To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Jakie felgi

CHRZANEK - Wto 24 Lip, 2007

Żeby nie zakladać nowego topicu podciągne zapytanie pod istniejacy.
Nie chodzi mi o model felgi tylko o parametry.

Seryjna felga ma 14 cali średnicy 6 cali szerokości i ET 18
Jeżeli zwiększamy średnice to kompensujemy ją profilem opony czyli
14cali 185/55
15cali 195/45
16cali 195/40
dotad wszystko jasne.

Skupmy sie na ET.
Jeżeli felga będzie mieć 6cali szerokości to niezależnie od średnicy ET 18 będzie sie sprawdzać (przyklad felg od Xsary)
Ale co jezeli felga będzie szersza i będzie miala 6,5cala ???
O 7 cali nie pytam bo wydaje mi sie że jest za szeroka do saxo.

Jakie ET powinna mieć felga o szerokości 6,5cala żeby nie obcierala w saxo (lub 106 ;) ) ???

Prosze o informacje poparte doswiadczeniami.

michool_vt - Wto 24 Lip, 2007

nie mam doswiadczenia :) ale ET przy feldze 6,5ca'a powinno byc mniejsze lub rowne 12

Mnie też sie zdawalo że ET powinno być mniejsze, ale felg z takim malym ET praktycznie nie ma. Trzeba sie ratować dystansami...
Loko - Wto 24 Lip, 2007

15 cali srednicy, 6 cali szerokości i et 19 też wchodzi do saxofona to jest na przykłąd felga cyclone z 306 s16 i to jest jak dla mnie jedyna ładna felga 15 cali z peugeota/citroena która wchodzi do saxofona bez dystansu.
et 20,21, moze nawet 23 przy 6 calowej feldze, tez powinno wejsć do saxofona ale im wieksze et tym felga bedzie bardziej w głąb.
Przy 6,5 cala to tak jak michool pisał et 12 to bedzie taka sama odległosć jak na serji wiec moze et 15 by się udało wcisnać.

Cyklony to chyba te co wkleiłem oststnio w "sprzedam/kupie" - rulezowi tez sie podobają ;)
saxorulez - Wto 24 Lip, 2007

cyklony rządzą.. jeszzce uragan jest kozak z 206 jak u Barto one maja inne ET niz citroen

Ale różnicę "w tą stronę" można" zniwelować dystansem.
Tyle że 16 w saxo + polskie drogi = kwadratowe felgi + brzuchate opony

takie jak ma barto wystepuja tez 15 calowe, ale ET maja nie odpowiednie do saxo,
zawsze mozan sie dystansem ratowac, ale dystans chyba nie jest najlepszem pomyslem jesli chcesz ostro autem jezdzic :)

Jestem tego samego zdania.
Ale na szczęscie nie szukam 16tek ;)
Do saxo optymalne są felgi 6calowe (oczywiscie chodzi mi o szerokość)

Loko - Wto 24 Lip, 2007

michool_vt napisał/a:
takie jak ma barto wystepuja tez 15 calowe, ale ET maja nie odpowiednie do saxo,
zawsze mozan sie dystansem ratowac, ale dystans chyba nie jest najlepszem pomyslem jesli chcesz ostro autem jezdzic :)

Dlaczego? sporo rajdówek jezdzi na dystansach i nic sie nie dzieje.

Loko - Wto 24 Lip, 2007

No a ouragan w 15 calach i bieli wyglada świetnie na saxofonie, po prostu genialnie chetnie bym przygarnal takie fele, ale niestety koniecznosc zastosowania dystansu czyni ich cene juz mniej atrakcyjna ;)

Cytat:
Dlaczego? sporo rajdówek jezdzi na dystansach i nic sie nie dzieje.

chodziło mi o to, że lepiej dobrac felge z odpowiednim et niz ładowac dystans,
zawsze to jest jedna rzecz mniej, ktore mogą sie sypnąć ::)

jarek-malopolska - Wto 09 Lut, 2010

pisze w podobnym temacie... Prosze o pomoc !! 4x108, średnica otworu centryujacego 63 mm, odsadzenie 35, szerokość 7 cali, średnica 15.... czy to będzie pasowało do saxo ?? jak z tym ET bedzie w saxo...
michool_vt - Wto 09 Lut, 2010

jarek-malopolsk napisał/a:
pisze w podobnym temacie... Prosze o pomoc !! 4x108, średnica otworu centryujacego 63 mm, odsadzenie 35, szerokość 7 cali, średnica 15.... czy to będzie pasowało do saxo ?? jak z tym ET bedzie w saxo...
nie, otwor centrujacy w saxo to 65,1, pozatym przy takiej szerokosci felgi musialbys zalozyc 35mm dystans zeby nie tarło
jarek-malopolska - Wto 09 Lut, 2010

Dzięki michool_vt, wydawało mi się ze spasi, widziałem kiedyś w 106 s16 OZ Superturismo WRC 7x15 ET36, i chyba nie było tam dystansu ale nie upieram się ;)