To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - KASK

pcs - Wto 12 Maj, 2009

a co z kaskami narciarskimi? akurat by sie w zimie przydal na narty, o taki na przyklad, nawet przypomina samochodowy, no i bankowo sa niebo lzejsze i wygodniejsze:

http://www.allegro.pl/ite..._l_58_62cm.html

leon - Wto 12 Maj, 2009

no wlasnie co z kaskami narciarskimi/snowboardowymi ... ich waga jest o wiele mniejsza a tez dobrze chronia łebek ?
pcs - Wto 12 Maj, 2009

o i cos dla Kondzia nawet da sie znalezc w modelach narciarskich:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=631524582

Bad-i - Wto 12 Maj, 2009

Panowie z całym szacunkiem ale kupujecie kask dla bezpieczeństwa czy zeby tylko wystartowac.

Kurde jezdzisz na nartach to kupujesz kask narciarski, na rowerze to rowerowy, samochodem to taki do rajdow. Nie oszczedzajcie na bezpieczenstwie please.

Ktos kto pozniej bedzie czytal taki temat kupi sobie opony rowerowe do rajdowki bo to tez opona (ta przesada na wyrost to tak specjalnie aby podkreslic istote sprawy) ;)

qbus - Wto 12 Maj, 2009

ale nawet w kjsach jest nakaz uzywania kaskow przeznaczonych do sportow motorowych
pcs - Wto 12 Maj, 2009

ten za 64zl jest przeznaczony do sportow motorowych, co nie znaczy ze jest lepszy od narciarskiego czy motocyklowego...

Chrzanku, jest jakis kask momo odpowiednik tego OMP star w cenie ok 300zl?

qbus - Wto 12 Maj, 2009

ja nie mowie ze jest lepszy ale mozesz miec problem z takim gdziekolwiek wystartowac. przepis jest jasny.
Greg - Wto 12 Maj, 2009

Marek23 napisał/a:

Podjerzewam, że taki zamknięty kask dedykowany do samochodu jednak jest bardziej komfortowy niż zwykły motocyklowy. Ja w takim moto jeździłem na początku i był nieporęczny, szczególnie w 106, gdzie w kabinie mało miejsca.

Nie sądzę. Wystarczy spojrzeć jak wygląda zamknięty kask samochodowy, a jak motocyklowy. Samochodowy ma dużo wyższą szczękę, przez co jest mneij wygodny i bardziej ogranicza widoczność. Nie miałem takiego na głowie, ale to widać po filmach, zdjęciach - tam ledwo widać twarz.

Nie wiem jak wygląda kwestia wentylacji w kasku samochodowym. W moto nie ma problemu, bo wieje i w dobrych kaskach są kanały wentylacyjne (a nie tylko wloty), jak jest w samochodowym - nie wiem.

Na kasku nie ma co oszczędzać. To tak jakby przyciąć kasę na hamulcach, oponach, prezerwatywach. :rotfl:

GeKo - Wto 12 Maj, 2009

leon napisał/a:
no wlasnie co z kaskami narciarskimi/snowboardowymi ... ich waga jest o wiele mniejsza a tez dobrze chronia łebek ?

Kaski do motosportu, mają certufikaty BSI/A czerwony BSI/B Niebieski (kiedyś dopusczone do rajdów w PL) Teraz tylko sprinty, KJS itp.

Jest jeszcze amerykański Snell 2000/2005

Chcecie oszczędzić, kupcie używany, styrany, ale z homo.

Budżetowe kaski robi np G-force na licencji Bella ceny już od 50$ o_O

KLIK

GeKo - Wto 12 Maj, 2009

Greg napisał/a:
Samochodowy ma dużo wyższą szczękę, przez co jest mneij wygodny i bardziej ogranicza widoczność. Nie miałem takiego na głowie, ale to widać po filmach, zdjęciach - tam ledwo widać twarz.

Greg, ale ty masz na mysli wyścigowe kaski. One się też trochę różnią od rajdowych.

np, do rajdów taki, zamiast szybki daszek i jest OK

cena 250$

Greg - Wto 12 Maj, 2009

Geko, ale ten który pokazałeś ma minimalnie wyższą szczękę niż większość (dobrych) kasków moto. Poza tym widzę, że nie ma np. wlotu na wysokości ust/nosa - może być w takim ciężko z oddychaniem (chociaż te wloty w kaskach moto są po to by odparowywać szybę).

Nie znam się na homologacjach kasków samochodowych, ale kask na moto ogarnie równie dobrze (ma przecież chronić przy dzwonie w czymś co nie ma blachy, klatki).

300zł za kask OMP lub podobny to nie jest kasa warta oszczędzania na własnym bezpieczeństwie.

Paweł, jeśli chcesz takie Tornado to Ci mogę takie dać. :] Ale wolałbym je wywalić na śmietnik niż myśleć że ktoś w tym jeździ.

GeKo - Wto 12 Maj, 2009

Ja jeździłem w otwartym i zamkniętym, utrudnień w oddychaniu nie zaobserwowałem, po przesiadce do zamkniętego, ale to już kwestia preferencji.
Greg - Wto 12 Maj, 2009

Ja tez jeździłem w zamkniętym w aucie (zarówno fullface jak i crossowym ;D ) i było OK.
faldzip - Wto 22 Lis, 2011

wykopie takie oto znalezisko, co by nowego tematu nie zakladac...

pytanie dotyczy kaskow, a dokladnie utrzmania ich w czystosci :) wiadomo, sie czlowiek poci od tego rajdowania i po kilku razach (mimo prania balaklawy ;) ) kask moze byc lekko "niezwiezy". znacie jakies srodki do prania/czyszczenia kasku? calego do pralki nie wrzuce raczej :P

Anonymous - Wto 22 Lis, 2011

ogól jajka , maszynką do twarzy :rotfl: :lol2: