Michał - Śro 08 Lip, 2009 moge sie spytać o coś ?k-mart - Śro 08 Lip, 2009 dobry topic!Marek23 - Śro 08 Lip, 2009 Jestem w szoku z tym przelicznikiem 8... Dobrze, że ma 15stki(chodzi o koła) k-mart - Śro 08 Lip, 2009 trzeba inwestowac w tarcze ceramiczne TOXIC - Czw 09 Lip, 2009 Potwierdzam dobry temat.
Swego czasu zrezygnowalem z zakupu felg sugerujac sie tym ze zdjecie 12kg z masy felg nie jest warte 3tysia za nowy komplet. Moje 16" OZ F1 waza 8kg szt wiec pomyslalem ze wcale nie sa takie ciezkie, a tu prosze ten przelicznik x 8 to niezly motywator ciekawe jak faktycznie to jest w przypadku autLoko - Czw 09 Lip, 2009 Nieźle, wiedziałem, ze masa nieresorowana, ma większe znaczenie, ale ze aż tylee, lajt mam bardzo fajne koła pod tym względem, 15 z 205 ważą jakieś 9 kilo sztuka dzik - Czw 09 Lip, 2009 kolo 9kg moze byc lepsze od kola 8kg, wszystko zalezy od tego jak masa sie rozklada
w tym watku pokrecone sa pojecia masy nieresorowanej i mas wirujacych, nieresorowane na osiagi maja taki sam wplyw jak i buraki w bagazniku, maja wplyw na przyczepnosc przez bezwladnosc zawieszenia, na osiagi maja masy wirujaceJakarti - Czw 09 Lip, 2009
dzik napisał/a:
w tym watku pokrecone sa pojecia masy nieresorowanej i mas wirujacych, nieresorowane na osiagi maja taki sam wplyw jak i buraki w bagazniku, maja wplyw na przyczepnosc przez bezwladnosc zawieszenia, na osiagi maja masy wirujace
no to jedziesz Dziku odkrec
ps kartofl sie przeturla, przeniesie sie srodek ciezkosci i dupa leci.. po zawodach GOKART - Czw 09 Lip, 2009
Marek23 napisał/a:
Jestem w szoku z tym przelicznikiem 8... Dobrze, że ma 15stki(chodzi o koła)
Kurczę, myślałem że ten przelicznik jest znany wszem i wobec prawie wszystkim. Pierwsza rzeczą jaką zrobiłem to zakup lzejszych kółek. Odczuwalny skutek był tego taki , jakbym pozbył się pasażera z samochodu. W słabszym aucie na pewno będzie to jeszcze bardziej odczuwalne.
Odnośnie mas wirujących - łatwo to sobie zobrazować - na sznureczku zaczepić styropianową kulkę i spróbować "pokręcić" a potem zmienić tę kulkę na ołowianą...Maciusiowy - Czw 09 Lip, 2009 qarwa nie znacie się - masa nieresorowana - poniższe koło na przykład, kiedyś było, ale już nie jest resorowane
dzik - Czw 09 Lip, 2009 Odrobina fizyki, na bank kazdy zrozumie.
P.S. Mam nadzieje ze nie walne sie w obliczeniach.
Pytanie, jaka roznica czy mamy 1kg w bagazniku czy 1kg ciezsza opone.
Zalozenie, 1kg felgi, felga 15".
Predkosc 100km/h (27,7m/s).
Najpierw ile zabiera w bagazniku.
Energia kinetyczna 1/2*mv2 = 1*27,7*27,7/2 = 335J
1KM przez 1s daje 735J, czyli rozpedzenie do setki kilograma burakow zabierze 0.5KM przez 1s (rozlozone w czasie oczywiscie).
A jesli opona?
Energia masy wirujacej:
1/2 * Iw2
I - moment bezwladnosci
w - predkosc katowa (radiany).
I = dla walca to 1/2*mr2, czyli 1/2*1*0.37(m)*0.37 = 0.068
w = 6.28 radiana (obrot) * ilosc obrotow (zalozenie ze opona ma grubosc 0mm) 23.8 = 149 radianow/sekunde
Podstawiamy do wzoru
1/2*0.068*149*149=726J
+ 771J za energie kinetyczna czyli = 1497J
Jesli sie pomylilem prosze o korekte.martin.h - Czw 09 Lip, 2009
dzik napisał/a:
Energia kinetyczna mv2 = 1*27,7*27,7 = 771J
Nie powinno się tego podzielić przez 2? (1/2*m*v2) wtedy wyjdzie połowa z tych 771J i w to już nie będzie 3 razy mniej, tylko więcej.leon - Czw 09 Lip, 2009 bez urazy na sam samym poczatku no ale chyba sie pomyliles
energia kinetyczna:
-dla ruchu po płaszczyznie (nie kołowej)
Ek=(mv^2)/2
jesli dobrze widze nie przyjales 1/2 w gornym wzorze czyli stosunek energii bedzie nie 3krotny tylko 6krotny
chociaz ja nie bardzo widze sensu porownywac energie kinetyczna ruchu normalnego z Ek obrotowego, przeciez felga nie jest masa skupiona by móc przyjac takie uproszczenia ze jej moment bezwladnosci jest idealnie z srodka a do takiego sprowadza sie obliczenie momentu ktory wykonales
jesi natomiast przyjmiemy ze ten przykladowy ziemniak jest naszym obiektem badan i jest on idealnie skupiony (stala gestosc i objetosc) i wprawimy go w ruch poziomy i obrotowy to mysle ze owszem wtedy takie porownanie ma sens bo porownujemy jedno i te same cialo w 2 roznych ruchach i wtedy owszem mozemy porownywac stosunki energii.... niestety bardzo duzo w tym uproszczen (sily oporu ciala, ośrodka, pominiecie bezwladnosci mas nieskupionych, etc)saxorulez - Czw 09 Lip, 2009 lubie to.. Jakarti - Czw 09 Lip, 2009 to wlozmy felge do bagaznika