M - Pią 21 Sie, 2009 Hmm jesli spelnia potrzeby rynku i jest konkurencyjne osiagami to robia tak aby bylo jak najtaniej.
Silnik jednowalkowy jest tanszy w produkcji niz dwu.Jacek - Pią 21 Sie, 2009
martin.h napisał/a:
Dopóki ten silnik nie będzie w produkcji i nie zacznie jeździć to można to uznać za bajki. Druga sprawa to koszty, jeśli ma to być trwałe to trzeba zastosować dobre materiały, a to kosztuje. Dla mnie to daleka przyszłość.
ziom to żadna daleka przyszłość. MY jako użutkownicy jesteśmy na końcu łańcucha pokarmowego jakim jest motoryzacja. Po drodzę są wynalazcy, projektanci, zleceniodawcy, mafia, szejkowie, talibowie i cała kopa innego szajsu.
Np. silniki wodorowe są opracowane ale nikt nie dopuści do tego aby dzisiaj wyparły naftę bo świat stanie na głowie i się wszyscy powyżynają.
A dobre materiały...no cóż sami w tydzień może dwa ogarnęlibyśmy dostawcę, powaga.
A czy nasze silniki są zrobione z plasteliny?Barejka - Pią 21 Sie, 2009
jacek czajka napisał/a:
Np. silniki wodorowe są opracowane ale nikt nie dopuści do tego aby dzisiaj wyparły naftę bo świat stanie na głowie i się wszyscy powyżynają.
a za co sobie jeden szejk z drugim kupia nowe Lambo, myslicie ze starym bmw e30 w kolorze" dubai white" bedzie jezdzil Jacek - Pią 21 Sie, 2009 dokładnie tak jestM - Pią 21 Sie, 2009 co do wodoru Jacku to się nie stanie, sam wodór jest nieoplacalny w przechowywaniu i jest imho tylko taką marchewką na kiju ze moze kiedys gdzies. Juz od 15 lat widze auta eksperymentalne na wodór i co? i nic.
Pozatym my caly czas jezdzimy na wodorze, tylko zwiazanym z węglem w łańcuchach weglowodorowych czyli benzynie, oleju napedowym etc.
Silnik beznyowy ma sprawnosc bardzo niską chyba 30% jesli mnie pamiec nie myli, przez tyle lat nikt sie nie zainteresował zeby ta sprawnosc podniesc wiec widac w jakim to idzie kierunku.dzik - Pią 21 Sie, 2009 SOHC to pozostalosc, sprzedaje sie wiec jest, ilu klientow nowych z salonu SOHC jest zmartwionych faktem ze nie pokreca jednym walkiem?\
Ale POWROT do 8v? Tego nie slyszalem.saxorulez - Pią 21 Sie, 2009 dzik,
Zarówno 1.4 jak i 1.8 w nowym cifie to SOHC i oba to zupełnie nowe konstrukcje
naotmiast SOHC 8v siedzi w 1.4 chyba w Hondzie Jazz albo właśnie w tym Civicu i o dziwo m 100KMnox - Pią 21 Sie, 2009
saxorulez napisał/a:
100KM
które jedzie jak by miało 60 PS
panda 1.1 idzie tak samo jak ten civ masakra.
taki mały OT TOXIC - Pią 21 Sie, 2009 no troche nie jedzie to fakt niby w tym 1.7 125kucy ale czułem sie jak w Kia Picanto mojej siostry tyle ze auto cale jako takie duuuzo fajniejsze bizon - Pią 21 Sie, 2009 bo trza zakuc i dmuchnac a nie marudzic zefir - Pią 21 Sie, 2009
nox napisał/a:
saxorulez napisał/a:
100KM
które jedzie jak by miało 60 PS
panda 1.1 idzie tak samo jak ten civ masakra.
taki mały OT
1200 kg robi swoje, ja mam nowego cifa 1.8 i daje rade )
ostatnio na poznaniu sie sprawdzil, wiadomo ze zawsze brakuje mocy, ale ja na seryjne nowe auto budowane przez ksiegowych i ekologow daje rade, co moze Pp potwierdzic pP - Pią 21 Sie, 2009 si.. cif w zakręcie dawał radę.. oczywiście brak mocy był odczuwalny już po osi zakrętu jak się zaczęło przyśpieszać, ale jak na 1200KG jechaliśmy naprawdę porównywalnie w zakręcie!zefir - Pią 21 Sie, 2009 no niestety nie jest k-seria gdzie jest 201 KM, ale jak na belke i seryjne zawias plus 17stki buja sie i o to chodzi. moze beda jakies mody do mojej R-serii w przyszlym roku jesli auta nie zmienie