HH.org posiada (wyposażenie klubu) Lap Timer tylko się nie ogarnelismy
Jaki model? Ile kosztuje dodatkowy odbiornik do samochodu? Może warto zrobić jakąś ściepę?
grifin010 napisał/a:
a zwykłe CB radio
Osobiście nie widzę zalet takiego rozwiązania w stosunku do przenośnych krótkofalówek.
- Zamocowanie CB w samochodzie jest bardziej problematyczne niż umocowanie małej krótkofalówki
- Nie potrzebuję 1,5 metrowego bata na dachu
- Przy opcji krótkofalówka osoba obsługująca stoper nie musi siedzieć w samochodzie
Co do opcji nr 1 (Laptimer na GPS). To miałem na myśli aplikację (np. na komórkę) wykorzystującą GPS do pomiaru czasu okrążenia, np. takie rozwiązanie: http://www.ilaptiming.com/. Przy 5Hz'ym GPS'ie dokładność pomiaru to 0.2s. Biorąc pod uwagę powtarzalność pomiarów i błąd przy mierzeniu czasu stoperem nie jest taką straszną wartością.Loko - Wto 08 Wrz, 2009 Ale po co kombinować, jak jest dobre sprawdzone rozwiązanie, laptimer ktory jest na wypasie klubu, ma elegancki wyświetlacz przyklejany do szyby auta i na nim widac jaki robisz czas, do tego odpowiednia organizacja i przy 10-15 samochodach nie ma problemu z pomiarem czasu.
A jak ktoś chce mieć dla siebie treningowo przybliżony pomiar czasu to właśnie GPS i darmowa aplikacja na komórkę. Tylko trzeba koniecznie pamiętać, żeby kupić 5 Hz odbiornik.
Stoper wbrew pozorom daje niezłe wyniki, czesto mierze czasy stoperem i przy pomiarze na dwa stopery bardzo, bardzo rzadko zdarza sie zeby różnica pomiędzy dwoma stoperami była większa niż jedna dziesiąta.Barejka - Wto 08 Wrz, 2009 Loko, a w niedziele zdarzalo sie ze pomiar robilo trzy osoby naraz roznica byla ale tylko w szybkosci klikniecia ic zasy identyko wychodzily prawie M - Wto 08 Wrz, 2009 Bo stare powiedzenie mowi
NAJLEPSZA BABA TO WŁASNA GRABA siema - Wto 08 Wrz, 2009
Loko napisał/a:
Ale po co kombinować, jak jest dobre sprawdzone rozwiązanie, laptimer ktory jest na wypasie klubu, ma elegancki wyświetlacz przyklejany do szyby auta i na nim widac jaki robisz czas, do tego odpowiednia organizacja i przy 10-15 samochodach nie ma problemu z pomiarem czasu.
Tyle teorii. Byłem dwa razy na torze i dopiero dziś się dowiaduję że jest laptimer Jakiś problem zatem istnieje, stąd dyskusja.
Wiadomo że prawdziwy laptimer to najlepsze rozwiązanie, dlatego podpytuję jaki to model i ile kosztuje dodatkowy odbiornik.
Loko napisał/a:
A jak ktoś chce mieć dla siebie treningowo przybliżony pomiar czasu to właśnie GPS i darmowa aplikacja na komórkę. Tylko trzeba koniecznie pamiętać, żeby kupić 5 Hz odbiornik.
Polecacie jakieś sprawdzone aplikacje? Bo ja do tej pory zadowolony jestem tylko z ww. iLap'a.
Loko napisał/a:
Stoper wbrew pozorom daje niezłe wyniki, czesto mierze czasy stoperem i przy pomiarze na dwa stopery bardzo, bardzo rzadko zdarza sie zeby różnica pomiędzy dwoma stoperami była większa niż jedna dziesiąta.
Wcale nie uważam, że pomiary dokonane stoperem są złe- dlatego pomysł z używaniem stopera i krótkofalówki.TOXIC - Wto 08 Wrz, 2009 krótkofalówki i tak sie przydadzą zawsze warto mieć kontakt z bazą bizon - Wto 08 Wrz, 2009
Moja nokia ma zbyt małą rozdzielczość ekranu, więc nie mogłem przetestować. Na Windows Mobile chyba nie testowałem.
Oprócz powyższych i wcześniej wspomnianego przeze mnie iLap'a znalazłem też http://eomnia.pl/showthread.php?tid=203 - jeszcze nie testowałem.Greg - Wto 08 Wrz, 2009 Nie mam w telefonie GPSu a nie chce mi się kupować zewnętrzneego modułu. Ciekawe czy jest coś co będzie współpracować z Windows CE w mojej nawigacji... To byłoby wygodne.siema - Wto 08 Wrz, 2009 Jak by coś, mogę pożyczyć GPS na Bluetooth, powinien współpracować z każdym z ww. programów.bizon - Wto 08 Wrz, 2009 sprawdzilem ilapa, na windows ce pojsc nie chce.
EDIT: foty baardzo zacne TOXIC - Wto 08 Wrz, 2009
bizon napisał/a:
sprawdzilem ilapa, na windows ce pojsc nie chce.
EDIT: foty baardzo zacne
bizon podrzuć no mi ta swoja navi ten ilap może sie na cos przydać a ja mam spora bibloteke dll'ek do Win CE (troche sie swego czasu bawilem z Larkiem z Biedronki )
a i ogarnij wreszcie swoje foty TOXIC - Śro 09 Wrz, 2009 RaceChrono na Omni śmiga az miło (ma wszystkie funkcje jakie by sie chciało 0-100km/h 1/4mili i oczywiście okrążenia) i na WM 5.0 tez powinien chodzić
Dzisiaj sie pobawię trochę