To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Produkcja układu wydechowego

MoRToN - Czw 20 Gru, 2012

Maciusiowy napisał/a:
głupie to, ale bardziej kalkuluje mi spojechać do Warszawy i zrobić ten tłumik tam, niż podjechać parę kilometrów do MG i opłacić ten haracz. Swoją drogą mógłbym skorzystać z zaproszenia Michała, który to w wakacje zaproponował mi nocleg (TYLKO nocleg :D )

Wpyerdalay się. (do majka ofkorz :rotfl: )

Maciusiowy - Czw 20 Gru, 2012

MoRToN napisał/a:
Maciusiowy napisał/a:
głupie to, ale bardziej kalkuluje mi spojechać do Warszawy i zrobić ten tłumik tam, niż podjechać parę kilometrów do MG i opłacić ten haracz. Swoją drogą mógłbym skorzystać z zaproszenia Michała, który to w wakacje zaproponował mi nocleg (TYLKO nocleg )

Wpyerdalay się. (do majka ofkorz )

ostatni tydzień stycznia celuję
brać swoją pościel? :>

Anonymous - Czw 20 Gru, 2012

Maciusiowy napisał/a:
MoRToN napisał/a:
Maciusiowy napisał/a:
głupie to, ale bardziej kalkuluje mi spojechać do Warszawy i zrobić ten tłumik tam, niż podjechać parę kilometrów do MG i opłacić ten haracz. Swoją drogą mógłbym skorzystać z zaproszenia Michała, który to w wakacje zaproponował mi nocleg (TYLKO nocleg )

Wpyerdalay się. (do majka ofkorz )

ostatni tydzień stycznia celuję
brać swoją pościel? :>

I żel... antybakteryjny ;D

Maciusiowy - Czw 20 Gru, 2012

to będzie 'po warszawsku' tzw. exhaust trip :lol2:
Chloru - Czw 20 Gru, 2012

Maciusiowy napisał/a:
to będzie 'po warszawsku' tzw. exhaust trip :lol2:

Ta ... a potem tak jak w tym filmie "Dude where's my car" :devil:

Miniac - Czw 20 Gru, 2012

GeKo napisał/a:
Miniac, ale czemu nierealna.
mb rury to około 100zł końcówki licząc po 100zł
2 tłumiki po 300zł do tego flansze po 20zł Wychodzi około 1000zł za materiały. 1200zł za dzień roboty to zła stawka?

GeKo napisał/a:
2 tłumiki po 300zł do tego flansze po 20zł Wychodzi około 1000zł za materiały. 1200zł za dzień roboty to zła stawka?

Nie wiem czy to poważnie napisałeś, ale poważnie Ci odpowiem.

Zdjęcie poglądowe

Jakbym miał takie coś robić (a nie robię bo to jest w huk nieopłacalne) to przy 2,5'' nierdzewki:
- 1mb rury ok 80pln (trzeba kupić minimum 6m lub w innej hurtowi z cięciem 100pln za metr) ok 240pln
- 10kolanek 45-90st ok 60pln za szt ok 600pln
- łącznik elastyczny 140pln
- pręt nierdzewny do wieszaków 100PLN
- tłumiki eliptyczne bez końcówek 450pln za szt 900pln
- tłumik owalny 300pln za szt
- końcówki wydechu min 60pln za szt 120pln
- flansza tależowa Vband 30pln
- klamra vband 80pln
- obejmy 'robur' 20pln x3szt 60pln
- gniazda na sondę lambda z nierdzewki ok 30pln za szt 60pln
- płaskownik nierdzewny ok 50pln za metr
- flansza nierdzewna ok 30pln materiał i 50pln projekt i cięcie 80pln

Spawanie:
- ok 28spawów po obwodzie. ok 3m spawu z użyciem argony i drutu nierdzewnego
- spawanie wieszaków ok 1.5pln za centymetr (i to nie taki do góry nogami pod autem)... 450pln

Cięcie:
- min 28 cięć stali nierdzewnej (tarcza 150mm ok 15pln) duża tarcza 90pln 260pln

Do tego minimum 8 roboczogodzin przypasowania, docinania, znaczenia, układania, wyginania, ustawiania 50pln rbg 'na przeżycie' 400PLN

Wymagane narzędzia
- TIG za minimum 2500 (ale to będzie gówno)
- argon
- drut nierdzewny
- szlifierka kątowa
- diaks do ogradowywania po cięciu

wg mnie powinno to kosztować minimum 3800pln brutto!!

