To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Dotacje unijne na założenie działalności

MoRToN - Wto 18 Maj, 2010

A jak to jest z UP. Po otrzymaniu dotacji nei mozesz sie chyba zatrudnić przez jakiś czas?
itr 911 - Wto 18 Maj, 2010

MoRToN napisał/a:
A jak to jest z UP. Po otrzymaniu dotacji nei mozesz sie chyba zatrudnić przez jakiś czas?

nie możesz być zatrudniony na umowę o pracę, umowę zlecenie przez pierwszy rok działalności.
To takie zabezpieczenie dla UP i jednocześnie obciążenie dla ciebie, że musisz płacić ZUS (społeczne i zdrowotne).

Ale z pracodawcą dogadujesz się, że umowa będzie spisana na "świadczenie usług" np doradczych itp. i wszystko jest ok.

Wystawiasz fakturkę i tyle :faja:

jakub - Wto 18 Maj, 2010

i dla osob otwierajacych dzialalnosc masz znizke na zus placisz w sumie okolo 300zl przez 2 lata

zapomniałem dodać :crazy:

umowy zawierane z poszczególnymi UP mają często inne zapisy np. nie każdy zakazuje pracy na um. zlecenie!!!
inne są wymogi dotyczące zabezpieczeń itd...

Ogólnie w Wawie jest dużoooo prościej niż np na wschodzie naszego pięknego :jupi: kraju

Vlodarsky - Wto 18 Maj, 2010

itr 911, pomógł leci

jakub napisał/a:
i dla osob otwierajacych dzialalnosc masz znizke na zus placisz w sumie okolo 300zl przez 2 lata

nio nie do końca tak jak mówisz ^_^

to nie zniżka tylko ulga w wysokości 50%

Na chwilę obecną płacisz społecznego117,11 i zdrowotnego 233,32.

Tak te preferencyjne stawki obowiązuje przez dwa lata od podjęcia DG, ale

Jak np po roku zawiesisz/zlikwidujesz DG to za okres w którym przysługiwała ci "zniżka" musisz dopłacić 50% :rotfl:

Vlodarsky napisał/a:
itr 911, pomógł leci

podziękował :*

Jak masz jakiś konkretny pomysł na działalność/rozwinięcie obecnej to możemy się dogadać, chętnie bym odświeżył tą materię bo właśnie zapisałem się na szkolenia z pozyskiwania środków z EU i jak dobrze pójdzie za 4 miechy będę "menadżerem" ds. funduszy unijnych :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Dobra kaska z tego jako robota na boku ;D

itr a o dotacje EFSu mozna ubiegac sie juz po otwarciu działalności ?

MoRToN napisał/a:
itr a o dotacje EFSu mozna ubiegac sie juz po otwarciu działalności ?

Tak.
Są to środki zarówno na pierwszą DG jak i na rozwój obecnej...

No dobra... to ja jestem chętny na doradztwo :D Tylko napisz na PW ile takie coś musi kosztować :)

MoRToN napisał/a:
No dobra... to ja jestem chętny na doradztwo :D Tylko napisz na PW ile takie coś musi kosztować :)

Jeśli chodzi o UP to można powiedzieć, że...NIC :jupi: :jupi: :jupi:
Tam są poprostu środki które musisz wydać np na doradztwo prawne, księgowe etc. (różnie w zależności od UP).
Ja przygotowuje kompletną dokumentację i wystawiam fakturę na kwotę, którą i tak musisz na to wydać bo taki jest zapis w umowie-sam prowadzę DG w postaci doradztwa ;D

Z EFSem jest troszkę inaczej to i inaczej się za to krzyczy... :faja:

jak coś to wal na pw z konkretami (co za DG planujesz?chcesz rozwinąć) i wtedy będziemy myśleć :faja:

rasta - Wto 18 Maj, 2010

Vlodarsky napisał/a:
asta, byłeś bezrobotny ? bo z UP żeby dostać kasę takim trzeba być czy się mylę ?

Tak trzeba było być zarejestrowanym jako bezrobotny przez jakiś okres już nie pamiętam jaki. W dodatku trzeba było co jakiś czas stawiać się w wyznaczonym terminem celem sprawdzenia czy nie znaleźli mi pracy :D

DG już włąściwie rozpoczęta. Olałem dotację z UP ze względu na kombinacje ze zwolnieniami, niemożnością poźniejszego zatrudnienia itp... Wole być non top zatrudniony.

Na pewno się odezwę.

To do ITR`a :)
GeKo - Wto 18 Maj, 2010

Vlodarsky odezewij się do mnie, powiem Ci co i jak bo rozrabiam temat od jakiegoś czasu.