Misiek_lbn napisał/a:
na której własnie pisało żeby nie dotykać
"Piszę poprawnie po polsku".
(taka mała złośliwość, sorry sharx, nie wytrzymałem )
A czy prof. Miodek czasem nie zezwolił?anjas - Nie 22 Mar, 2009
Marek23 napisał/a:
A czy prof. Miodek czasem nie zezwolił?
nosz kur.wa, nie zaczynajcie znowu
już kiedyś była dyskusja o "przyszłem", "przyszedłem" itd...Marek23 - Nie 22 Mar, 2009
Cytat:
Marek23 napisał/a:
A czy prof. Miodek czasem nie zezwolił?
nosz kur.wa, nie zaczynajcie znowu
już kiedyś była dyskusja o "przyszłem", "przyszedłem" itd...
Zezwolił czy nie?anjas - Nie 22 Mar, 2009
Marek23 napisał/a:
Zezwolił czy nie?
Miodek to sobie może zezwalać...
ale i tak nie sądzę...Misiek_lbn - Nie 22 Mar, 2009 hahaha, anjas masz świetny podpis
a co do filmu, najlepsze jest w nim to, że najbardziej wyciskający moment jest dosłownie 2 minuty przed włączeniem świateł w kinie, więc wszystkie wytapetowane dziewczynki wyglądają...ciekawie Marek23 - Nie 22 Mar, 2009 Ja jednak posłucham Miodka.anjas - Nie 22 Mar, 2009
Marek23 napisał/a:
Ja jednak posłucham Miodka.
naprawdę wierzysz, że Miodek "zezwolił" na mówienie "tu pisze" zamiast "tu jest napisane"? Marek23 - Nie 22 Mar, 2009
anjas napisał/a:
Marek23 napisał/a:
Ja jednak posłucham Miodka.
naprawdę wierzysz, że Miodek "zezwolił" na mówienie "tu pisze" zamiast "tu jest napisane"?
Takież mnie słuchy doszły... Ja się nie czepiam jak ktoś tak mówi, nie jest to dla mnie jakiś okropny błąd.ps - Nie 22 Mar, 2009 uff, mi sie to kojarzy jednoznacznie - Np w miesnym sprzed 20 lat: "I co sie pcha na sklep?! Nie widzi, ze pisze "remanent"?!?" anjas - Nie 22 Mar, 2009 Ja też nie zamierzam o to walczyć. Jak ktoś chce to niech mówi "poszłem", "tu pisze", "piąty luty" itd. Ale jest coś takiego jak Rada Języka Polskiego - składająca się z kilku takich "Miodków" (no może trochę mniej medialnych, choć pewnie nie głupszych), która oficjalnie decyduje co jest poprawną polszczyzną a co nie. I żadne z powyższych przykładów poprawne nie są. Choć oczywiście nikt do pierdla nie pójdzie jak ich używa.
Poza tym nie chce się czepiać i nie zwróciłbym na po "pisze" uwagi, gdyby nie podpis Sharxa - bo mi po prostu to zestawienie się gryzło i pozwoliłem sobie na złośliwość.
Ale i tak szacun dla Rekina za dbałość o język i za próbę walki o poprawną polszczyznę na forach (bo widziałem ,że nie tylko na HH ma taki podpis).Misiek_lbn - Nie 22 Mar, 2009 kurcze, przez ten podpis rozpętało się tu niezłe piekiełko
tylko brakuje k-marta w dyskusji i jego racji
i powiem wam że człowiek się uczy całe życie i naprawdę nie wiedziałem, że "tu pisze" a nie "jest napisane" jest złą formą
osobiście drażni mnie mówienie/pisanie przez niektórych "żem", "poszłem, przyszłem" i inne słowa, które jednoznacznie kojarzą mi się z ludźmi którzy nie myślą co mówią, tylko mówią
także dziękuję za zwrócenie uwagi Niemy - Pon 23 Mar, 2009 poszłem jak było blisko, a jak daleko to poszedłem i sprawa rozwiązana
tez słyszałem ze można używać 'tu pisze' mimo, ze brzmi to kretyńsko