Oczywiście ktoś może powiedzieć, że jak się ma gientarkę trzpieniową i robota do spawania i ramę to można to zrobić TANIEJ. Ale te rzeczy kosztują ponad 300tys PLN więc KIEDYŚ SIĘ KURNA muszą zwrócić!

Dlatego od dłuższego czasu polecam tylko i wyłącznie gotowe markowe produkty. Bo tutaj jest przynajmniej pewność, że ktoś się nad tym pochylił i zrobił kilka sztuk zanim rozpoczął produkcję. Cena jest niższa, jest podstawa do reklamacji i można wnioskować o produkt wolny od wad.

Dla mnie takie firmy charytatywne jak m.in PrzemoCar istnieją tylko dzięki temu że robią we własnej przydomowej szopie za którą nie płacą czynszy, oraz robią w 70% ze ścinków i tego co poprzedni klient zostawi/nadpłaci. Gdyby miały za każdym razem oddawać 100% zakupionego i wyliczonego materiału, a więc i kupować 100% do nowego projektu - dawno by biznes zwinęli.

Dla równowagi polecam rzucić okiem na produkty Akropovic'a. Gdzie np wydech do Porsche GT2 kosztuje... 53tys pln!! (a to przecież dwa tłumiki, parę flansz i kilka kolanek :lol2: )

Vlodarsky - Pią 21 Gru, 2012

lubię takie odpowiedzi
Michał - Pią 21 Gru, 2012

+1 ( mimo ze sie nie znam )
GeKo - Pią 21 Gru, 2012

Też lubię konkrety :)

Tak napisałem poważnie :)
Nie policzyłem kolanek, fakt. Za resztę podałeś ceny mocno przesadzone :]

Miniac napisał/a:
10kolanek 45-90st ok 60pln za szt ok 600pln
- łącznik elastyczny 140pln nie zawsze jest konieczny
- pręt nierdzewny do wieszaków 100PLN chyba całego metra nie zużyjesz
- tłumiki eliptyczne bez końcówek 450pln za szt 900pln (tyle płaci klient z ulicy) jak je robisz sam lub jesteś stałym odbiorcą cena jest inna
- tłumik owalny 300pln za szt j.w
- końcówki wydechu min 60pln za szt 120pln
- klamra vband 80pln (niepotrzebne)
- obejmy 'robur' 20pln x3szt 60pln (niepotrzebne)
- gniazda na sondę lambda z nierdzewki ok 30pln za szt 60pln
- płaskownik nierdzewny ok 50pln za metr (również metra nie zużyjesz)
(zmień firmę, która tnie dla Ciebie) w Katowicach jak wożę 1szt nie płaciłem za flansze więcej jak 60zł Zakładam że jak ktoś robi wydechy zawodowo to zamawia conajmniej 100szt. Cena za samo cięcie idzie kilkadziesiąt % w dół.
Miniac napisał/a:
Spawanie:
- ok 28spawów po obwodzie. ok 3m spawu z użyciem argony i drutu nierdzewnego
- spawanie wieszaków ok 1.5pln za centymetr (i to nie taki do góry nogami pod autem)... 450pln

Tu się nie wypowiem nie wiem.

Miniac napisał/a:
Cięcie:
- min 28 cięć stali nierdzewnej (tarcza 150mm ok 15pln) duża tarcza 90pln 260pln

Zmień dostawcę, chcesz sprzedam Ci tarczę do nierdzewki Klingspor 180mm 11zł brutto. Za 260zł będzie tego ze 2,5 paczki.
Przy okazji nierdzewke tnie się brzeszczotami taśmowymi, wychodzi jeszcze taniej.
O giętarkach i takich rzeczach nie wspominam, bo to kosmos kasa.

