To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Prawidłowe mocowanie pasów szelkowych w Saxo

Tomcat - Wto 06 Lip, 2010

misiek86electro napisał/a:
Z czystej ciekawości z której strony wierciłeś? Od góry?? Czy zmieściłeś kółko gdzieś z boku??

Od spodu, kółka nie ma, pas jest przymocowany śrubą.

ŁukaszS3 - Wto 06 Lip, 2010

grzech napisał/a:
tej blaszki nie trzeba spawac, przeciez jak wkrecisz srube to ja unieruchomisz

Też mi się tak wydaje i studiowałem to ponieważ tego nie miałem a środek był już pomalowany. I oglądając zał. J nawet na rysunku technicznym nie ma spawów i nic nie pisze że ma to być wspawane do nadwozia.

misiek86electro - Wto 06 Lip, 2010

Z tego linku wynika że chyba powinno się spawać :)

http://www.hydrotex.com.p...-wspawania.html

ale widocznie są różne techniki ja tylko wkręcałem

siema - Wto 06 Lip, 2010

grzech napisał/a:
tej blaszki nie trzeba spawac, przeciez jak wkrecisz srube to ja unieruchomisz

Gorzej jak ją odkręcisz ;)

ŁukaszS3 napisał/a:

Też mi się tak wydaje i studiowałem to ponieważ tego nie miałem a środek był już pomalowany. I oglądając zał. J nawet na rysunku technicznym nie ma spawów i nic nie pisze że ma to być wspawane do nadwozia.

Rysunek 253-62 z załącznika J mówi, że płytka powinna być przymocowana.
Jeśli profil mocowania pasa jest zamknięty trzeba zastosować śrubę drobnozwojową M12 o twardości 8.8. Jeśli pas mocowany jest za pomocą klamry należy użyć śruby oczkowej o takich samych parametrach. Załącznik J mówi też, że śruba powinna działać na ścinanie, nie na rozciąganie, więc otwór powinien być raczej z boku środkowego tunelu, nie od góry- przynajmniej ja to tak zrozumiałem i tak mam zrobione.

misiek86electro - Pon 19 Lip, 2010

Jest sprecyzowane czy biodrowe pasy (kierowca pilot) maja być mocowane (za pomocą blachy wyżej opisanej) do tunelu?? Czy można wywiercić dziury za fotelem w podłodze ?? Tzn na tej samej wysokości na , której wkręca się kółko z przeciwnej strony(saxo)??

Widziałem też rozwiązanie mocowania góry pasów za pomocą rurki przykręconej do mocowań tylnych foteli, na szerokości samochodu. Co myślicie w tym temacie??