dokladnie czujnik poziomowanie walu jak nie dziala to nie ma reakcji silnika na przekrecenie kluczyka.
Zawsze tak jest? bo w seju pamiętam to nawet odpalić potrafi, ale przygasa.
w 106 najpierw zapalal, ale przerywal na wysokich obrotach, a pozniej juz
wogole przestal palic...dzik - Śro 10 Cze, 2009
GeKo napisał/a:
dzik napisał/a:
wiec do sprawdzenia immo
Jak to sprawdzić?
Czy wtryski dostaja sygnal, lampka na desce
Co do czujnika polozenia walu:
- z uszkodzonym silnik bedzie krecil, bez krecenia ten czujnik nic nie podaje wiec nie ma jak sprawdzic poprawnosci, chyba ze jest odpiety lub uszkodzony powaznie a ecu sprawdza rezystancje czujnika
- jesli jest uszkodzony SILNIK NIGDY NIE ZAPALI, czy to sc czy renault, to jest podstawowy czujnik do okreslenia zaplonu, nie ma wtedy iskry i wtrysku, poprostu ECU nie widzi ze silnik sie kreci, jesli zle podaje sygnal wtedy moga byc rozne anomalie, przerywania, grozne dla silnika!
sprawdzic go mozna oscyloskopem lub podmienic na inny
- jesli jest uszkodzony czujnik POLOZENIA WALKA zaleznie od systemu silnik moze zapalic awaryjnie w pol sekwencji, to sie daTOXIC - Śro 10 Cze, 2009 u mnie w kluczyku jest jakies mikropekniecie i immo nie zawsze go rozpoznaje, ale widac to czarno na bialym na desce bo jak przekrecisz zaplon i immo nie jest odblokowane to czerwona dioda na zegarach zaczyna szybko mrugac (pomaga jedynie przylozenie sily na kluczyk w momencie przekrecania)
Druga sprawa to ogarnij wszystkie wtyczki w zasiegu wzroku, odlacz zerknij jak wyglada podlacz spowrotem
Pod maska masz jeszcze pare przekaznikow, jeden z nich jest od wtryskow, warto wypiac i wpiac ponownie bo ludzie maja z tym problemy i to czesto.
probowales rozlaczyc aku na pare min, moze mu sie cos zblokowalo (moze nie byc pomocne ale sprobowac warto)wasq - Śro 10 Cze, 2009 to posaprawdzaj masy wredne clio jest wrazliwe na masy
a troszke ich jest
swoja droga krokowiec nic do tego nie powinien miec chyba ze sie zamknal calkowiciewasq - Śro 10 Cze, 2009
dzik napisał/a:
GeKo napisał/a:
dzik napisał/a:
wiec do sprawdzenia immo
Jak to sprawdzić?
- jesli jest uszkodzony SILNIK NIGDY NIE ZAPALI, czy to sc czy renault, to jest podstawowy czujnik do okreslenia zaplonu, nie ma wtedy iskry i wtrysku, poprostu ECU nie widzi ze silnik sie kreci, jesli zle podaje sygnal wtedy moga byc rozne anomalie, przerywania, grozne dla silnika!
sprawdzic go mozna oscyloskopem lub podmienic na inny
to zalezy w 90% przypadkow w zabojadach auto odpala jak jest zimne a nie pali jak jest cieple bo sie zmienia rezystancja czujnika ostygnie i znowu odpala w reno tak czesto jestŁukaszS3 - Czw 11 Cze, 2009 Tak czytam ten temat i powiedzcie mi jest szansa że moje saxo nie odpalało i nie było słychać pompy dlatego że masa która jest przykręcona z tyłu była odkręcona od nadwozia? Silnik kręcił ale nie odpalał i pompy nie było słychać przy zapłonie...TOXIC - Czw 11 Cze, 2009 No w Clio podobno masa przy prawej tylnej lampie jest odpowiedzialna za pompe paliwa (taka ciekawostka ktora wykryl wasq przy przekladce F4R do swojej 5 ) ja osobiscie nie testowalem
A co tak naprawde bylo u Ciebie to ciezko powiedziec, zebysmy xrayem przeswietlili te nasze autka to i tak do konca nie rozpracujemy zamyslow konstruktora TOXIC - Czw 11 Cze, 2009 Za to dzisiaj od rana moje autko jakos tak troche dziwniej palilo od rana, takie zawahanie mialo po odpaleniu i wyjezdzie z parkingu. Jak wieczorem odpalielm RS Tunera w pamieci mialo blad czujnika TPS'u. Chyba bede musial kupic czujnik polozenia walu tak na zaske Anonymous - Czw 11 Cze, 2009 a co ma tps do czujnika położenia wału?GeKo - Czw 11 Cze, 2009 TPS, to czujnik położenia przepustnicy.Anonymous - Czw 11 Cze, 2009 no właśnie TOXIC - Pią 12 Cze, 2009 a no tak porabalo mi sie pare piwek zrobilo swoje Anonymous - Sob 13 Cze, 2009 był jeszcze jeden dziwny objaw, kilka dni wczesniej Clio nie zapaliło, po kilku kręceniach odpaliło, i było słychac z pod kolektora dziwne stuki, stał obok jakis gosc ktory podno jest mechanikiem, powiedział ze to przebicie na kablu.
Pomyslalem sobie, kable maja miesiac niemozliwe, rozebralem kolektor wyjąłem kable, posprawdzałem i włozylem spowrotem, sprawdzajac czy wszystko siedzi jak nalezy no i auto przez 2 dni chodziło normalnie, zapalało i w ogole, a pozniej stało się to co opisał GEKO ;]Anonymous - Sob 13 Cze, 2009 więc Clio zapaliło )
Co sie okazało:
1. nie bylo połączenia na jakims przekazniku, po usunięciu kodu i przełożeniu przekazników samochór odpalil
ale stuki były dalej, okazało się ze to była luzna swieca a wlasciwie prawie ze wykrecona, zreszta wszystkie byly luzne teraz wszystko chodzi gra i jest GitaraBart - Sob 13 Cze, 2009 no to dzidaaaa!!