Właściwie zgadzam się z tym co napisałeś jeśli, robisz 1 wydech i nic więcej, To tak klient musi zapłacić za wszystkie ścinki których nie wykorzystasz.
Podobnie jest u mnie, z węgla praktycznie nic nie da się odzyskać i za to klient musi zapłacić. Tak samo jest gdy życzy sobie jednostkowy produkt płaci za model formę itd, co powoduje że cena nijak się ma do rynkowej.

Akrapovic to inna liga, wszystko jest robione w Catii i systemach CAD/CAM i 300tys zł to braknie na waciki tam. "Inżynierowie też za darmo nie pracują w takich firmach"
Podobnie jest z ich kompozytowymi produktami. Godzina pracy autoklawu na którym pracują to 1500$ A czas wypalania niektórych kompozytów to nawet 14h + post cure. Oczywistym jest chyba że nie wrzuca się jednego elementu tylko pakuje cały wagon aby zminimalizować koszty.
Do tego dochodzi cały monitoring procesu wygrzewania z histerezą + badania nie niszczące. (To tak w kwestii kompozytów takich firm jak Akrapovic, dlaczego ich produkty tyle kosztują)

Do tego zapewne dostajesz pierdylion certyfikatów za które musieli "zapłacić".
I ostatnia sprawa Akrapovic nie robi wydechów z tytanu? co chyba podnosi cenę samego materiału i koszt obróbki spawalniczej.

A co do markowych produktow generalnie masz rację. Wszystko pasuje montaż jest szybki. itd.
Tylko co puści mi spaw w takim Milteku i co mam go zdemontować i wysłać do UK 40 funtów w jedną 40 w drugą wysyłka. (Niech tam firma ma D2D nie płacę nic za wysyłkę), ale 2-3tyg jestem bez wydechu na aucie. + montaż demontaż produktu też kosztuje.

A sam sprzęt potrzebny do wykonania tego, no cóż. Prowadzisz firmę to sam wiesz że sprzęt jest ważny dla wygody i jakości pracy.
Klienta nie interesuje czy używasz Bety Facoma czy kluczy z Toyi. Tak samo jak mojego nie interesuje czy mam chińską pompę za 400zł z allegro czy Adixena za 5k. Obaj wiemy jednak że dobry sprzęt przekłada się na jakość wykonywanej pracy.

Miniac - Pią 21 Gru, 2012

No to już nie chce mi się dalej dyskutować. Jeśli coś dla Ciebie jest:
- niepotrzebne
- niepotrzebne
- można gdzieś taniej
- można kupować po parę centymetrów
- można taniej przy 100szt (flansz do turbiny w Mini Cooperze...)

A na koniec usprawiedliwiasz cenę akropovica ze względu na 'projekt', która ja w powyższym nawet nie uwzględniłem.

Rozmawiamy chyba wciąż o wydechu do Maciusiowego Clubmana. I o tym, że 2200PLN to JEST bardzo promocyjna cena, a taka pod 4tys absolutnie normalna przy jednostkowym produkcie do którego nie chce się dokładać. :wall:

GeKo - Pią 21 Gru, 2012

Wyrywasz rzeczy z kontekstu i tyle.
Wytłumacz mi w jakim celu używać flansz Vband skoro można ich spokojnie uniknąć? i wszystko będzie działać jak należy.
Miniac napisał/a:
można taniej przy 100szt (flansz do turbiny w Mini Cooperze...)

Gdzie masz na tym zdjęciu flansze do turbiny co?
Gdzie masz napisane o kupowaniu po parę cm co? No chyba że na wieszaki zużyjesz 50cm a drugie 50 w chwale oddasz klientowi lub odniesiesz do skupu złomu.

Miniac napisał/a:
A na koniec usprawiedliwiasz cenę akropovica ze względu na 'projekt', która ja w powyższym nawet nie uwzględniłem.

