To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Myjka ciśnieniowa - pianowanie

nox - Wto 28 Kwi, 2009

wujek nox radzi ekhm....

Nie używaj często piany bo

po pierwsze usuwa wosk i inne warstwy zabezpieczające lakier

po drugie jako mocny środek aktywny ingeruje w strukturę lakieru i przy częstym stosowaniu lakier bardzo dużo na tym traci .

Pamiętaj odrazu po każdym myciu pianą zabezpieczaj auto woskiem .

PS aktywna piana dobra jest ale do mycia podwozi i nadkoli w autach :D oraz jest niezła do usuwania resztek wosku do stosowania np raz do roku .

No .

leon - Wto 28 Kwi, 2009

senk ju Masta Nox :D

wiem ze piany aktywnej uzywac za czesto nie mozna bo sciaga wosk i moze uszkodzic lakier, dlatego pianownica bedzie mi tez sluzyla do nakladania spienionego szamponu na samochod by pozniej latwiej myc a gdy juz nakladam piane to w delikatniejszym dla samochodu proporcjach:)

pewno myslcie - "po co on kupil ta pianownice skoro jej glowne przeznaczenie nie bedzie wlasciwie realizowane?" - od razu odpowiadam - bedzie uzywana i to bardzo czesto do mycia samochodow sluzbowych - niemetalikow - a w szczegolnosci ich plandek

btw dzieki za rade .. chcesz umyc auto ? :D

GeKo - Wto 28 Kwi, 2009

Wracając do myjek. Makita HW131 którą mogłem polecić z czystym sumieniem, niestety nie posiada dyszy pianującej. Także zostaje raczej Karcher, gdyby była większ grupa chętnych na myjki z Karchera, mogę spróbować powalczyć z rabatami, ale generalnie karcherem nie handluje.

Leon te fotki to po szamponie nałożonym czy po pianie? bo wygląda jak szampon. Piana nie powinna tak ściekać.

Jacek - Wto 28 Kwi, 2009

szczerze ta piana na cliło wygląda jak popłuczyny a nie aktywna piana, choć może tak wygląda ale nie wiem jak myje? może dobrze ;D
leon - Wto 28 Kwi, 2009

szampon w mixie z piana to jest .. sama piane uzylem dzis na uacie kuzyna i jest gestsza ale fotek nie robilem .. mimo to nawet miks z szamponem dal rade podczas mycia :)

zreszta z tego co mi wiadomo to ona powinna splywac - zbierac ze soba brud - gdyby stala na uacie moglaby znacznie wieksze szkody wyrzadzic lakierowi .. chyba ze sie myle? ale na logike tak by wypadalo :>

nox - Wto 28 Kwi, 2009

Może to kwestia zbyt małego ciśnienia bądź po prostu piany co nie znaczy że jest zła.
leon - Wto 28 Kwi, 2009

kierowalbym sie w strone cisnienia.. 100bar (maksymalnie) ma ta myjka.. przyjdzie czas postaram sie o inna - poki co mam inne wydatki :)

a ta piane widzialem nie raz w uzyciu na myjni obok mnie - byla gestsza chociaz dzialanie identyczne ... a i w proporcjach jestem oszczedniejszy wiec moze to tez jest jakis tam powod :)

mimo to mysle ze urzadzenie i piana zdaja egzamin ! a ile frajdy przy tym jest :D

GeKo - Wto 28 Kwi, 2009

raczej kwestia samej pianownicy wlasnie podobna da się tak spianować że ani kropelka z auta sama nie spływa, ale to już inne pesos nikomu z nas taki gadżet niepotrzebny.
Anonymous - Wto 28 Kwi, 2009

gęstość chyba zależy od ciśnienia roboczego myjki
saxorulez - Wto 28 Kwi, 2009

gęstość zależy od ilości tłuszczu w śmeitanie.. chyba że 12% zagęścisz sokiem z cytryny to bedzie jak 36%
MoRToN - Wto 28 Kwi, 2009

moj standardowy zasobnik w karcherze tez nie daje rady... leci spieniona woda. Chyba trzeba sie zaopatrzeć w cos takiego. Mega faja sprawa w odkurznaiu auta.
Anonymous - Wto 28 Kwi, 2009

Ja w pracy na statkach uzywam fajnych myjek,nie trzeba uzywac szamponow,piany-srany,usuwa wszystko-syf ,brud,farbe,z auta to nawet blache usunie.cisnienie robocze do 3000 bar :rotfl:
GeKo - Śro 29 Kwi, 2009

Ooo kurwa 3000 to wy tego węża chyba w 5 trzymacie, ale to musi mieć odrzut przy starcie.
nox - Śro 29 Kwi, 2009

GeKo napisał/a:
wy tego węża chyba w 5 trzymacie

myślisz się się tak bawią chłopaki na statkach ?? :D

106 - Śro 29 Kwi, 2009

mozna by sie tam niezle ustawic..... :]