To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Moje na górze i ch*j!

M - Czw 22 Lip, 2010

Dokladnie, dochodowy na zero,
dlaczego ja mam byc karany za to ze zarobiłem?
A nierób nagradzany małym podatkiem bo nie zarobił nic albo mało?

Zadam pytanie - kto z was chciałby od jutra zarabiać wiecej o 30%?
albo - kto z was by nie chciał.
Tylu będziemy mieli zwolennikow i przeciwnikow niskich podatkow.

bizon - Czw 22 Lip, 2010

w porzadku. w takim razie jak ustalic rodzaj i wysokosc daniny dla panstwa? zeby bylo z glowa (boje sie okreslenia sprawiedliwie) ?
M - Czw 22 Lip, 2010

bizon napisał/a:
w porzadku. w takim razie jak ustalic rodzaj i wysokosc daniny dla panstwa? zeby bylo z glowa (boje sie okreslenia sprawiedliwie) ?

Trzeba by pójść w kilkaset tysięcy chłopa na warszawe, rozstrzelać pare tysięcy kryminalistów w sferach rządowych, zrobić tak żeby wojsko się przyłączyło i wtedy jest szansa na nowe państwo z niskimi podatkami.

KonradMK - Czw 22 Lip, 2010

dokładnie. wpadając do US z kałaszem szybko zapytać "Jesteście z nami?", jesli nie to serią po pokojach.
bizon - Czw 22 Lip, 2010

eM napisał/a:
bizon napisał/a:

Trzeba by pójść w kilkaset tysięcy chłopa na warszawe, rozstrzelać pare tysięcy kryminalistów w sferach rządowych, zrobić tak żeby wojsko się przyłączyło i wtedy jest szansa na nowe państwo z niskimi podatkami.

trafiasz w moje gusta ;D

ale dalej brak odpowiedzi w jaki sposob ustalic jakis podatek. wydaje mi sie, ze jakis jest potrzebny, z czegos trzeba chyba utrzymac chociazby straz pozarna ?

anjas - Czw 22 Lip, 2010

podatek dochodowy nie jest głównym wpływem do budżetu, ale jest bardzo ważny. Moim zdaniem nie można go calkowicie zlikwidować, bo państwo by zbankrutowało.
Ale rozsądny poziom podatku liniowego mógłby załatwić sprawę.

Podatek progresywny to złodziejstwo i karanie za pracowitość.

bizon - Czw 22 Lip, 2010

czyli np 15% dla wszystkich?

a jak ustalic ile to ma byc % ?

KonradMK - Czw 22 Lip, 2010

bizon napisał/a:
eM napisał/a:
bizon napisał/a:

trafiasz w moje gusta ;D

ale dalej brak odpowiedzi w jaki sposob ustalic jakis podatek. wydaje mi sie, ze jakis jest potrzebny, z czegos trzeba chyba utrzymac chociazby straz pozarna ?

Straż pożarna akurat mogłaby być prywatna, ale policja, wojsko i sądownictwo + jakaś minimalna liczba urzędniików na pewno nie wymaga rocznie 60 mld dolarów.

dzik - Czw 22 Lip, 2010

Spadly podatki rok temu
M - Czw 22 Lip, 2010

anjas napisał/a:
podatek dochodowy nie jest głównym wpływem do budżetu, ale jest bardzo ważny. Moim zdaniem nie można go calkowicie zlikwidować, bo państwo by zbankrutowało.
Ale rozsądny poziom podatku liniowego mógłby załatwić sprawę.

Podatek progresywny to złodziejstwo i karanie za pracowitość.

Liniowy też - wiecej sie narobisz to za kare też wiecej zaplacisz.
Państwo nie ma żadnych ograniczen w marnotrawieniu pieniędzy - uważam ze to jest meritum tej dyskusji.

Jacek - Czw 22 Lip, 2010

KonradMK napisał/a:
dokładnie. wpadając do US z kałaszem szybko zapytać "Jesteście z nami?", jesli nie to serią po pokojach.

po kolanach :]

bizon - Czw 22 Lip, 2010

http://pl.wikipedia.org/wiki/Podatek_liniowy

edit: co do prywatnej strazy pozarnej, to nie jestem przekonany.

anjas - Czw 22 Lip, 2010

eM napisał/a:

no ale bez przesady. Żyjemy w jakimś państwie, wychowujemy dzieci, edukujemy je, oczekujemy pomocy od policji, straży itd., więc osobiście zgadzam się z oddawaniem jakiejś rozsądnej części swoich zarobków. Ale niech to będzie sztywno ustalone 12% lub 15%.
Wkurza mnie za to, że kiedy niektórzy muszą płacić 19 a niektótrzy (więcej zarabiający) 30% swoich zarobków. To jest niesprawiedliwość.

bizon - Czw 22 Lip, 2010

moze w takim razie nie podatek liniowy, ale faktycznie progresywny o mniejszej progresji?
M - Czw 22 Lip, 2010

anjas napisał/a:
eM napisał/a:

no ale bez przesady. Żyjemy w jakimś państwie, wychowujemy dzieci, edukujemy je, oczekujemy pomocy od policji, straży itd., więc osobiście zgadzam się z oddawaniem jakiejś rozsądnej części swoich zarobków. Ale niech to będzie sztywno ustalone 12% lub 15%.
Wkurza mnie za to, że kiedy niektórzy muszą płacić 19 a niektótrzy (więcej zarabiający) 30% swoich zarobków. To jest niesprawiedliwość.

A rolnicy?