106 - Czw 27 Sty, 2011 heheh to kiedy degustacja na silce? misiek86electro - Czw 27 Sty, 2011 Coś Cie ostatnio nie spotykam... Zawsze możemy zdegustować poza, przy dobrym kieliszku wódki Jaco - Czw 27 Sty, 2011
misiek86electro napisał/a:
Ja będęnastępny
Że lubie makaron i jest zdrowy przepis będzie z nim w roli głównej
1)
Kupujemy:
1.1 Makaron pełnoziarnisy (jest wiele zdrowszy, wiecej białka mniej tłuszczu ) penne
1.2 Szpinak rozdrobniony najlepiej czysty bez śmietany itp
1.3 Czosnek
1.4 150g (dla jednej osoby) piersi z kurczaka może być indyk
1.5 Serek topiony
1.6 Oliwa z oliwek
Przygotowanie 15min
"tasujemy" (zayebisty tekst) czosnek, wrzucamy na oliwe z oliwek do tego pokrojony kurczak. Wszystko dusimy do miękkości. Dodajemy szpinak zamrozony. żeby szybciej doszedł mozna go rozbić. I dalej dusimy na 1/4 gwizdka. Jaka spróbujemy i szpinak nie bedzie juz "trawiasty" dodajemy pół serka topionego i mieszamy dusząc
Na koniec doprawiamy do smaku- kto co lubi ja tylko pieprze i lekko sole ( serek jest słony)
SMACZNEGO!
aaa między czasie oczywiście gotujemy makaron
(wszystko podajemy razem, albo jako sos albo misz masz )
+1 moja mama robi czasem coś podobnego POLECAM !!!
...ja też tam czasem coś upichcę, ale raczej nie mam potrzeby saxorulez - Pią 28 Sty, 2011
Jaco napisał/a:
misiek86electro napisał/a:
Ja będęnastępny
Że lubie makaron i jest zdrowy przepis będzie z nim w roli głównej
1)
Kupujemy:
1.1 Makaron pełnoziarnisy (jest wiele zdrowszy, wiecej białka mniej tłuszczu ) penne
1.2 Szpinak rozdrobniony najlepiej czysty bez śmietany itp
1.3 Czosnek
1.4 150g (dla jednej osoby) piersi z kurczaka może być indyk
1.5 Serek topiony
1.6 Oliwa z oliwek
Przygotowanie 15min
"tasujemy" (zayebisty tekst) czosnek, wrzucamy na oliwe z oliwek do tego pokrojony kurczak. Wszystko dusimy do miękkości. Dodajemy szpinak zamrozony. żeby szybciej doszedł mozna go rozbić. I dalej dusimy na 1/4 gwizdka. Jaka spróbujemy i szpinak nie bedzie juz "trawiasty" dodajemy pół serka topionego i mieszamy dusząc
Na koniec doprawiamy do smaku- kto co lubi ja tylko pieprze i lekko sole ( serek jest słony)
SMACZNEGO!
aaa między czasie oczywiście gotujemy makaron
(wszystko podajemy razem, albo jako sos albo misz masz )
+1 moja mama robi czasem coś podobnego POLECAM !!!
...ja też tam czasem coś upichcę, ale raczej nie mam potrzeby
+0,5
ja robie podobnnie:
szpinak
czoch
feta (zamiast topionego chyba jednak trochę lepsza, szczególnie gdy piszesz o niskiej zawartości tłuszczu w makaronie)
cziken
suszone pomidoryqbus - Pią 28 Sty, 2011 Zostajemy przy makaronie.
Do przygotowania dania potrzebujemy:
- pierś z kurczaka
- warzywa na patelnie
- makaron
- garstka przypraw
Makaron gotujemy, kurczaka kroimy w kostke:
Przyprawiamy wg. własnego widzimisie, ja lubie odrobine chilli, przyprawa do kebaba/gyrosa, szczypta vegety (kucharka) i łyzka oleju albo oliwy.
