NIE, z prostej przyczyny. Nie zapłacilem OC wjechałem Ci w Hondę, i kto Ci teraz odda. CIągaj mnie po sądach przez 5 lat. A tak PZU z automatu przedłużyło, umowa obowiązuje, kasiorkę dostaniesz.
Zwroci fundusz gwarancyjny.
Taka ciekawostka, skonczylo sie OC, nic nie bylo robione, pytamy PZU po dwoch miesiacach ile zaplacic $$ za przedluzenie umowy i jak sie okazuje nie przedluzyli. Dlatego ze druga rata poprzedniego OC wplynela kilka dni po terminie.Vlodarsky - Czw 16 Lip, 2009
rabarbar napisał/a:
albo po prostu podaruje auto ojcu,jaki jest podatek od darowizny??
czy to tylko funkcjonuje w momencie sprzedaży/zakupu samochodu?
po zakupie... na własnym aucie z własną polisą masz czas do końca polisy
pP napisał/a:
z tego co się orenituję to nie przedłużają na rok, tylko na miesiąc!
PZU chyba na pół roku...CHRZANEK - Czw 16 Lip, 2009 Przewrotnie zapytam z innej beczki:
Rabarbar ma dwa ubezpieczenia - można tak ???
Jezeli wjedzie komuś w samochód (np Mi ) to z którego OC Mi dostanie odszkodowanie ???GeKo - Czw 16 Lip, 2009
dzik napisał/a:
Fundusz gwaracyjny, jeśli się nie mylę istnieje od bardzo niedawna, ale pewności nie mam.Bart - Czw 16 Lip, 2009
CHRZANEK napisał/a:
Rabarbar ma dwa ubezpieczenia - można tak ???
Jezeli wjedzie komuś w samochód (np Mi ) to z którego OC Mi dostanie odszkodowanie ???
jeśli wjedzie Mi w tyłek to pewnie jeszcze buzi dostanie Stf - Czw 16 Lip, 2009
bart napisał/a:
jeśli wjedzie Mi w tyłek to pewnie jeszcze buzi dostanie
wyjąłeś Mi to z ust Mick - Czw 16 Lip, 2009 Radziu,
możesz od 2 ubezpieczycieli ubiegać się o kasę.
miałem dupną sytuacje z CTR-em, bo okazało się, że nie wypowiedziałem umowy OC, którą miał poprzedni właściciel i ostatnio zapłaciłem im drugą ratę... całe szczeście, że kupił ode mnie Antek, to wypowie odrazu umowę i nie będzie już problemu...
przez cały okres posiadałem dwa ubezpieczenia OC, czyli łączny koszt ubezpieczeń CTRa przez rok, wyszedł mnie 4000 pln... Bad-i - Czw 16 Lip, 2009
Mick napisał/a:
Radziu,
możesz od 2 ubezpieczycieli ubiegać się o kasę.
tak tylko jeden ci wyplaci kase. Niestety ale ubezpieczenie nie moze byc srodkiem dochodu, czyli np jak masz dom ubezpieczony w 3 agencjach i cie zrobie to i tak dostaniesz odszkodowanie w wysokosci ubezpieczenia (nie od 3 agencji)Mick - Czw 16 Lip, 2009 czyli jak sam widzisz nasze polskie prawo w kwestii ubezpieczeń jest po ch.ujudzik - Czw 16 Lip, 2009
GeKo napisał/a:
dzik napisał/a:
Fundusz gwaracyjny, jeśli się nie mylę istnieje od bardzo niedawna, ale pewności nie mam.
Chyba dluzej niz przepis o przedluzaniu OC. Kilka lat bedzie.PieQt - Pią 17 Lip, 2009 rabarbar znajdź OWU Ogólne warunki ubezpieczenia i przeczytaj co tam jest napisane tam jest wszystko opisane, jak pójdziesz do prawnika, to zapłacisz 200 za to, że powie ci to samo - jak będziesz miał wątpliwości daj znać
jedynym ubezpieczeniem, które można posiadać u więcej niż jednego ubezpieczyciela (ogólnie można posiadać więcej niż jedną polisę) to jest UBEZPIECZENIE NA ŻYCIE - żadne inne nie może być dublowane. Nie może być dublowane oznacza, że jak jesteś frajer to płać za dwa, ale poszkodowany może dochodzić odszkodowania tylko od 1 ubezpieczyciela z 1 polisy - dotyczy to ubezpieczeń mienia, komunikacyjnych.
moim zdaniem weź ubezpieczenie płatne w ratach, wypowiedź je i zażądaj zwrotu proporcjonalnie do okresu który wypowiedziałeś - w OWU będziesz miał opisany tryb wypowiadania polisy OCAnonymous - Sob 18 Lip, 2009 Zastanawiam sie czy nie pójsc na calosc i po prostu olac sprawe i nie placic,oni maja tam burdel straszliwy,kiedys w przeciagu 10 miechow musialem im wysylac 3 razy umowe sprzedazy auta,bo ciagle im sie gubila czy cos,powiem ze wyslalem wypowiedzenie umowy ze oni zgubili ich brochaleon - Nie 19 Lip, 2009 rabarbar
zrob jak mowi Pieqt .. jest to najszybsza droga do rezygnacji z polisy.. mialem robic podobnie ale ze wzgledu na niedaleki okres do konca umowy poprzedniego wlasciciela clio pozostalem przy jego ubezpieczalni przy tym lapiac sie na przykra sytuacje posiadania 2 ubezpieczen bo najpierw ubezpieczylem sobie w Allianz a po czasie dostalem wezwanie do zaplaty z PZU bo nie poprawnie zostalo przeprowadzone wypowiedzenie umowy poprzedniego wlasciciela przez co przez prawie rok mialem ubezpieczony samochod i w Allianz i PZU
i rowniez potwierdzam co pisane bylo powyzej: chodzbys mial auto ubezpieczone w srylionie towarzystw ubezpieczeniowych to wyplate z OC/AC dostaniesz i tak w wysokosci ubezpieczenia a nie wielokrotna jego wartosc
a w PZU owszem maja bajzel bo kilkukrotnie wysylalem im rozne druki w mojej sprawie ale nie bylo zadnego sposobu by nie zaplacic niewypowiedzianej umowy!Janusz - Nie 19 Lip, 2009
leon napisał/a:
rabarbar
zrob jak mowi Pieqt .. jest to najszybsza droga do rezygnacji z polisy.. mialem robic podobnie ale ze wzgledu na niedaleki okres do konca umowy poprzedniego wlasciciela clio pozostalem przy jego ubezpieczalni przy tym lapiac sie na przykra sytuacje posiadania 2 ubezpieczen bo najpierw ubezpieczylem sobie w Allianz a po czasie dostalem wezwanie do zaplaty z PZU bo nie poprawnie zostalo przeprowadzone wypowiedzenie umowy poprzedniego wlasciciela przez co przez prawie rok mialem ubezpieczony samochod i w Allianz i PZU
i rowniez potwierdzam co pisane bylo powyzej: chodzbys mial auto ubezpieczone w srylionie towarzystw ubezpieczeniowych to wyplate z OC/AC dostaniesz i tak w wysokosci ubezpieczenia a nie wielokrotna jego wartosc
a w PZU owszem maja bajzel bo kilkukrotnie wysylalem im rozne druki w mojej sprawie ale nie bylo zadnego sposobu by nie zaplacic niewypowiedzianej umowy!
nie rozumiem, jak mogli ścigać Ciebie za niewypowiedzenie umowy przez poprzedniego właściciela?? przecież to jego sprawa