To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Leasing,kredyt - firma.

Drone - Pią 07 Paź, 2011
Temat postu: Re: Leasing,kredyt - firma.
marcinstachon napisał/a:
Panowie czy ktoś prowadzi działalność gosp.? Interesuje mnie zakup auta - osobowego 1m Coupe z niemieckiego salonu i teraz pytanie czy brać w kredyt czy leasing lub tez jakie sa teraz nowe dogodne warunki zakupu auta na działalność żeby tez trochę z podatkami powalczyć :jupi: Bralem w leasing parę lat temu auta dostawcze ale nie wiem jak to wygląda z osobówka.

Z góry dzieki za pomoc.

To ja Ci może napiszę. Będziesz miał w jednej wiadomości całą życiową prawdę :faja:

Leasingowanie używanej osobówki, która nie jest kupowana na pełną fakturę VAT jest bez sensu.
Jesli firma leasingowa ma kupić auto dla Ciebie (bo tak to wygląda) i Tobie leasignować, to musi do tego auta dołożyć 23% VAT. W przypadku 1M, za minimum 100tyś PLN (załóżmy że zawinięty o drzewo), to jest 23tyś PLN. A Ty odliczyć możesz tylko 6tyś. Jesteś w plecy 17tyś na VAT.
W przypadku takiego samochodu lepszy jest kredyt.

Co do możliwości odliczania eksploatacji. Paliwo jest kosztem brutto. Nie możesz odliczyc od niego VAT. Od każdej innej części czy usługi (część samochodowa, naprawa, myjnia) odliczasz VAT, a w koszty księgujesz kwotę netto.

Dziękuję . Pomuk się należy :faja:

MoRToN - Pią 07 Paź, 2011

Nic nie pisał o używce a tym bardziej napisał, że z salonu wiec bez FV nie kupisz nawet używki.

I kredyt nie jest lepszy - tzn trzeba to przeliczyć co się będzie bardziej opłacało ale rat od rzeczy powyżej wartości 20k ero nie zaliczasz w 100% w koszty.

Przy diwajsach poniżej wartości 20k ero kredyt może być bardziej opłacalny bo od razu amortyzujesz zakup.

Bart - Pią 07 Paź, 2011

wziąłbym jeszcze jeden argument pod uwagę - podatność BMW 1 na kradzieże i ewentualny fuckup przy wypłacie odszkodowania firmie leasingowej przez ubezpiczalnię.
W wypadku kredytu nie będzie takich problemów.

To się zgadza. W przypadku "niepowodzenia" leasing ssie.
Mick - Pią 07 Paź, 2011

Jeśli bierzesz samochód nowy w leasing od roku 2011 to możesz odliczyć VAT do kwoty 6000 pln - tak jak napisali koledzy. Ale nikt nie napisał o tym, co możesz wrzucać w koszty podatkowe.
Do momentu aż dojdzie do odliczenia 6 k pln od Vatu odliczasz sobie od podatku tylko kwotę netto, a po osiągnięciu pułapu 6 k pln w vacie odliczasz sobei pełną kwotę faktury leasingowej od podatku.

Dziękuję :)

marcinstachon - Pią 07 Paź, 2011

OK wszyscy maja pomógł.

Sytuacja się wyjaśniła. Auto jest nowe i nie wiem jakim cudem ale w lepszym wyposażeniu jak w tych egzemplarzach które można zobaczyć w PL jest po wszystkich opłatach tańsze o 20 tys niż zakupione u nas w kraju. Auto będzie "zakupione" do komisu znajomego i od niego biorę go w kredyt, w poniedziałek będę miał dokładne wyliczenia bo z tego co mi dzisiaj przedstawił wychodzi bardzo korzystnie to wszystko finansowo. Niestety nie ma u mnie salonu BMW najbliżej gdansk,poznan lub szczecin(?) wiec auto będę serwisował u tutejszego magika od BMW który FV będzie wystawiał na dostawczaka. Jedyny minus tego wszystkiego to brak wpisów w system BMW a co za tym idzie problem ze sprzedażą za kilka lat, ale z drugiej stronie spokojnie 40% taniej za wszystko będzie niż w ASO, a gość to majster od BEeMWU.

Np, koszt 1 tarczy hamulcowej przod w serwisie to 1400 zl :jupi:

Wiec auto będzie zabawka na wieczory i wekkendy.

