Sam soft i system jest nieporownywalnie bardziej stabilny. Mi jedyny program ktory potrafil sie zawiesic to finale ktorego uzywam tylko dlatego ze pisalem kiedys na pececie.
Sam sprzet to jest dokladnie to co PC, bo jest to PC. A tak szczerze mowiac to apple zaczyna kiepsko pogrywac oszczedzajac na ukladach odpowiedzialnych za peryferia.
Siedze na macu w pracy, uwierz mi, nie jest bardziej stabilny. Z calym szacunkiem, ale trzeba w tym troche wiecej siedziec zeby wiedziec na czym polega roznica. Biorac pod uwage ze apple ma zajebista sytuacje czyli pisze soft pod wlasny sprzet to wychodzi im to srednio.
Sam unix to dobra podstawa, ale kazdego unixa mozna spieprzyc.
Apple w wiekszosci nie ma uzytkownikow a fantykow, czesto userze maja tez wrazenie ze to cos lepszego niz PC. Zwykly szpan, zapominaja ze ostatnie PPC wyginely kilka lat temu a apple szybko sie na starych userow wypina. Na swoich ukochanych G5 nie postawia 10.6
OSX ma fatalna dokumentacje, duzo wiecej znajdziesz do M$.
Przyklad? Znajdz mi prosze jak wyglada schema ldap dla 10.5, dobrze opisane.
Nie mow tez o jakosci, ziom, mamy w pracy duzo macow i sypia sie czesciej niz PC, w dodatku serwis w PL nie istnieje prawie.
Krotko masz maca, ja troche dluzej, pamietam wpadki hardware jakie im sie regularnie trafiaja. Jak nie uwalony chipset grafiki, to kiepsko przylutowany i potrafi odpadac (!)
Podstawowa wada osx jest bardzo slabo wydajne GUI, kilkakrotnie wolniejsze od windowsianego (co zostalo wielokrotnie sprawdzone).
EDIT: glosno kiedys bylo jak apple ukrywa czesc api i zostawia dla siebie, ta wydajniesza czesc. Wstukaj ten link w firefoksie na osx:
http://www.dziki.pl/osx.htmlMichał - Czw 25 Cze, 2009
Cytat:
dwa przyciski na myszce to dla mnie za dużo
dobre
Chciałbym jeszcze dodać, że Mac to już nie jest mac, tylko PC z innym systemem. Mac sie skończył jak przeszli z chipsetów motoroli ( dziku, dobrze prawie ? ) na intele.saxorulez - Czw 25 Cze, 2009
dzik napisał/a:
Sam sprzet to jest dokladnie to co PC, bo jest to PC. A tak szczerze mowiac to apple zaczyna kiepsko pogrywac oszczedzajac na ukladach odpowiedzialnych za peryferia.
Siedze na macu w pracy, uwierz mi, nie jest bardziej stabilny. Z calym szacunkiem, ale trzeba w tym troche wiecej siedziec zeby wiedziec na czym polega roznica. Biorac pod uwage ze apple ma zajebista sytuacje czyli pisze soft pod wlasny sprzet to wychodzi im to srednio.
Sam unix to dobra podstawa, ale kazdego unixa mozna spieprzyc.
Apple w wiekszosci nie ma uzytkownikow a fantykow, czesto userze maja tez wrazenie ze to cos lepszego niz PC. Zwykly szpan, zapominaja ze ostatnie PPC wyginely kilka lat temu a apple szybko sie na starych userow wypina. Na swoich ukochanych G5 nie postawia 10.6
OSX ma fatalna dokumentacje, duzo wiecej znajdziesz do M$.
Przyklad? Znajdz mi prosze jak wyglada schema ldap dla 10.5, dobrze opisane.
Nie mow tez o jakosci, ziom, mamy w pracy duzo macow i sypia sie czesciej niz PC, w dodatku serwis w PL nie istnieje prawie.
Krotko masz maca, ja troche dluzej, pamietam wpadki hardware jakie im sie regularnie trafiaja. Jak nie uwalony chipset grafiki, to kiepsko przylutowany i potrafi odpadac (!)
