ps. Ostatnio kumplowi (dobremu mechanikowi) powiedziałem coś o millersie - spojrzał na mnie dziwnie i spytał co to
popytaj o motula po sklepach w małych miejscowościach, goście tez nie wiedza wtfBNU - Sob 18 Lut, 2012
GeKo napisał/a:
BNU, Ty sądzisz że samochody oklejone w barwy castrola jeżdżą na Castrolu?
broń Panie Boże, wiadome że oklejone są naklejkami sponsora. Natomiast wkurwia mnie podejście negujące wszystko co nowe i trzymanie się na siłę sztandarowych produktów.Vlodarsky - Sob 18 Lut, 2012
Bart napisał/a:
Olej jak olej, jeśli spełnia wszystkie normy i standardy to nie widzę powodu, żeby go do silnika nie wlewać.
Nie w Polsce Bartek. Tu producenci mogą pisać na opakowaniach z grubsza co chcą. To co Niemcy nazywają półsyntetykiem (bo ich prawo reguluje takie sprawy) w Polsce niektórzy producenci nazywają syntetykiem i nikt im za to nic nie zrobi. Tak jest w przypadku Mobila - ten sam olej na zachodzie i u nas a nazwa inna bo Polaka można dymać a Niemca już nie.
Inna sprawa to nieuczciwe warsztaty. Mówisz "dzień dobry jestem z firmy millers, elf, total, motul itp."
po czym słyszysz " ja już beczkę po mobilu mam - jaka cena tego twojego oleju "
Jeszcze inna sprawa to allegrowicze - np puste opakowania motula z tego co słyszałem można było kupić na allegro - ile na tym straciła firma motul ? a ilu ludzi wlało tedexa, lotosa z opakowani motula? nikt tego nie wie.
Panowie z Total Polska nie przyznają się do olejów oferowanych na allegro. Mówią, że Oni sami po takiej cenie nie sprzedają hurtowniom. To skąd ten olej się tam bierze ?
Olej dobry to taki który jest z pewnego źródła - wtedy wiemy, że normy na opakowaniu spełnia ten olej w tym konkretnym opakowaniu.roj - Sob 18 Lut, 2012
Vlodarsky napisał/a:
a ilu ludzi wlało tedexa, lotosa z opakowani motula? nikt tego nie wie.
jeśli chodzi o estrowe to "poznasz stachu po zapachu" Vlodarsky - Sob 18 Lut, 2012 landrynką pachną BNU - Sob 18 Lut, 2012 nie chce robić krypto reklamy, ale ja biorę od tego pana przez kumpla
http://www.mxpartspoland.pl/Vlodarsky - Sob 18 Lut, 2012 No i jeśli jest to osoba która nic nie mąci i nie miesza, jego dostawca nic nie miesza, a sama firma produkuje to o czym pisze na opakowaniu to brak uwag - kupować i się nie przejmować.BNU - Sob 18 Lut, 2012 mnie tylko jedno zastanawia co do oznaczeń, olej który kupiłem i wlałem i jestem zadowolony ma oznaczenie synthesis 10W40 FULLY SYNTHETIC kubas - Sob 18 Lut, 2012
BNU napisał/a:
10W40 FULLY SYNTHETIC
no to to o czym marek pisał raczej
Vlodarsky napisał/a:
Nie w Polsce Bartek. Tu producenci mogą pisać na opakowaniach z grubsza co chcą. To co Niemcy nazywają półsyntetykiem (bo ich prawo reguluje takie sprawy) w Polsce niektórzy producenci nazywają syntetykiem i nikt im za to nic nie zrobi. Tak jest w przypadku Mobila - ten sam olej na zachodzie i u nas a nazwa inna bo Polaka można dymać a Niemca już nie.
Bart - Sob 18 Lut, 2012
Vlodarsky napisał/a:
Olej dobry to taki który jest z pewnego źródła.
Ja się zaopatruję w pewnej firmie Vlodarsky - Sob 18 Lut, 2012
Bart napisał/a:
Ja się zaopatruję w pewnej firmie
Ufam Ci Bartek i biorę w tej samej. Barejka - Sob 18 Lut, 2012 ja jezdze na lotosie no name - Sob 18 Lut, 2012 Ja na fotelu ale co kto lubi roj - Sob 18 Lut, 2012
Bart napisał/a:
Ja się zaopatruję w pewnej firmie
też mam źródła na pewniaka i cenowo kozak, ale nie powiem bo dla wszystkich dobrej kawy nie wystarczy martin.h - Sob 18 Lut, 2012
BNU napisał/a:
mnie tylko jedno zastanawia co do oznaczeń, olej który kupiłem i wlałem i jestem zadowolony ma oznaczenie synthesis 10W40 FULLY SYNTHETIC
A co w tym dziwnego? Oleje syntetyczne można mieć w dowolnej lepkości, przykład to gęsty Motul 20W60. Oleje mineralne i półsyntetyczne ze względu na właściwości i składniki są ograniczone pod względem lepkości.