To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Ogłoszenia komercyjne - Carbon Tec

GeKo - Wto 05 Cze, 2012

Bonczek,
Wygląda dobrze, dopóki nie masz przed sobą elementu wykonanego w infuzji czy z prepregów. To tak jak z flokiem od Rasty dopóki nie porównałem dwóch obok siebie to flok dla mnie to był flok.

Druga sprawa taki kask pokryty węglem raczej nie przejdzie żadnego BK.

Bart - Śro 06 Cze, 2012

GeKo napisał/a:
kask pokryty węglem

Shymek - Śro 06 Cze, 2012

Bonczek napisał/a:
Widziałem takie prace typka, który na pjdm coś takiego oferuje i wygląda to meeeeeega dobrze - generalnie jakby element był z karbonu :)

On pokrywał klamki, lusterka, jakieś listewki - robiło to mega robotę :) a w sumie gdybyś kupował najtańszy biały kask bez grafiki i go pokrywał karbonem to chyba zdało by swój egzamin ;)

http://s-carbon.pl/ ;)
Firma kolegi - ale powiem szczerze - koszta (dla odbiorcy) pokrycia są takie same jak wytworzenia nowego elementu z samego carbonu za to temu kto to produkuje odchodzą koszta przygotowania formy - moze pokrywać carbonem pojedyncze elementy a nie musi mieć zamówienia na conajmniej 5 ;)

Wyglada to moim zdaniem bdb - ale to tylko wizualka. Na rynku są już folie 3D o strukturze carbonu które pokryte folią bezbarwna :) dla zwykłego człowieka są nie do odróżnienia od prawdziwego carbonu, zresztą paru fachowców też już się ździwiło że to folia ;)

GeKo - Czw 14 Cze, 2012

Shymek, Tak, widziałem jego pracę, i naprawdę dobrze to wygląda jak na oklejanie carbonem, efektu takiego jak w prepregu czy infuzji się tutaj nie da zrobić ale "warsztat" ma bardzo dobry.

Z Ciekawostek BMW M3 CRT, podobno 67 egzemplarzy, a w środku włókno szklane z aluminiową nicią :rotfl:

wersja od zwykłej Mki odchudzona o 45kg
http://autokult.pl/2011/0...e-m3-to-za-malo

Shymek - Czw 14 Cze, 2012

A w srodku to nie jest biały carbon? Ja u siebie miałem konsolę z białego carbonu i wygladała identyko :P
GeKo - Czw 14 Cze, 2012

Biały carbon to nazwa zwyczajowa, włókno węglowe jest czarne nabiera takiego koloru podczas wypalania rovingu.
To co nazywają białym carbonem to albo połączenie rovingu aluminiowego z włóknem szklanym, albo barwione włókno szklane na kolor srebrny nazywane texalium. Na życzenie dostępne czerwony żółty, niebieski wszystko w pięknym metalliku :D . Jeśli idzie o efekt wizualny naprawde dobrze to wygląda.

Maciusiowy - Czw 14 Cze, 2012

GeKo napisał/a:
To co nazywają białym carbonem to albo połączenie rovingu aluminiowego z włóknem szklanym, albo barwione włókno szklane na kolor srebrny nazywane texalium. Na życzenie dostępne czerwony żółty, niebieski wszystko w pięknym metalliku

o_O

Shymek - Czw 14 Cze, 2012

to znaczy ze to było włókno szklane z aluminim czy tam barwione włókno szklane?
heheheh wcisnąłem to Francuzowi ajko carbon za grubą kasę xD

was79 - Czw 14 Cze, 2012

hehe i żabojad teraz szapnuje przy bagietkach ;D
Bad-i - Pon 18 Cze, 2012

Geko nie chce szukac, ale dlaczego moje plyta jest jakas taka zoltawa a nie czarna?
GeKo - Pon 18 Cze, 2012

>>Carbon<<<
>>>Aramid vel Kevlar<<<
>>>Aramid z Carbonem<<<

To powinno sporo wyjaśnić :)

Węgiel jest zbyt kruchy aby z niego wykonać płytę. Natomiast czysty aramid jest zbyt sprężysty żeby mógł stanowić ochronę. Stąd Ogólnie nazwa kompozyty, 2 materiały o różnych właściwościach połączone razem dają zupełnie inne możliwości.

kamil - Pon 18 Cze, 2012

Geko, pytanie do specjalisty. Kumpel miał wypadek na rowerze. Jego karbonowa rama pękła przy widełkach czy z technologicznego punktu widzenia to się naprawia ?
rasta - Pon 18 Cze, 2012

Tak, wymienia się ramę na nową :D
kamil - Pon 18 Cze, 2012

Rasta, w kwestii flokowania ramy odezwę się do Ciebie ;)

Moim zdaniem tego się nie robi, ale podobno jakaś firma to naprawia i daje roczną gwarancje...

Rasputin - Pon 18 Cze, 2012

Cytat:
Rasta, w kwestii flokowania ramy odezwę się do Ciebie ;)

:rotfl: