HydePark - Sprzedaż auta jak spisać umowe aby OC nie przeszło ...
leon - Śro 15 Kwi, 2009 z tego co ja wiem wyglada to tak: sprzedajacy samochod przedstawia Ubezpieczylowi dokument zbycia samochodu a to w kwestii nabywajacego jest aby w terminie 30 dni od daty zakupu ta umowe wypowiedziec inaczej umowa przechodzi pelnoprawnie na nabywajacego
poza tym do dzis sie mecze z takim problemem bo kupujac Clio dogadalem sie z poprzednim wlascicielem ze wypowiadam umowe (bylo wazne cos jeszcze przez 9 miesiecy) a on zapomnial zglosic tego pomimo moich prosb w PZU przez co po czasie zgodnie z prawem dostalem przypomnienie o wiszacej na mnie drugiej racie za OC w wysokosci 1200 zl i zadne wytlumaczenia z mojej strony ze mam dokument ze wypowiadam itp nie przynosza skutkupit - Śro 15 Kwi, 2009
nox napisał/a:
A miedzy czasie dzwoniłem do PZU w którym jest ubezpieczone auto i pani w infolinii powiedziała że to ja wypowiadam ale muszę mieć do tego oświadczenie kupującego w który wypowiada pozostałe ubezpieczenie .
Większej bzdury nie słyszałem (nic osobistego:P) Umowa kupna sprzedaży jest wystarczającym dokumentem do wypowiedzenia umowy.
Jedno jest pewne im więcej kupujący ci na umowie napiszę/podpisze tym większy spokój ducha nox - Śro 15 Kwi, 2009 Wg pani bez takiego oświadczenia całośc pozostałego OC przechodzi na nowego właściciela .Bad-i - Śro 15 Kwi, 2009 to jak to w koncu jest. Wezmy moj przyklad;
- sprzedaje lagune - mam OC i AC
czy to ja zglaszam do PZU ze sprzedalem i dostaje jakas kase czy jak ??pit - Śro 15 Kwi, 2009 Nie może przejść całość skoro przedstawiasz umowe kupna sprzedaży i dostajesz zwrot kasy za OC. Wtedy polisa jest bez pokrycia, jeździć można bo policja tego nie sprawdzi ale w przypadku dzwona koleś ma pozamiatane.
Inną sprawą jest to że jeżeli koleś na miesiąc przed końcem polisy nie wypowie umowy to automatycznie/prawnie pozostaje w tej ubezpieczalni w której był poprzedni właściciel. Może o to chodziło?.pit - Śro 15 Kwi, 2009
Bad-i napisał/a:
to jak to w koncu jest. Wezmy moj przyklad;
czy to ja zglaszam do PZU ze sprzedalem i dostaje jakas kase czy jak ??
Jeżeli masz jeszcze ubezpieczenie ważne np. 6 mieisiecy to oddadzą ci kase minus jakieś tam bla bla i wyjdzie pewnie za 4 miechy. Ale zawsze sianko nox - Śro 15 Kwi, 2009 JA tu nie pisze interpretacji słów tej pan tylko ja cytuje .
To dawno było ale kiedyś odkupiłem auto od ojca i resztka Oc z jego polisy przeszła w całości na mnie musiałem jedynie dopłacić różnice w składce z racji kilku zwyżek.Bad-i - Śro 15 Kwi, 2009
pit napisał/a:
Bad-i napisał/a:
Jeżeli masz jeszcze ubezpieczenie ważne np. 6 mieisiecy to oddadzą ci kase minus jakieś tam bla bla i wyjdzie pewnie za 4 miechy. Ale zawsze sianko
i rozumiem ze jak nowy wlasciciel (kupujacy) napisze mi na innym dokumencie ze rozwiaze umowe OC to za OC tez cos mozna odzyskac ??106 - Śro 15 Kwi, 2009 tak. ja tak odkupywalem samochod z firmy. podpisywalem jakies oswiadczenie
i OC mialem juz tylko wazne przez 30 dni.pit - Śro 15 Kwi, 2009
Bad-i napisał/a:
pit napisał/a:
Bad-i napisał/a:
Jeżeli masz jeszcze ubezpieczenie ważne np. 6 mieisiecy to oddadzą ci kase minus jakieś tam bla bla i wyjdzie pewnie za 4 miechy. Ale zawsze sianko
i rozumiem ze jak nowy wlasciciel (kupujacy) napisze mi na innym dokumencie ze rozwiaze umowe OC to za OC tez cos mozna odzyskac ??
Tak, sama umowa wystarczyć powinna ale skoro jeszcze coś napiszę to lepiej.