To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Gniezno

Bad-i - Pon 21 Wrz, 2009

no i chooy jestem w kropce. Kumpel mowi ze akcyza jest opłacona a auto nie ma przegladu technicznego. Czyli jak to rozumiec, przyjechalo z Francji jako uszkodzone i to gdzie wpisali czy jak?
Cartoon - Pon 21 Wrz, 2009

Ja jestem Cartoon i piszę nie jedź do Gniezna!! :D

A tu szczegóły: http://bezwypadkowe.net/f...-gniezno-10888/

Tam są same przekręty! Nie spotkałem się jeszcze z jakąkolwiek pozytywną opinią na temat tamtejszych handlarzy... a jest ich w pizdu. Na jednej ulicy kilkanaście/kilkadziesiąt komisów- w żadnym nie znalazłem auta, które chociażby wyglądało na niebite... a wszystkie tak właśnie były reklamowane.

nox - Pon 21 Wrz, 2009

Ale Badi znalazł auto walone i świadomie chce je kupić :)

Badi co do sprawy z swojej strony mogę polecić takie rozwiązanie ,idz do odpowiedniego urzędu przekaż im te informacje oni juz ci powiedzą jak aktualnie wygląda taka sprawa czy coś takiego jest możliwe i co jeszcze będziesz musiał zrobić z tym autem od strony formalnej , przepisy często się zmieniają nie stety.

GeKo - Pon 21 Wrz, 2009

Bad-i napisał/a:
Kumpel mowi ze akcyza jest opłacona a auto nie ma przegladu technicznego.

Dziwne jak ja kupowałem swojego to musiałem mieć najpierw przegląd właśnie ten rozszerzony i dopiero z tymi papierami szedlem opłacić akcyze, jak już dostałem papiery ze skarbowego to opłata recyklingowa w Urzędzie komunikacji potem tablice odebrałem i dopiero ubezpieczyłem.

Cartoon - Pon 21 Wrz, 2009

Badi nie ryzykuj :P obstawiam, że to jakiś przekręt... to są typowi handlarze i zrobią wszystko, żeby zarobić
Bad-i - Pon 21 Wrz, 2009

mimo ze to znajomy to sprawdze to 5 razy - a auto juz jest uszkodzone takze nie szukam idealu ;)
Bad-i - Pon 21 Wrz, 2009

kurde zadzwoniłem do jednego goscia ktory zajmuje sie sprzedaza samochodow i powiedzial mi cos takiego:

"sluchaj po przywiezieniu samochodu do kraju obojetnie co bys nie robil musisz w ciagu 5 dniu opłacic akcyze. Takze nie ma wymogu zebys mial wczesniej badanie techniczne"

KarQ - Pon 21 Wrz, 2009

To widać zależne od regionu UC, u mnie taki wymóg był i oczywiście 5 dni od przekroczenia granicy też, dlatego datę wpisywało się później :]
ŁukaszS3 - Pon 21 Wrz, 2009

Bad-i napisał/a:
"sluchaj po przywiezieniu samochodu do kraju obojetnie co bys nie robil musisz w ciagu 5 dniu opłacic akcyze. Takze nie ma wymogu zebys mial wczesniej badanie techniczne"

Ciekawe ja przywiozłem saxofona dwa lata temu z Czech i akcyzę i inne załatwiania robiłem po 3 tygodniach i nikt nic nie mówił...

Ty lepiej mów co tam masz ciekawego :)

Bad-i - Pon 21 Wrz, 2009

KarQ napisał/a:
To widać zależne od regionu UC, u mnie taki wymóg był i oczywiście 5 dni od przekroczenia granicy też, dlatego datę wpisywało się później :]

nie sadze zeby w roznych regionach było to inaczej rozwiazane formalnie. Gosc powiedzial ze jak chce wracac na kołach to zrobi mi badania techniczne na miejsciu :D

koorwa nie kumam tego kompletnie hahaha
bo rozumiem ze bede i tak musial robic kolejne badania jak bede chcial zarejestrowac auto

dobra a patrzac na to z tej strony;

- jade do niemiec, kupuje rozbite auto, dlaczego wracajac do polski musze robic przeglad (sorry bo chyba nigdy tego nie robilem, ale dlaczego przeglad nie przechodzi z zagranicy, tak jakbym kupil auto w kraju?)

Anonymous - Pon 21 Wrz, 2009

Zawsze tak było ,że od chwili kupna samochodu zagranicą było 5 dni do złożenia papierów w UC .Zmieniło się tylko to ,że teraz jest to 5 dni roboczych ,a kiedyś wliczali weekendy. Żeby nie placić mandatów celnych wpisywało się po prostu fałszywą date kupna i nikt tego nie sprawdzał .Przegląd jest potrzebny do Urzędu Komunikacji tylko.
KarQ - Pon 21 Wrz, 2009

Bad-i, ja już wiem, że po urządasach można się wszystkiego spodziewać.

W ciągu 4 lat rejestrowałem 5 aut w odstępie ~roku każde i za każdym razem procedury czymś się różniły. To jest chory kraj :wall:

Bad-i - Pon 21 Wrz, 2009

p106rallye napisał/a:
Przegląd jest potrzebny do Urzędu Komunikacji tylko.

Ok kwestia akcyzy załatwiona - czyli moze byc opłacona bez przeglądu...

To teraz drugie bardzo wazne pytanie, dlaczego samochod ktory przyjezdza z zagranicy nie ma przeglądu (dlatego ze jest uszkodzony i to jest gdzies wpisane czy co??)

- gosc mi powiedzial ze jak chce jechac do Warszawy na kołach to załatwi mi przeglad na miejscu, czy w takim przypadku juz nie bede musial robic kolejnego w Warszawie do rejestracji??

KarQ - Pon 21 Wrz, 2009

Nie ma przeglądu bo został wyrejestrowany i przywieziony na lawecie, bądź wrócił na kołach, na blachach tymczasowych, których termin już upłynął. Teraz możesz wykupić miesięczne OC na te blachy, a przegląd jest konieczny do poruszania się po drogach.

Nie będziesz musiał robić drugiego przeglądu. Jeśli masz akcyzę, robisz tzw. pierwszy przegląd i wsio.

strick - Pon 21 Wrz, 2009

Bad-i napisał/a:
o teraz drugie bardzo wazne pytanie, dlaczego samochod ktory przyjezdza z zagranicy nie ma przeglądu (dlatego ze jest uszkodzony i to jest gdzies wpisane czy co??)

Bo nie ma przegladu w polsce, to musisz go zrobic. Ma przeglad, ale nie polski...

JAk juz Ci zrobi tam to Ty nie bedziesz musiał robic przegladu.