranoja.
PiTT - Czw 05 Mar, 2009

a wiesz ile obecnie mieszkania kosztuja? ;D
z tego co patrzyłem to poniżej 600 tysia nie ma co szukać
do tego banki obecnie wymagają wpłaty własnej 30%
to jest paranoja

Mick - Czw 05 Mar, 2009

nie wszystkie banki wymagają wpłaty 30%, z tego co wiem, przy dużych kwotach zawsze masz możliwość negocjacji wszystkiego...

mieszkania nowe - fakt, są dość drogie, bo Deweloperzy zaczęli budować coraz lepiej, ładniej w dużo lepszej jakości, a to kosztuje...

co do wynajmu...
fakt ceny spadają... ale nie aż tak drastycznie, maximum to jakieś 10-15%

PieQt - Czw 05 Mar, 2009

spadają nie spadają - ludzie już nie kupują mieszkań - ceny na rynku wtórnym lecą na pysk, wystarczy przejechać się po nowych osiedlach, żeby zobaczyć na ilu balkonach wisi napis sprzedam

ludzie pokupowali mieszkania, żeby się spłacały z najmu - teraz większość tych mieszkań jest teraz do kupienie za dobre pieniądze, ale nieliczni teraz mają zdolność kredytową

co do ogłoszenia:

w tego typu ogłoszeniach wnerwia mnie "+ czynsz" bo to daje opłatę za najem+czynsz+opłaty - jakby ludzie nie mogli sobie dodać tego cholernego czynszu, co to za różnica czy w ogłoszeniu będzie 1950 czy 2200 - jak i tak trzeba będzie płacić tą wyższą cenę. jak wynajmuję to zawsze podaję cenę łącznie z czynszem do spółdzielni

lenny - Czw 05 Mar, 2009

PANOWIE

są dwa pojęcia ważne w tej kwestii: cena wyjściowa i transakcyjna
:)
pomiędzy nimi są czasami gigantyczne różnice

jak ja swoją hondę wystawię za 60 tysięcy €, to nie znaczy, że hondy tak dobrze stoją...

sorry za taki banalny przykład ale przynajmniej wiem, że wszsycy zrozumiemy co chce powiedziec :faja:

MoRToN - Czw 05 Mar, 2009

PiTT napisał/a:
to jest paranoja

Dziwi mnie, ze ktos tyle płaci. Za ta kase masz domek z 2x większą powerzchnią w okolicach Brwinowa/Pruszkowa czy z drugiej strony okolice łomianek z działke +/- 800m.

A co za róznica czy jedziesz godzine do roboty z Brwinowa czy z Bielan tak jak napisałeś.

nox - Czw 05 Mar, 2009

MoRToN napisał/a:
PiTT napisał/a:
to jest paranoja

Dziwi mnie, ze ktos tyle płaci. Za ta kase masz domek z 2x większą powerzchnią w okolicach Brwinowa/Pruszkowa czy z drugiej strony okolice łomianek z działke +/- 800m.

A co za róznica czy jedziesz godzine do roboty z Brwinowa czy z Bielan tak jak napisałeś.

Ja tam wole mieszkanie 60m2 w centrum niż domek 150m2 z działką 1000m2 w Brwinowie :D

kubas - Czw 05 Mar, 2009

ale ty masz fieste...
mi - Czw 05 Mar, 2009

lol
anjas - Czw 05 Mar, 2009

nox napisał/a:
Ja tam wole mieszkanie 60m2 w centrum niż domek 150m2 z działką 1000m2 w Brwinowie

no cóż, miszkałem przez jakiś czas w 60m2 w Warszawie i w życiu bym się nie zamienił.

A co do ceny zakupu mieszkania i domu - rzeczywiście za mieszkanie w centrum można kupić domek na obrzeżach miasta, ale pozostają jeszcze koszty utrzymania domu, które są nieporównywalnie większe niż utrzymanie mieszkania... niestety...

nox - Czw 05 Mar, 2009

JA aktualnie mieszkam w domu i koszty utrzymania są massakryczne nie chciał bym osobiście mieszkać w domy może na starość ale do tego etapu myślenia jeszcze daleko. Zawsze myślałem że domek to super sprawa 5 miesięcy temu zmieniłem zdanie .
anjas - Czw 05 Mar, 2009

dokładnie, co kto lubi.

Ja w mieszkaniu w bloku czuje się jak w klatce. Dlatego, nawet mimo dużo wyższych kosztów utrzymania dobrowolnie nie zrezygnowałbym z mieszkania w domu. No chyba, że życie mnie kiedyś do tego zmusi, ale mam nadzieję, że nie.

Misiek_lbn - Czw 05 Mar, 2009

nox napisał/a:
koszty utrzymania są massakryczne

chyba przesadzasz...
ja całe życie w domu mieszkam i jakoś nie wydaje mi się ze jest to aż taka kupa kasy o której tu piszecie...

fakt że nie mieszkałem w bloku, więc nie wiem ile tam się wydaje.

nox - Czw 05 Mar, 2009

Przykład mieszkając na osiedlu czynsz z mediami wychodził w granicach 450zł w okresie grzewczym.

Aktualnie dom przeszło 2000zł . wg mnie to spora różnica.

Samo ogrzewanie to kuwa 1000zł

Ale jak przechodzimy do tematu co kto lubi . Mieszkanie w starej kamienicy w centrum 120-170m2 my dream :D

no ewentualnie jakis 200 2 loft .

Ziom w wawie mieszka sam w niewielkiej kamienicy na Saskiej się zakochałem 200metrowa kawalerka :D