To przeczytaj jeszcze raz skąd sie bierze cena.

Dalsza dyskusja jest bezcelowa, po raz kolejny udowadniasz że dorabiasz teorię do faktów aby wyszło na Twoje (np flansza do turbo w Mini)

Tak cena 2200 jest zajebistą ceną a 4k jak najbardziej normalną jak się klepie 1 wydech na rok kupując materiały w detalicznych ilościach. na 1szt wydechu, to klient musi zapłacić za resztki które Ci zostaną i nie wiadomo czy kiedykolwiek wykorzystasz.

Miniac - Pią 21 Gru, 2012

Gościu, ale ty się motasz! :wall:

Cytat:

Na co ja

Cytat:

Zdjęcie poglądowe

...

wg mnie powinno to kosztować minimum 3800pln brutto!!

Na co Ty

Cytat:

łącznik elastyczny 140pln nie zawsze jest konieczny

tutaj jest konieczny

Cytat:

- pręt nierdzewny do wieszaków 100PLN chyba całego metra nie zużyjesz

myślę że około metra, gdyż na zdjęciu nie widać przednich

Cytat:

- tłumiki eliptyczne bez końcówek 450pln za szt 900pln (tyle płaci klient z ulicy) jak je robisz sam lub jesteś stałym odbiorcą cena jest inna
- tłumik owalny 300pln za szt j.w

A wycenę dla klienta mam robić w oparciu o to ile ja mógłbym płacić, gdybym dużo brał, czy w oparciu o powszechne ceny detaliczne??

Cytat:

- klamra vband 80pln (niepotrzebne)

jedno i drugie potrzebne, bo seryjny katalizator łączy się z catbackiem takim właśnie połączeniem

Cytat:

- obejmy 'robur' 20pln x3szt 60pln (niepotrzebne)

jak nie potrzebne jak nawet widoczne na zdjęciu

Cytat:

- płaskownik nierdzewny ok 50pln za metr (również metra nie zużyjesz)

wiesz do czego w ogóle ten płaskownik potrzebny przy dwóch tłumikach?

Cytat:

(zmień firmę, która tnie dla Ciebie) w Katowicach jak wożę 1szt nie płaciłem za flansze więcej jak 60zł

ok. w takim razie będę od dzisiaj każdą flansze wysyłał do Ciebie. Rozumiem że materiał też po twojej stronie.

Cytat:

Zakładam że jak ktoś robi wydechy zawodowo to zamawia conajmniej 100szt. Cena za samo cięcie idzie kilkadziesiąt % w dół.

o jakich flanszach w takim razie piszesz? bo przecież na zdjęciu nie ma ani jednej...

Cytat:

Zmień dostawcę, chcesz sprzedam Ci tarczę do nierdzewki Klingspor 180mm 11zł brutto. Za 260zł będzie tego ze 2,5 paczki.

Używam 150tek. Czy te 4pln więcej należy przypisać "mocno zawyżonym" cenom? :>

Cytat:

Gdzie masz na tym zdjęciu flansze do turbiny co?

A gdzie ty masz te o których piszesz
Cytat:
2 tłumiki po 300zł do tego flansze po 20zł

Sorry. Ciężko pi rozszyfrować o która Ci chodziło. Ja cały czas myślę że rozmawiamy o kompletnym układzie wydechowym (dlatego też wymieniam gniazda sond w wycenie)

Jakbyś był konsekwentny i 'trzymał się' zdjęcia to byś nie pisał co jest niepotrzebne. :lol2:

btw. zaraz włącznie "expert mode on" i napiszę Ci co i jak z węgla zawyżasz i co niepotrzebne i co można taniej...

...chuk się na tym znam, ale i tak Ci napiszę jak czuje. :devil:
[/quote]

Maciusiowy - Pią 21 Gru, 2012

ojejku...
:>

a ja tylko tak się chciałem pochwalić się...

M - Pią 21 Gru, 2012

O kurde że wam się chciało...
Cartoon - Pią 21 Gru, 2012