Warzywa na patelnie jak sama nazwa wskazuje wrzucamy na patelnie, smazymy na małym ogniu co jakis czas mieszajac.
To samo robimy z przyprawionym kurczakiem.
Usmażone kurczaka mieszamy razem z warzywami w większym naczyniu.
Ugotowany makaron odcedzamy.
Wszystko mieszamy razem, dzieki temu makaron przesiąka wszystkimi przyprawami i nabiera smaku.
Podajemy jak kto sobie życzy.
Wielką zaletą takie dania/posiłku jest czas przygotowania oraz koszt. Smacznego saxorulez - Nie 30 Sty, 2011
qbus napisał/a:
oraz cena.
jaka będzie cena? Poproszę netto i bruttoqbus - Nie 30 Sty, 2011 Nie wiem jakie są ceny poszczególnych produktów w Warszawie.Konrad - Nie 30 Sty, 2011 Wyższe niż u nas na południu bo się więcej zarabia !! k-mart - Czw 03 Lut, 2011
qbus napisał/a:
Zostajemy przy makaronie.
Do przygotowania dania potrzebujemy:
- pierś z kurczaka
- warzywa na patelnie
- makaron
- garstka przypraw
Super sprawa, musze sprobowac!
Wlasnie zrobilem sos smietanowo-serowo-warzywny do plackow ziemniaczanych à la "iveco turbo daily z plandeka", wyszedl bosko, bede musial opisac Bart - Czw 03 Lut, 2011
k-mart napisał/a:
iveco turbo daily z plandeka
Bonczek - Czw 10 Lut, 2011 qbus, mam studencką wersję tego specyfiku - cena to 15zł za 2 porcje, a czas wykonania jakieś 20 minut, jak się człowiek na kacu ociąga po całej operacji zostaje nam 1 woreczek ryżu
Potrzebujemy (zakładam, że "akcesoria" typu olej czy przyprawy każdy ma na stanie):
- ryż
- sos (gotowiec)
- pierś z kurczaka
Najpierw idziemy do pobliskiego sklepu
Nastawiamy sobie wodę, w której później ugotujemy ryż.
Mięso kroimy w kostkę, na mniejsze kawałki, jak kto preferuje - zbyt małe kawałki szybko się przysmażą na patelni i mięso się zrobi twarde, czego ja np nie lubię
Do sosu słodkokwaśnego polecam ten zestaw przypraw
Akurat woda na ryż jest gotowa, więc wrzucamy ryż i na małym ogniu grzejemy sosiwo
Pokrojonego czikena wrzucamy do miseczki z przyprawami - pewnie w tak krótkim czasie się nie przegryzie, ale zawsze tak robię
Kuraka smażymy (ja najbardziej lubię na takim oleju, bo np na oliwie z oliwek, mięso nie jest takie "słodkie")
Smażonko, trzeba pilnować, żeby w międzyczasie sos się nie przypalił
Mięso najlepiej podsmażyć do takiego stanu bo jest wtedy mięciutkie
W między czasie jak podsmażamy kurczaka to ryż powinien być gotowy. Ryż na talerz, zalewamy sosem, na wierzch mięso - oczywiście później i tak najlepiej smakuje wymieszane Anonymous - Czw 10 Lut, 2011 jak będzie track day to rozumiem każdy przyjezdza ze swoim daniem i częstuje innych misiek86electro - Czw 10 Lut, 2011 Bonczek Z całym szacunkiem , musi być pyszne ALE osobiście unikam artykułów przetworzonych Nie lepiej samemu zrobić sos ? Oczywiście czas przygotowania sie wydłuży ale zaoszczędzimy zdrowie... i kase.Bonczek - Czw 10 Lut, 2011 Taki sos kosztuje 5,79zł - zrobi się za tyle sos słodkokwaśny? misiek86electro - Czw 10 Lut, 2011 w tym temacie zwracam honor Pewnie sie nie da