To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Dobór opony do felgi

jozekrj - Pią 06 Lis, 2009

zamiast pomarańczy moze taki kolor http://lakierysamochodowe...products_id=142 :D
Qukie - Pią 06 Lis, 2009

a jak Ci nie podpasują to je od Ciebie tanio odkupię ;D

a jeśli chcesz zobaczyć jak wygląda opona 205/50 na feldze to daj znaka to podjadę gdzieś Hondą, albo zobaczysz na grillu ;-)

tyle tylko, że ja mam felgę 15x7, ale na 15x6,5 205/50 też bez problemu podejdzie do upalania

P.S. felgi to te na 'R', 'D' czy jeszcze innej firmy?

TOXIC - Pią 06 Lis, 2009

jozekrj, musze zapamietac :D jesli moj maly projekt rozpocznie swoj zywot to taka farba jak znalazl :D

Qukie, no to bysmy sie ustawili na grillu w niedziele. chce zobaczyc jak bardzo wysoki sie wydaje ten profil na feldze.

Co do samych felg na R ani na B nie starczylo ;) zostaje D :D

rasta - Pią 06 Lis, 2009

PiTT napisał/a:
18" jest tylko do lansu... niestety, mało jest dróg gdzie można szybko pojechać na tak dużym kole i obniżonym zawiasie
....
optymalne koło do upalania to 17", ew. właśnie jakaś taka 16" jak pokazał Toxic

Powiedz to Stf'owi.

PiTT - Pią 06 Lis, 2009

rasta napisał/a:
PiTT napisał/a:
18" jest tylko do lansu... niestety, mało jest dróg gdzie można szybko pojechać na tak dużym kole i obniżonym zawiasie
....
optymalne koło do upalania to 17", ew. właśnie jakaś taka 16" jak pokazał Toxic

Powiedz to Stf'owi.

fakt, Stefan jeździ przecież na 18" :D

krz_p - Sob 07 Lis, 2009

PiTT napisał/a:
ja mam na stalówce 6,5 właśnie 205
ale fajnie się jeździ :D
jest komfort, można atakować po zakrętach bez obawy przytarcia oponą o nadkole

a jak z trakcją?

PiTT - Sob 07 Lis, 2009

krz_p napisał/a:
PiTT napisał/a:
ja mam na stalówce 6,5 właśnie 205
ale fajnie się jeździ :D
jest komfort, można atakować po zakrętach bez obawy przytarcia oponą o nadkole

a jak z trakcją?

a co to? :rotfl:

krz_p - Sob 07 Lis, 2009

ja mam zimówki 225/45 także większych problemów z trakcją nie ma
PiTT - Nie 08 Lis, 2009

krz_p napisał/a:
ja mam zimówki 225/45 także większych problemów z trakcją nie ma

no niestety na mokrym nie da się szybko wystartować, ale jak już nabierze prędkości to bez większych problemów :D
i do tego bardzo fajnie hamuje
bardzo dobra opona, Michelin Alpin Pilot
o taka

jedna z najlepszych zimówek na jakich jeździłem
praktycznie w każdych warunkach jeździ się komfortowo, zarówno na wodzie jak i na śniegu
jedynie jakbym miał sobie jeszcze raz zmontować komplet to bym wybrał pewnie 215 lub 225 na 17"

Marek23 - Nie 08 Lis, 2009

Cytat:
no niestety na mokrym nie da się szybko wystartować, ale jak już nabierze prędkości to bez większych problemów :D
i do tego bardzo fajnie hamuje
bardzo dobra opona, Michelin Alpin Pilot
o taka

jedna z najlepszych zimówek na jakich jeździłem
praktycznie w każdych warunkach jeździ się komfortowo, zarówno na wodzie jak i na śniegu

Tu sie nie zgodze. Bardzo dobrze zachowuje sie na asfalcie, a na mokrym jeszcze lepiej.
Natomiast na sniegu to porazka. Hamowanie slabe, a trzymanie boczne w poslizgu i jego przewidywalnosc wrecz dramatyczna. Jesli ktos lubi upalac na sniegu, a nawet bezpieczenstwo na bialym to prosze unikac tej opony na bialym...

PiTT - Nie 08 Lis, 2009

w porównaniu z poprzednimi Fuldami Kristall Supremo te Micheliny są wprost rewelacyjne :)
co prawda śnieg tylko Warszawski, więc więcej wody i błota, ale bardzo fajnie się na nich jeździło z tego co pamiętam
tak czy inaczej do miasta idealna, a po prawdziwym śniegu może będę miał okazję pojeździć w tym roku

Qukie - Nie 08 Lis, 2009

Pamiętaj Toxic, że zawsze możesz iść w drugą stronę, o tak:

http://www.youtube.com/watch?v=8xx2e6R4jY4

tylko pamiętaj o odpowiedniej fryzurze ;D

Bart - Nie 08 Lis, 2009

Andreee jest wulkanizatorem?
coś wspominał, że u jakichś skośnookich pracuje... wszystko się zgadza :>

kamil - Nie 08 Lis, 2009

moim zdaniem powinno się kupować zimówki w specyfikacji błoto pośniegowe /mokro a nie skupiać się czy opona idealna czy nie idealna na śnieg. Tak się składa że dni śniegowych w tym kraju z roku na rok mniej.

no chyba że sie mieszka w głębi Mazur czy gdzies w górach to Nokian Hakapelita

Anonymous - Nie 08 Lis, 2009

no to ja zaskoczę co do zimówek , 2 zimy przelatałem w o kolcowanych zimówkach , problemów z policja nie było za to trzymanie snieg/lod było bajeczne na mokrym asfalcie , opona troche pływała ale to wszystko było jeszcze przewidywalne :)