To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Płatność kartą

CHRZANEK - Śro 29 Wrz, 2010

W sklepach sieci biedronka rozwiązali to perfekcyjnie - i dlatego zawsze tam kupuje.

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
:rotfl: :rotfl:
:rotfl: BIEDRONKA ACH BIEDRONKA...
:rotfl: :rotfl:
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PiTT - Śro 29 Wrz, 2010

Janusz napisał/a:
I co, idziesz i kupujesz samochód za 200tysi. I co oni Ci 2 tysie z własnej kieszonki wypłacą ?? noł fakin łej :P

życzę każdemu żeby każdy mógł dostawać takie zwroty, ale umówmy się, jak często robi się takie przelewy :)
co do zwrotów i płatności za kartę, ktoś kiedyś pisał że zwracają faktycznie, ale w praktyce wychodzi sie na zero, bo ta usługa też kosztuje kilka złociszy miesięcznie

Janusz - Śro 29 Wrz, 2010

Cytat:
co do zwrotów i płatności za kartę, ktoś kiedyś pisał że zwracają faktycznie, ale w praktyce wychodzi sie na zero, bo ta usługa też kosztuje kilka złociszy miesięcznie

no nie wiem u mnie jest np tak. Ze jak nie wykonam 5 transakcji karta płatnicza to płace 5 zł za jej "obsługe". A jak zrobię 5 transakcji, to nie płace nic. Wiec mojemu bankowi raczej zależy na tym żebym płacił karta, a musi to miec swoje powody.

P.s ja nie mam zwrotu 1% ani nic takiego. Bo konto mam studenckie... i całkowicie darmowe poza ta ewentualna opłata za nieuzywanie karty.

Marek23 - Śro 29 Wrz, 2010

Płatnośc kartą oznacza mniejszą marże dla sklepu i ten może w takim razie odmówić takiej formy płatności lub też ustalić limit. Nie wiem o co problem. Nie pasuje? Kupujesz gdzie indziej...albo idziesz do bankomatu.
PiTT - Śro 29 Wrz, 2010

wiem wiem
w mbanku chyba karta i tak jest za free, nie pamiętam
ale w WBK jest promo i za zakupy zwracają Ci hajs, Kondziu chyba o tym pisał
usługa kosztuje chyba 10 albo 15 zł. miesięcznie - bez znaczenia ile masz przelewów
więc właścicielowi karty najbardziej zależy aby zrobić jak najwięcej płatności kartą bo w przeciwnym wypadku dokłada do interesu, szczerze, z dupy ta oferta :)

KonradMK - Śro 29 Wrz, 2010

Marek23 napisał/a:
Płatnośc kartą oznacza mniejszą marże dla sklepu i ten może w takim razie odmówić takiej formy płatności lub też ustalić limit. Nie wiem o co problem. Nie pasuje? Kupujesz gdzie indziej...albo idziesz do bankomatu.

nie zupełnie Marku, bo pozwolenie na prowadzenie sklepu dostaje się od urzędu (sanepid, US itd) i to oni ustalają m.in. na jakich warunkach prowadzisz sklep. Myślisz, że mógłbym spokojnie otworzyć legalnie sklep z mięsem i napisać na drzwiach "Grubasów nie obsługujemy"? Noł fakin łej.

PiTT - Śro 29 Wrz, 2010

a w klubach na drzwiach, brzydkich i grubych kobiet nie wpuszczamy
:rotfl:

KonradMK napisał/a:
Marek23 napisał/a:

nie zupełnie Marku, bo pozwolenie na prowadzenie sklepu dostaje się od urzędu (sanepid, US itd) i to oni ustalają m.in. na jakich warunkach prowadzisz sklep. Myślisz, że mógłbym spokojnie otworzyć legalnie sklep z mięsem i napisać na drzwiach "Grubasów nie obsługujemy"? Noł fakin łej.

Ale jako sklep mogę sobie ustalać ceny jak chcę. Producent nie może mi nic narzucić, takie prawo w UE. I ja moge sobie zrobić wewnętrzny przepis,że w przypadku płatności gotówką 5% rabatu. I tyle.

Walle - Śro 29 Wrz, 2010

Marek23 napisał/a:

dla mnie może to być problem, siedzisz w biurze, nie masz akurat gotówy, deszcz zapie...., a chce Ci się na przykład coś słodkiego.... :)

Mnie osobiście to wnerwia, bo skoro możemy prawie wszędzie płacić kartą, to powinniśmy móc zapłacić każdą kwotę.

Chyba chcemy sobie życie ułatwiać, a nie utrudniać?

Rozumiem Cie Walle,ale takie życie. Poza tym przede wszystkim każdy chce zarobić.
KonradMK - Śro 29 Wrz, 2010

Marek23 napisał/a:
KonradMK napisał/a:
Marek23 napisał/a:

Ale jako sklep mogę sobie ustalać ceny jak chcę. Producent nie może mi nic narzucić, takie prawo w UE. I ja moge sobie zrobić wewnętrzny przepis,że w przypadku płatności gotówką 5% rabatu. I tyle.

Myślę że to też podchodzi pod jakiś paragraf. Już unijscy dobrodzieje coś wymyślą by żyło się lepiej.

Janusz - Śro 29 Wrz, 2010

Dobra, dowiedziałem sie co nieco... Przy płatności karta jest tak jak mówię, czyli operator pobiera umówiona wcześniej stawkę %, bez znaczenia czy jest to 5zł czy 200tysi. Da się negocjować ceny, ale operatorzy robią to niechętnie. Do niedawna było dwóch operatorów, Polcard i PKO SA. Oni ta kwata która pobiorą, dzielą sie z wystawcami karty (czyli bankiem którego jesteś klientem) i dodatkowo jeszcze z Mastrecard oraz VISA.

No i weżmy na przykład taką Vise. Firma kontroluje cały swiat, nic o niej nie wiadomo, jest wszędzie. Żydzi :jupi:
Loko - Śro 29 Wrz, 2010

PiTT napisał/a:
wiem wiem
w mbanku chyba karta i tak jest za free, nie pamiętam
ale w WBK jest promo i za zakupy zwracają Ci hajs, Kondziu chyba o tym pisał
usługa kosztuje chyba 10 albo 15 zł. miesięcznie - bez znaczenia ile masz przelewów
więc właścicielowi karty najbardziej zależy aby zrobić jak najwięcej płatności kartą bo w przeciwnym wypadku dokłada do interesu, szczerze, z dupy ta oferta :)

To nie jest dodatkowo płatna usługa, tylko standard w koncie którego prowadzenie kosztuje 3,50 miesięcznie, ciężko jest nie przekroczyć tej kwoty, bo wydanie 350 zł w miesiącu nie należy do trudnych zadań :D

W temacie granicy od której można płacić to jest i na to rada:

http://www.bankier.pl/wia...ta-2156786.html

Bad-i - Śro 29 Wrz, 2010

dobra bo widze ze ciezki temat i nie chce calego czytac.

Ide do sklepu i kupuje bulke za 1.20 - mowie ze place kartą. Czy maja prawo (z prawnego punktu widzenia) odmowic mi sprzedazy tej bulki?