To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Hamulce

siema - Czw 11 Paź, 2012

Muszę zmienić u siebie (Clio II, ph3 with ABS) tylne tarcze hamulcowe, bo były się skończyły. W Clio jest jakaś kombinacja z łożyskiem i tarczą do aut z/bez ABS. Katalog IC podpowiada te ATE (24.0108-0108.1) - dobrze prawi? Przypasuje na pewno? Pytam, bo czasem potrafi wciskać mi coś do Clio II ph2, co nie pasuje do ph3. I czy da radę zostawić stare łożysko, czy trzeba dokupić do ww. tarczy nowe?
karoluPL - Czw 11 Paź, 2012

link nie działa, więc nie powiem Ci, czy te ATE to dobre

ale można spokojnie przeprasować łożysko na zwykłej prasie w warsztacie.
i jeżeli chodzi o tylnią oś, to tam nie ma różnicy między ph2/ph3 (no chyba, ze chodzi o ragnotti które nie ma wcale absu).
U mnie dwóch znajomych kupowało tarcze snr'a na tył i nie narzekali, a różnica cenowa między innymi tarczami ( juz razem z łożyskiem) była dosyć znaczna.

siema - Czw 11 Paź, 2012

Dzięki za zwrócenie uwagi odnośnie linka, katalog IC zapisuje sobie cookies na kompie i u mnie ten link działał. Wrzuciłem teraz odnośnik do jakiegoś innego katalogu z tym samym produktem.

Czyli teoretycznie mogę brać bez łożyska i przeprasować ze starych. OK.

GeKo - Czw 11 Paź, 2012

Bierz tarcze + łożyska łożysko wprasowywane wyprasowywane z czasem traci właściwości. Jak coś to podam Ci cene na PW zestawu ATE z łożyskami SNRa
siema - Czw 11 Paź, 2012

No to dawaj. Wychodzę z założenia, że nie stać mnie na robienie czegoś dwa razy.
Rasputin - Czw 11 Paź, 2012

To nie kombinuje i kupuj tak jak producent przewidział :faja: Tak jak mówi GeKo, wymienisz tarcze a za dwa miesiące okaże się że łożyska zaczynaja hałasować :/
siema - Czw 11 Paź, 2012

Rasputin napisał/a:
To nie kombinuje i kupuj tak jak producent przewidział :faja:

Właśnie o to chodzi, że nie wiedziałem jak przewidział- dlatego pytałem. Teraz wszystko jasne :) Dzięki.

vitesse - Pią 12 Paź, 2012

czy ktos stosowal, plukanie ukladu hamulcowego denaturatem ?
wymiana plynu zrobila znaczaca poprawe, ale to jeszcze nie jest to

Jaco - Sob 13 Paź, 2012

Skoro zalałeś układ nowym płynem to co chcesz płukać ?
Vlodarsky - Nie 14 Paź, 2012

Pytanie do torowej części społeczeństwa : czy macie w swoich autach ABS ? A jeśli tak to czy Wam przeszkadza ?
rasta - Nie 14 Paź, 2012

Mam, nie prezkadza, ale pod warinkiem e latamy po rónym, na wyrypie z hamowaniem już jest loteria.
Vlodarsky - Nie 14 Paź, 2012

Nie myślałeś o usunięciu Rasta ? Do tego korektor w środku i masz możliwość regulacji w zależności czy sucho czy mokro.
Młody Papież - Pon 15 Paź, 2012

w 205 zawsze było gorzej z ABS, ale to troche inna epoka
martin.h - Pon 15 Paź, 2012

Panowie specjaliść od PSA, mam problem z hamulcem ręcznym w jednym zacisku. Nowa linka, wajcha działa prawidłowo, a mimo to tłoczek się nie porusza.
Czy warto/da się rozkręcić ten zaciski (bendix) i naprawić coś w środku? Czy warto wogóle bawić się w to? Czy kupić jakąś dobrą używkę? Z jakich aut podchodzą jeszcza takie zaciski?

Hamulec nożny działa prawidłowo.

qbica - Wto 16 Paź, 2012

martin.h napisał/a:
Z jakich aut podchodzą jeszcza takie zaciski?

Renault R5 GTE/GTT, clio 1 16v/williams i pewnie pare innych starszych modeli reno z tarczami z tyłu
martin.h napisał/a:
Czy kupić jakąś dobrą używkę?

lepiej chyba do regeneraccji oddac :]