Bad-i - Pon 21 Wrz, 2009 no i chooy jestem w kropce. Kumpel mowi ze akcyza jest opłacona a auto nie ma przegladu technicznego. Czyli jak to rozumiec, przyjechalo z Francji jako uszkodzone i to gdzie wpisali czy jak?Cartoon - Pon 21 Wrz, 2009 Ja jestem Cartoon i piszę nie jedź do Gniezna!!
Tam są same przekręty! Nie spotkałem się jeszcze z jakąkolwiek pozytywną opinią na temat tamtejszych handlarzy... a jest ich w pizdu. Na jednej ulicy kilkanaście/kilkadziesiąt komisów- w żadnym nie znalazłem auta, które chociażby wyglądało na niebite... a wszystkie tak właśnie były reklamowane.nox - Pon 21 Wrz, 2009 Ale Badi znalazł auto walone i świadomie chce je kupić
Badi co do sprawy z swojej strony mogę polecić takie rozwiązanie ,idz do odpowiedniego urzędu przekaż im te informacje oni juz ci powiedzą jak aktualnie wygląda taka sprawa czy coś takiego jest możliwe i co jeszcze będziesz musiał zrobić z tym autem od strony formalnej , przepisy często się zmieniają nie stety.GeKo - Pon 21 Wrz, 2009
Bad-i napisał/a:
Kumpel mowi ze akcyza jest opłacona a auto nie ma przegladu technicznego.
Dziwne jak ja kupowałem swojego to musiałem mieć najpierw przegląd właśnie ten rozszerzony i dopiero z tymi papierami szedlem opłacić akcyze, jak już dostałem papiery ze skarbowego to opłata recyklingowa w Urzędzie komunikacji potem tablice odebrałem i dopiero ubezpieczyłem.Cartoon - Pon 21 Wrz, 2009 Badi nie ryzykuj obstawiam, że to jakiś przekręt... to są typowi handlarze i zrobią wszystko, żeby zarobićBad-i - Pon 21 Wrz, 2009 mimo ze to znajomy to sprawdze to 5 razy - a auto juz jest uszkodzone takze nie szukam idealu Bad-i - Pon 21 Wrz, 2009 kurde zadzwoniłem do jednego goscia ktory zajmuje sie sprzedaza samochodow i powiedzial mi cos takiego:
"sluchaj po przywiezieniu samochodu do kraju obojetnie co bys nie robil musisz w ciagu 5 dniu opłacic akcyze. Takze nie ma wymogu zebys mial wczesniej badanie techniczne"KarQ - Pon 21 Wrz, 2009 To widać zależne od regionu UC, u mnie taki wymóg był i oczywiście 5 dni od przekroczenia granicy też, dlatego datę wpisywało się później ŁukaszS3 - Pon 21 Wrz, 2009
Bad-i napisał/a:
"sluchaj po przywiezieniu samochodu do kraju obojetnie co bys nie robil musisz w ciagu 5 dniu opłacic akcyze. Takze nie ma wymogu zebys mial wczesniej badanie techniczne"
Ciekawe ja przywiozłem saxofona dwa lata temu z Czech i akcyzę i inne załatwiania robiłem po 3 tygodniach i nikt nic nie mówił...
Ty lepiej mów co tam masz ciekawego Bad-i - Pon 21 Wrz, 2009
KarQ napisał/a:
To widać zależne od regionu UC, u mnie taki wymóg był i oczywiście 5 dni od przekroczenia granicy też, dlatego datę wpisywało się później
nie sadze zeby w roznych regionach było to inaczej rozwiazane formalnie. Gosc powiedzial ze jak chce wracac na kołach to zrobi mi badania techniczne na miejsciu
koorwa nie kumam tego kompletnie hahaha
bo rozumiem ze bede i tak musial robic kolejne badania jak bede chcial zarejestrowac auto
dobra a patrzac na to z tej strony;
- jade do niemiec, kupuje rozbite auto, dlaczego wracajac do polski musze robic przeglad (sorry bo chyba nigdy tego nie robilem, ale dlaczego przeglad nie przechodzi z zagranicy, tak jakbym kupil auto w kraju?)Anonymous - Pon 21 Wrz, 2009 Zawsze tak było ,że od chwili kupna samochodu zagranicą było 5 dni do złożenia papierów w UC .Zmieniło się tylko to ,że teraz jest to 5 dni roboczych ,a kiedyś wliczali weekendy. Żeby nie placić mandatów celnych wpisywało się po prostu fałszywą date kupna i nikt tego nie sprawdzał .Przegląd jest potrzebny do Urzędu Komunikacji tylko.KarQ - Pon 21 Wrz, 2009 Bad-i, ja już wiem, że po urządasach można się wszystkiego spodziewać.
W ciągu 4 lat rejestrowałem 5 aut w odstępie ~roku każde i za każdym razem procedury czymś się różniły. To jest chory kraj Bad-i - Pon 21 Wrz, 2009
p106rallye napisał/a:
Przegląd jest potrzebny do Urzędu Komunikacji tylko.
Ok kwestia akcyzy załatwiona - czyli moze byc opłacona bez przeglądu...
To teraz drugie bardzo wazne pytanie, dlaczego samochod ktory przyjezdza z zagranicy nie ma przeglądu (dlatego ze jest uszkodzony i to jest gdzies wpisane czy co??)
- gosc mi powiedzial ze jak chce jechac do Warszawy na kołach to załatwi mi przeglad na miejscu, czy w takim przypadku juz nie bede musial robic kolejnego w Warszawie do rejestracji??KarQ - Pon 21 Wrz, 2009 Nie ma przeglądu bo został wyrejestrowany i przywieziony na lawecie, bądź wrócił na kołach, na blachach tymczasowych, których termin już upłynął. Teraz możesz wykupić miesięczne OC na te blachy, a przegląd jest konieczny do poruszania się po drogach.
Nie będziesz musiał robić drugiego przeglądu. Jeśli masz akcyzę, robisz tzw. pierwszy przegląd i wsio.strick - Pon 21 Wrz, 2009
Bad-i napisał/a:
o teraz drugie bardzo wazne pytanie, dlaczego samochod ktory przyjezdza z zagranicy nie ma przeglądu (dlatego ze jest uszkodzony i to jest gdzies wpisane czy co??)
Bo nie ma przegladu w polsce, to musisz go zrobic. Ma przeglad, ale nie polski...
JAk juz Ci zrobi tam to Ty nie bedziesz musiał robic przegladu.