bizon - Pią 21 Sie, 2009 zauwazylem u siebie tyle, ze jadac bez slickow na przedniej osi przod zawsze wyjezdza mi na zewnatrz, znaczy sie za ciezko mu, tak na moje myslenie.
za to przy odjeciu nogi z gazu lub dohamowaniu w luku tyl ostro myszkuje, co bylo widac w moim popisowym numerze w radomiu.
oczywiscie duze znaczenie ma tu fakt, ze kierownik ze mnie jak z koziej dupy trabka, ale jednak czuje, ze auto mogloby byc stabilniejsze przy lepszym rozkladzie masy.TOXIC - Pią 21 Sie, 2009 w Clio Sport rozklad masy wyglada zdaje sie tak 64 / 36Stf - Pią 21 Sie, 2009
eM napisał/a:
pozatym co Ci da przyspieszanie w zakrecie skoro z niego wypadniesz?
nie kumam ? rozwiń.M - Pią 21 Sie, 2009
Stf napisał/a:
eM napisał/a:
pozatym co Ci da przyspieszanie w zakrecie skoro z niego wypadniesz?
nie kumam ? rozwiń.
chodzi mi o to ze lepiej miec auto lepiej zbalansowane niz gorzej, to zawsze jest na plus.Vlodarsky - Pią 21 Sie, 2009 Maciek też nie zrozumiałem - na wyjściu każdy przyśpiesza.Stf - Pią 21 Sie, 2009 ale żeby auto było zbalansowane to nie podchodzi się do tematu od przerzucenia akumulatora na tył... chodzi mi o to, żeby jednak zliżyć się do jakiejś ogólnej ale pewnej i zweryfikowanej zasady rozkładu masy w fwd.M - Pią 21 Sie, 2009 owszem to chyba oczywista oczywistosc ze kazdy przyspiesza na wysjciu.
Jesli jednak musisz przyspieszac z mniejszej predkosci to zadna przewaga.
Jesli wszystkie cztery opony biorą udział quasi rowno w skrecaniu czyli pokonywaniu sily odsrodkowej to auto jest szybsze - tu chyba nie mamy watpliwosci.M - Pią 21 Sie, 2009
Stf napisał/a:
ale żeby auto było zbalansowane to nie podchodzi się do tematu od przerzucenia akumulatora na tył... chodzi mi o to, żeby jednak zliżyć się do jakiejś ogólnej ale pewnej i zweryfikowanej zasady rozkładu masy w fwd.
no jak nie? wlasnie o to chodzipcs - Pią 21 Sie, 2009 jako chyba jedyny z aku na tyle (choc w rwd) dodam, ze ... nie robcie tego. Bexpieczny kabel do bagaznika to dodatkowe 10kg i 250zl. U mnie akurat trzeba bylo dociazyc prawa strone i tyl, i dlatego to zrobilem.
Znacznie lepszym rozwiazaniem, cenowo w sumie niewiele drozszym jest kupno malej sportowej baterii, tylko na tor albo troche wiekszej sportowej baterii na stale. W sumie bedzie jakies 20kg mniej niz z aku na tyle.TOXIC - Pią 21 Sie, 2009 Noto tak na przykładzie
Skoro Clio ma całkiem nieźle zaprojektowany ten rozkład masy to czemu wszyscy ktorzy mocno upalaja te auta potwierdzaja ze nos ma za ciężki Z tego co mówicie i z tego co wynika ze specyfikacji tam by sie jeszcze przydalo wpakowac worek piasku na przod a jak na ironie tyl ostro potrafi uciekac w zakrecieStf - Pią 21 Sie, 2009 nie mogą brać udziału równo, skoro przy przyśpieszaniu robisz transfer masy na tył...GeKo - Pią 21 Sie, 2009 Raaaany, to chyba oczywiste że im bliżej rozkładu 50/50 tym auto się bedzie lepiej prowadzić, siła znoszenia będzie w podobnym stopniu oddziaływać na wszystkie koła. Jak myślicie dlaczego WRC mają silniki opuszczone i do tego pod kątęm,pochylone a załoga siedzi często za środkowym słupkiem, natomiast koła zapasowe montuje się pod podłogą bagażnika. Po to żeby maksymalnie obniżyć środek ciężkości i jak najlepiej rozlożyć masy.Stf - Pią 21 Sie, 2009
TOXIC napisał/a:
wszyscy ktorzy mocno upalaja te auta potwierdzaja ze nos ma za ciężki
mówisz o nas czy o osobach upalających sportami profesjonalnie ?Stf - Pią 21 Sie, 2009
GeKo napisał/a:
Raaaany, to chyba oczywiste że im bliżej rozkładu 50/50 tym auto się bedzie lepiej prowadzić, siła znoszenia będzie w podobnym stopniu oddziaływać na wszystkie koła. Jak myślicie dlaczego WRC mają silniki opuszczone i do tego pod kątęm,pochylone a załoga siedzi często za środkowym słupkiem, natomiast koła zapasowe montuje się pod podłogą bagażnika. Po to żeby maksymalnie obniżyć środek ciężkości i jak najlepiej rozlożyć masy.
sorry Geko ale nic ta odpowiedź nie wnosi. Nie mówimy o 4x4. Nie mówimy o obniżeniu środku ciężkości. Mówimy o transferze masy przód -> tył w fwd. Jak już chcesz opierać się na profi furach to np. zapodaj rokład masy w clio maxi etc..TOXIC - Pią 21 Sie, 2009
pcs napisał/a:
Znacznie lepszym rozwiazaniem, cenowo w sumie niewiele drozszym jest kupno malej sportowej baterii, tylko na tor albo troche wiekszej sportowej baterii na stale. W sumie bedzie jakies 20kg mniej niz z aku na tyle.
Niestety te bateryjki maja jeden minus, sa zaprojektowane praktycznie tylko do rozruchu auta i w zwykłym cywilnym aucie kiepsko z ich przeżywalnością ponad rok. A jak jeszcze kierownik lubi sobie posłuchać radyjka przy np. zmianie kola to kaplica
Stf napisał/a:
TOXIC napisał/a:
wszyscy ktorzy mocno upalaja te auta potwierdzaja ze nos ma za ciężki
mówisz o nas czy o osobach upalających sportami profesjonalnie ?
mowie o opinii z cliosport.net a tam wiekszosc co upala wozi aku z tylu