To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Auto gauge

Kamilbike - Wto 08 Gru, 2009

Wskaznik temp oleju autogaugana jest wedlug mnie troche malo dokladny. U mnie oszukuje, zanizajac o ok 10st. Mierzone bylo na dwoch roznych miernikach, na ktorych roznica temp wynosila ok 1st a miedzy miernikiem a wskaznikiem wychodzilo ok 10st. Czujniki byly dwa jeden seryjny gauganowski a drugi Fiatowski, obydwa pokazlywaly taka sama temp na gauganie, tyle ze fiatowski dochodzil do tej temp szybciej.
GeKo - Wto 08 Gru, 2009

na temat autoGauge chyba Dzik sie może wypowiedzieć jeśli dobrze pamiętam.

Inna sprawa szkoda ze urządzenia które zczytują z Ecu parametry są tak drogie. Do Hondy widziałem kiedyś w rozsądnych pięniążkach do Renault już średnio.

saxorulez - Śro 09 Gru, 2009

ja mam VDO i porównywałem odczyt z ECU z odczytem wskaźnika VDO i wskaźnik VDO zawyżał o 7 stopni. Zastanawiam się który z nich pokazuje dokładniejszą temperaturę :)
MoRToN - Śro 09 Gru, 2009

GeKo napisał/a:
Ja bym założył ciśnienie oleju i temp wody. Zakładam że olej w takim aucie nie powinien się przegrzewać, ale widziałem taki wskaźnik co miał ciśnienie oleju na wskazówce a temp oleju ciekłokrystaliczną. Wszystko w jednym wskaźniku.

no no toxic ma coś takiego :rotfl: . Obrotomierz to ma chyba jescze :D

MoRToN - Śro 09 Gru, 2009

leon napisał/a:
no dobra Panowie ale mowimy ciagle o samych wskaznikach a co poza nimi jakies czujniki sondy druty etc ?

Wszystko masz w kpl.

A ja nawet moge polecić AutoGauge do takich rzezcy jak temp oleju czy ciśnienie. U nas 2 sezony przelatały bez problemu a wskazywania wydawały sie być prawdziwe. Seria smoky z peakiem. Jedyny minus to brak pamięci po każdym uruchomieniu auta trzba było ustawaić warna.

Do EGT czy boosta pewnie zainwestowałbym w coś innego

TOXIC - Śro 09 Gru, 2009

MoRToN napisał/a:
GeKo napisał/a:
Ja bym założył ciśnienie oleju i temp wody. Zakładam że olej w takim aucie nie powinien się przegrzewać, ale widziałem taki wskaźnik co miał ciśnienie oleju na wskazówce a temp oleju ciekłokrystaliczną. Wszystko w jednym wskaźniku.

no ba :D i shift lighta :D

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

ale jeszcze sie nie odważyłem tego zamontować :rotfl:

martin.h - Śro 09 Gru, 2009

Bardzo dobre zegary robi firma Stack, to już naprawdę wysoka półka, ale cena też jest wysoka.

saxorulez napisał/a:
ja mam VDO i porównywałem odczyt z ECU z odczytem wskaźnika VDO i wskaźnik VDO zawyżał o 7 stopni. Zastanawiam się który z nich pokazuje dokładniejszą temperaturę :)

Łukasz, masz tego VDO z pomiarem analogowym czy cyfrowym?

saxorulez - Śro 09 Gru, 2009

martin.h napisał/a:
pomiarem analogowym czy cyfrowym?

nie mam pojęcia, kupiłem VDO razem z bebechami (kable, czujnik) - wskaźnik jest analogowy, ale jaki pomiar to nie wiem

M - Śro 09 Gru, 2009

TOXIC napisał/a:
MoRToN napisał/a:
GeKo napisał/a:

no ba :D i shift lighta :D

Obrazek

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

ale jeszcze sie nie odważyłem tego zamontować :rotfl:

Moje skojarzenie - :D :D :D :D

jozekrj - Śro 09 Gru, 2009

jak by ktoś potrzebował to mam autogeja do cis. oleju z czujnikiem i trójnikiem
Marek23 - Pią 11 Gru, 2009

A jak wyglada zalozenie czujnika temperatury oleju w rajdowce. Czy jest to jakies pogwalcenie homologacji czy tez robta co chceta w tym temacie...
GeKo - Pią 11 Gru, 2009

Do rajdówki Marek założyłbym ciśnienie oleju, to chyba ważniejsze. Znam jedno clio ktore sie właśnie zatarło niepostrzeżenie.
Maciusiowy - Pią 11 Gru, 2009

GeKo napisał/a:
zatarło niepostrzeżenie

ciekawe sformułowanie Grzesiu :)

uczeszsie100 - Pią 11 Gru, 2009

seria sm peak ma bardzo dobry stosunek ceny do jakości
http://www.youtube.com/wa...feature=related
tak to u mnie wygląda.

Marek23 - Sob 12 Gru, 2009

Cytat:
Do rajdówki Marek założyłbym ciśnienie oleju, to chyba ważniejsze. Znam jedno clio ktore sie właśnie zatarło niepostrzeżenie.

Moze zaloze ciesnienie i temperature... Jakie wskazniki w takim razie kupic, cena/jakosc
optymalne?