Do 18.10. auto już powinno być u mnie pod domem. Wiec zrobimy sesje Megane vs Emka.

ps - Pią 07 Paź, 2011

czyli rezygnujesz z gwarancji ot tak?

Jest taki plan, ale zobaczymy jak wyjdzie w praniu. Moj wspólnik ma e46 m od nowości i jest problem w Poznaniu co chwile z gwarancja, a bo to auto mocne i pewnie ostro użytkowane itd itd. Takie tłumaczenie jakby to był fiata nie emka. Wykupie pełny możliwy pakiet ubezpieczenia. Co raz częściej spotykam sie niezależnie od marki ze ludzie rezygnują z ASO no chyba ze chodzi o jakieś auta typowo służbowe.
Bart - Pią 07 Paź, 2011

dziwna ta historia, bardzo dziwna

Bart napisał/a:
dziwna ta historia, bardzo dziwna

ta M nie jest oficjalnie do zakupienia w Polsce. Sa 2 egzemplarze w PL ale sa to "prywatnie" ściągane przez dealera BMW bodajże w Warszawie i Poznaniu jest. I to wygląda tak samo jak teraz będzie u mnie, ze dealer - komis kupuje auto a po 6 miesiącach sprzedaje jako nówkę, a tam pewnie upalali pracownicy aż milo. U mnie będzie tak samo autem będę jeździł przez pol roku na komis a potem biorę go w kredyt.

Mamy 2 Expert w firmie busy,nowe z salonu na gwarancji 3 letniej. Elementy zawieszenia nie podlegają gwarancji bo drogi słabe, np po 30 tys gąbka w siedzeniu kierowcy pękła i normalnie jakby auto z 200 tys było nie wymienia na gwarancji bo to cześć eksploatacyjna. Wiec w zeszłym roku wyrwaliśmy z maksymalnym rabatem nowe dwa busy i po zakupie podziękowaliśmy za współprace, a przecież oni zarabiają na serwisie. i auta serwisujemy w Premio Koszalin i jest gitara, na części dają gwarancje, maja zniżki na oryginalne części, można z nimi powalczyć o rabaty jest OK. Wiec nigdy juz nie będę serwisował auta w ASO, a wierze w to ze taka marka jak BMW nie będzie miała problemów z pierdołami, a jak strzeli np silnik odpukać to daje sobie rękę odciąć ze na gwarancji Ci nie wymienia :)

było jakiś czas temu na Tvn turbo gość miał RS4 na gwarancji, silnik się wysrał, serwis nie chciał wymienić, gość poszedł do sadu wygrał ale trwało to wszystko 2,5 roku auto stało w serwisie i jest do wyjeba.....

Mick napisał/a:
Jeśli bierzesz samochód nowy w leasing od roku 2011 to możesz odliczyć VAT do kwoty 6000 pln - tak jak napisali koledzy. Ale nikt nie napisał o tym, co możesz wrzucać w koszty podatkowe.
Do momentu aż dojdzie do odliczenia 6 k pln od Vatu odliczasz sobie od podatku tylko kwotę netto, a po osiągnięciu pułapu 6 k pln w vacie odliczasz sobei pełną kwotę faktury leasingowej od podatku.

Dziękuję :)

WTF ?Nie można juz zaliczać całej opłaty leasingowej (pełny VAT) przez cały okres spłaty ?

marcinstachon napisał/a:

A zamienników brak :]

Mick - Pią 07 Paź, 2011

MoRToN napisał/a:

WTF ?Nie można juz zaliczać całej opłaty leasingowej (pełny VAT) przez cały okres spłaty ?

Jestem dzisiaj świeżo po rozmowie z księgowym i jest tak jak napisałem...
vat odliczasz tylko do momentu aż dojdziesz do 6 k pln... później tylko od podatku dochodowego ale za to kwotę brutto

Jaco - Pią 07 Paź, 2011

Nie znam się na odliczeniach itp, ale M1 Coupe jest przekocurem, widziałem kilka sztuk na żywca i jest tak piękna że jaja urywa xD Raczej nie przepadam za biemdablju, ale taką 1 bym kochał.

Dziękuje :]

aa i nawet Jeremy się zachwycał :]

Marek23 - Pią 07 Paź, 2011

marcinstachon napisał/a:

xD