pit - Wto 14 Lip, 2009 Czy używam czy nie wyjeżdza, zresztą nieważne chce jeździć szybciej w winklach na asfalcie.Przem_106 - Wto 14 Lip, 2009 Podlacze sie pod temat i prosze o odpowiedzi na moje pytania.
Czy seryjne polosie napewno dadza rade przy szperze plytkowyj? Co z tym zrobic jesli nie? Poosie PS lub CS moga byc drozsze od samej szpery!
Co to za firma Tran-X? Jak sie to ma cenowo, jakosciowo?
Z obserwacji 106-tek i 206-tek w sporcie widac, ze nie ma reguly. Puchary jezdzily bez szper i mocno dawaly rzde. Teraz Kaplan podobno tez nie ma szpery i tez daje rade. To wszystko daje mi mocno do myslenia, czy nie jest to przerost formy nad trescia?
Ale co ja wiem skoro nigdy nie jezdzilem ze szpera CHRZANEK - Wto 14 Lip, 2009 Szpera jest super - ale wymaga agresywnej techniki jazdy.
Na suchym trudno doszukać się zalet.
Na mokrym lub syfnym asfalcie już widać.
Szuter to inna bajka - tam szpera to podstawa.
Ale tak jak koledzy napisali - jeżeli jesteś kierowcą jeżdżącym na okrągło to ciężko Ci będzie przestawić się na jazdę ze szperą.
Przede wszystkim popracuj na siłowni nad barkami - na pewno się to przyda saxorulez - Wto 14 Lip, 2009
CHRZANEK napisał/a:
Na suchym trudno doszukać się zalet.
rozwiń to bo ja czuję róznicę w zakręciebizon - Wto 14 Lip, 2009 wielkiego doswiadczenia nie mam, bo tylko raz prowadzilem zeszperowane auto, ale jak dla mnie roznica na suchym asfalcie byla. auto "nurkowalo" w zakret, jechalo znacznie bardziej tam gdzie chcialem, niz w moim bez tego gadzetu :-/GeKo - Wto 14 Lip, 2009
pit napisał/a:
Czy używam czy nie wyjeżdza
Znaczy się że próbujesz za szybko w nie wchodzić
saxorulez napisał/a:
rozwiń to bo ja czuję róznicę w zakręcie
Pewnie że czujesz, bo auto wciaga do zakrętu, a gdy idziesz w poślizgu na asfalcie to szybciej z niego wyciąga.
Natomiast jak idziesz optymalnie na suchym, równym, to zysk czasowy jest raczej niespecjalny, chyba ze masz problemy z odjazdami z ciasnych winkli, gdzie koło zaczyna się mocno odciążać.
Jeszcze o ile wiem gdy szpera jest zbyt mocno spięta, to trudniej skręcić w początkowej fazie zakrętu. Popraw mnie Chrzaniu jeśli to nie prawda.
Przem_106 Jeśli idzie o quaife'a to to podobno nie jest szpera taka jak w homo i niby nie wolno stosować tego w Nce, ale.... że jeżdżą na tym wszyscy nikt sie z tego powodu nie oprotestował to i nikt nie robi problemów na BK2.saxorulez - Wto 14 Lip, 2009
GeKo napisał/a:
Przem_106 Jeśli idzie o quaife'a to to podobno nie jest szpera taka jak w homo i niby nie wolno stosować tego w Nce, ale.... że jeżdżą na tym wszyscy nikt sie z tego powodu nie oprotestował to i nikt nie robi problemów na BK2.
bo Quaife wygląda jak seryjny mechanizm różnicowy pit - Wto 14 Lip, 2009 A czy ktoś potrafi odpowiedzieć na pytanie czy ze szperą 30% da się dojechac do pracy bez bez przesadnego skupiania sie nad kierownicą,koleinami itd. itp. z jedną ręką na kierownicy? Czy kobieta da sobie rade?
Już prosciej chyba sie nie da Bart - Wto 14 Lip, 2009
pit napisał/a:
A czy ktoś potrafi odpowiedzieć na pytanie czy ze szperą 30% da się dojechac do pracy bez bez przesadnego skupiania sie nad kierownicą,koleinami itd. itp. z jedną ręką na kierownicy? Czy kobieta da sobie rade?
tak, tak, takWalle - Wto 14 Lip, 2009 co prawda piszecie o szperach przy FWD, a ja napiszę o szperze w RWD, jaką mam teraz - najlepsza rzecz w aucie ma 40%, na suchym auto lepiej startuje, a na zakrętach lepiej trzyma się drogi, na mokrym trzeba być czujnym jak ważka
No i przy RWD może służyć do efektownego zamiatania tyłem w róznych sytuacjach
Autem FWD ze szperunkiem nie hasałem....GeKo - Wto 14 Lip, 2009
bart napisał/a:
pit napisał/a:
A czy ktoś potrafi odpowiedzieć na pytanie czy ze szperą 30% da się dojechac do pracy bez bez przesadnego skupiania sie nad kierownicą,koleinami itd. itp. z jedną ręką na kierownicy? Czy kobieta da sobie rade?
tak, tak, tak
Nie sądzę Chyba że ma łapy jak mały cygan nogę.mi - Wto 14 Lip, 2009 a właśnie - szpera szperze nierówna, w delcie jest wisko przecież, nie płytkowa!pit - Wto 14 Lip, 2009 No ale jest kilka aut z seryjną szperą, hmm no nie wiem np. MX6 ma 20% w serii i da się tym jeździć tak?saxorulez - Wto 14 Lip, 2009 Integra ma w serii ale ile % tego nie wiemBartli - Wto 14 Lip, 2009 W Alfach 147 i GT montują szperę Q2, czyli Quaifea 30%.
Da się z tym jeździć bez problemu.