HydePark - Dotacje unijne na założenie działalności
MoRToN - Wto 18 Maj, 2010 A jak to jest z UP. Po otrzymaniu dotacji nei mozesz sie chyba zatrudnić przez jakiś czas?itr 911 - Wto 18 Maj, 2010
MoRToN napisał/a:
A jak to jest z UP. Po otrzymaniu dotacji nei mozesz sie chyba zatrudnić przez jakiś czas?
nie możesz być zatrudniony na umowę o pracę, umowę zlecenie przez pierwszy rok działalności.
To takie zabezpieczenie dla UP i jednocześnie obciążenie dla ciebie, że musisz płacić ZUS (społeczne i zdrowotne).
Ale z pracodawcą dogadujesz się, że umowa będzie spisana na "świadczenie usług" np doradczych itp. i wszystko jest ok.
Wystawiasz fakturkę i tyle jakub - Wto 18 Maj, 2010 i dla osob otwierajacych dzialalnosc masz znizke na zus placisz w sumie okolo 300zl przez 2 lataitr 911 - Wto 18 Maj, 2010 zapomniałem dodać
umowy zawierane z poszczególnymi UP mają często inne zapisy np. nie każdy zakazuje pracy na um. zlecenie!!!
inne są wymogi dotyczące zabezpieczeń itd...
Ogólnie w Wawie jest dużoooo prościej niż np na wschodzie naszego pięknego krajuVlodarsky - Wto 18 Maj, 2010 itr 911, pomógł leciitr 911 - Wto 18 Maj, 2010
jakub napisał/a:
i dla osob otwierajacych dzialalnosc masz znizke na zus placisz w sumie okolo 300zl przez 2 lata
nio nie do końca tak jak mówisz
to nie zniżka tylko ulga w wysokości 50%
Na chwilę obecną płacisz społecznego117,11 i zdrowotnego 233,32.
Tak te preferencyjne stawki obowiązuje przez dwa lata od podjęcia DG, ale
Jak np po roku zawiesisz/zlikwidujesz DG to za okres w którym przysługiwała ci "zniżka" musisz dopłacić 50% itr 911 - Wto 18 Maj, 2010
Vlodarsky napisał/a:
itr 911, pomógł leci
podziękował
Jak masz jakiś konkretny pomysł na działalność/rozwinięcie obecnej to możemy się dogadać, chętnie bym odświeżył tą materię bo właśnie zapisałem się na szkolenia z pozyskiwania środków z EU i jak dobrze pójdzie za 4 miechy będę "menadżerem" ds. funduszy unijnych
Dobra kaska z tego jako robota na boku MoRToN - Wto 18 Maj, 2010 itr a o dotacje EFSu mozna ubiegac sie juz po otwarciu działalności ?itr 911 - Wto 18 Maj, 2010
MoRToN napisał/a:
itr a o dotacje EFSu mozna ubiegac sie juz po otwarciu działalności ?
Tak.
Są to środki zarówno na pierwszą DG jak i na rozwój obecnej...MoRToN - Wto 18 Maj, 2010 No dobra... to ja jestem chętny na doradztwo Tylko napisz na PW ile takie coś musi kosztować itr 911 - Wto 18 Maj, 2010
MoRToN napisał/a:
No dobra... to ja jestem chętny na doradztwo Tylko napisz na PW ile takie coś musi kosztować
Jeśli chodzi o UP to można powiedzieć, że...NIC
Tam są poprostu środki które musisz wydać np na doradztwo prawne, księgowe etc. (różnie w zależności od UP).
Ja przygotowuje kompletną dokumentację i wystawiam fakturę na kwotę, którą i tak musisz na to wydać bo taki jest zapis w umowie-sam prowadzę DG w postaci doradztwa
Z EFSem jest troszkę inaczej to i inaczej się za to krzyczy...
jak coś to wal na pw z konkretami (co za DG planujesz?chcesz rozwinąć) i wtedy będziemy myśleć rasta - Wto 18 Maj, 2010
Vlodarsky napisał/a:
asta, byłeś bezrobotny ? bo z UP żeby dostać kasę takim trzeba być czy się mylę ?
Tak trzeba było być zarejestrowanym jako bezrobotny przez jakiś okres już nie pamiętam jaki. W dodatku trzeba było co jakiś czas stawiać się w wyznaczonym terminem celem sprawdzenia czy nie znaleźli mi pracy MoRToN - Wto 18 Maj, 2010 DG już włąściwie rozpoczęta. Olałem dotację z UP ze względu na kombinacje ze zwolnieniami, niemożnością poźniejszego zatrudnienia itp... Wole być non top zatrudniony.
Na pewno się odezwę.MoRToN - Wto 18 Maj, 2010 To do ITR`a GeKo - Wto 18 Maj, 2010 Vlodarsky odezewij się do mnie, powiem Ci co i jak bo rozrabiam temat od jakiegoś czasu.