To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Kulturka - [GEO] Skandynawia

Gaydek - Pią 31 Lip, 2009

Czy renifery mają poflokowane poroże?
PieQt - Sob 01 Sie, 2009

in dalej na północ, to mają więcej reflektorów, bo maja noce polarne dłuższe - tak jak wstawiłeś zdjęcia z nocy, gdzie było widno, tak w zimie mają tam przejebane

a łoś ma w dupie, czy świecisz mu miliardem lumenów, czy nie - jak ma wyleźć, to wylezie

ps - Sob 01 Sie, 2009

no tak, o to mi mniej wiecej chodzilo. Sa noce polarne i sa losie/renifery. Renifery maja w dupie czym im swiecisz, ale jest szansa, ze majac reflektory ty wczesniej go zobaczysz.

Istotnie - poroze reniferow jest latem oflokowane. Rasta??

k-mart - Sob 01 Sie, 2009

Kusza mnie te rejony, kiedys musze sie wybrac.
A najbardziej boje sie tam masakrycznych cen alko & tytoniu :D

iQ - Sob 01 Sie, 2009

k-mart napisał/a:
Kusza mnie te rejony, kiedys musze sie wybrac.
A najbardziej boje sie tam masakrycznych cen alko & tytoniu :D

Jak dojedziesz do finlandii to sie nie zdziw ze w normalnym sklepie nie kupisz nic oprocz piwa (mam na mysli alkohole) :lol2:

k-mart - Sob 01 Sie, 2009

A najbardziej mam ochote pojechac na jakies szkolenie rajdowe na 2tyg :D
KarQ - Sob 01 Sie, 2009

k-mart napisał/a:
2tyg

2 dniowe wychodzi ok. 8k pln ;D

Anonymous - Sob 01 Sie, 2009

Nie wiem jak w Finlandii ale w Szwecji sa sklepy "system" czy jakos tak i tylko w nich kupuje sie mocne %
iQ - Sob 01 Sie, 2009

grifin010 napisał/a:
Nie wiem jak w Finlandii ale w Szwecji sa sklepy "system" czy jakos tak i tylko w nich kupuje sie mocne %

W finlandii te sklepy zwa sie Alko. Fajnie jak czasami w poniedzialki pijaczki czekaja w kolejce az otworza ;D

KarQ napisał/a:
k-mart napisał/a:
2tyg

2 dniowe wychodzi ok. 8k pln ;D

u Kannkunena szkolenie to 2700e za dzien :]

ps - Sob 01 Sie, 2009

Jesze ciekawostka - w Norwegii jest inny podatek na zarcie, ktore jesz w knajpie a inny jak bierzesz na wynos, wiec np pod zlotymi arkadami wszystko ma dwie ceny i oczywiscie wszyscy biora na wynos.
KarQ - Sob 01 Sie, 2009

Cytat:
u Kannkunena szkolenie to 2700e za dzien :]

Dokładnie o nim pisałem. Czytałem reportaż dziennikarza, który przeszedł dwu dniowe szkolenie jakoś w styczniu/lutym i po podliczeniu wyszło 8kółek.

dzik - Sob 01 Sie, 2009

iQ... napisał/a:

Jak dojedziesz do finlandii to sie nie zdziw ze w normalnym sklepie nie kupisz nic oprocz piwa (mam na mysli alkohole) :lol2:

Heh, w Norwegii identycznie. Mocne trunki, czyli chyba powyzej ok 3.5% sa dostepne w specjalnych sklepach. Kupilem w supermarkecie szesciopak browarkow, nie mialem jeszcze w glowie biegle przelicznika, zaplacilem ponad 100PLN z towar, na miejscu okazalo sie ze ma 1.3% :'(

Jakarti - Sob 01 Sie, 2009

w niektorych stanach w USA tez tak jest. alkohol mozna kupic tylko w monopolach.. pod tym zgledem Polska to raj. alko w spozywczym, w monopolu, 24h, na stacji, wszedzie..

zawsze chcialem odwiedzic skandynawie a dokladnie norwegie.. wyobrazam sobie ten kraj jako oaze spokoju i mniej wiecej tak jak na tym zdjeciu z zachodem slonca.. pogodnie ale chlodno.. (latem) , przestrzen, cisza.. :)
czy tak jest? :) :) :)

dzik - Sob 01 Sie, 2009

W tym kraju polak nie czuje sie dobrze, oddalajac sie troche od oslo norma jest ze domy nie sa zamkniete, na dzialce nikt nie chowa kosiarki, tv, lodowki. Zostawiaja kluczyki w samochodzie. Jak chowalem panel norwedzy patrzeli na mnie jak na idiote.

Chociaz to wizerunek z 97 roku, moglo sie troche zmienic, wiecej imigrantow tam sie pojawilo.

Ale przyroda fantastyczna, jesli ktos podnieca sie mazurami niech spedzi tydzien tam. Piekne widoki, cisza spokoj, czysta woda.

iQ - Sob 01 Sie, 2009

dzik napisał/a:
W tym kraju polak nie czuje sie dobrze, oddalajac sie troche od oslo norma jest ze domy nie sa zamkniete, na dzialce nikt nie chowa kosiarki, tv, lodowki. Zostawiaja kluczyki w samochodzie. Jak chowalem panel norwedzy patrzeli na mnie jak na idiote.

Chociaz to wizerunek z 97 roku, moglo sie troche zmienic, wiecej imigrantow tam sie pojawilo.

Ale przyroda fantastyczna, jesli ktos podnieca sie mazurami niech spedzi tydzien tam. Piekne widoki, cisza spokoj, czysta woda.

W finlandii bylo podobnie. Rowery i inne zostawaly na srodku podworka i nastepnego ranka nadal tam byly, to samo z innymi rzeczami. Teraz troche sie pozmienialo, ludzie jednak sa bardziej ostrozni, jest wiecej obcokrajowcow i jednak zdarzaja sie kradzieze i tym podobne. W zeszlym roku jednak (jak bylem samochodem) zostawilem go pod cmentarzem a po dobrych 30tu minutach zauwazylem ze nie mam kluczy. Pobieglem do auta, nadal stalo a klucze byly w stacyjce...

Pod koniec miesiaca jade nad jezioro, moze bede pamietal zeby pstryknac pare fotek i je tu wkleje:)