Podstawowa wada osx jest bardzo slabo wydajne GUI, kilkakrotnie wolniejsze od windowsianego (co zostalo wielokrotnie sprawdzone).
Sam mam PCta, ale to co Ty napisałes to jest jakaś gadka dla profesjonalistów - nie każdy musi wiedziec co to jest OSC, GUI albo chipset. Co do MACa to bedzie to mój nastepny komuter. Korzystam z tego u Dymka i urywa jajca, jest ładne schludne, świeże i fajnie się używa i dla mnie jest logiczne i przemyślane.
Wszystko ejst kwestią potrzeb - Ty wolisz jakiś super stabilny sprzęt z GUI itp itd.. a ja nawet nie wiem co to jest GUI
Nie ma co udowadniać wyższosci Maca nad PC bo poprostu to są dwa inne światy. JMK mówi o czymś zupełnie innym niż Ty dziku.
To trochę jak Mini JMKa (MAC) i Twoje R5 Turbo (PC) - może i Twoje R5 zniszczy Mini na prostej ale i tak wolał bym Mini (MAC) za te rzeczy których R5 (PC) nie ma - wygląd i wygodędzik - Czw 25 Cze, 2009
Michał napisał/a:
Chciałbym jeszcze dodać, że Mac to już nie jest mac, tylko PC z innym systemem. Mac sie skończył jak przeszli z chipsetów motoroli ( dziku, dobrze prawie ? ) na intele.
Dokladnie
Kiedys byly to procesory motoroli, zakonczyli na G5 i wsadzili pozniej intele.
Co prawda jeszcze dzien przed oficjalna premiera intelowych maszych byly slupki porownawcze ze G5 ma 200% wydajnosci PC.
Apple jest dla mnie ewenementem pod jednym wzgledem, nigdy nie zrobia nowego modelu zdecydowanie lepszego od starego, zawsze jest to "cos".
Poprzednie macbooki pro, plastikowe, byly wykonane na poziomie najnizszej polki acera, fatalny plastik podatny na uszkodzenie, ale mialy swietne matryce odblaskowe z doskonalymi powlokami. Wyszedl nowy model "lepszy" to oczywiscie wywalili dobre matryce i dali obecny odblyskowy syf. Nowe obudowy sa piekne aluminiowe, ale maja dla mnie spora wade, grzeje sie mocno caly komputer.The Mc - Czw 25 Cze, 2009 Juz nie raz mielismy taka dyskusje i nie ma co sie przekonywac co lepsze a co gorsze. Ja rozumiem argumentacje Dzika i od dawna wiem co sadzi o Macach.
Bardzo mi sie nie podobo to w co przeksztalca sie Mac i kierunek w ktory zmierzaja. Design to co zawsze bylo mocna strona obecnie budzie wiele moich watpliwosci.
Ale mnie cieszy to ze MacOS poukrywal pliki systemowe i dzieki temu niczego sobie nie wykasuje, nie musze wiedziec jak wyglada schema ldap dla 10.5 bo widocznie nie powinienem. Ja podobnie jak Jimek ograniczam sie do "typowego" uzytkowania kompa, Dzika praca wymaga ze musi przeswietlac te maszyny na wylot i stad rozne opinie. Daleko mi do fanatyka Maca ale ja lubie swojego iMaca bo dziala, dobrze sie prezentuje i podoba mi sie estetyka MacOSXdzik - Czw 25 Cze, 2009 Dodam tez ciekawostke odnosnie rynku DTP. Zapytaj operatora dlaczego mac, nie odpowie niczym sensownym. Dla operatora ktory siedzi przez PS'em, indykiem czy quarkiem nie ma zadnej roznicy. Soft dokladnie ten sam, okienka maja inny kolor, sam system jest widoczny przy kopiowaniu plikow i podpinaniu fontow. Koniec.
Adobe od dawna daje znac ze wersja na PC jest lepsza, ja programuje pod soft adobiego i powiem ze to widac. Na macu soft adobiego czesciej sie wysypuje. W dodatku znowu musza przepisywac wszsytko na nowo bo apple zmienia platforme dosc czesto, efekt? PS CS4 jest 64-bit wylacznie na PC-tach, i jak narazie wylacznie PC-et daje srodowisko w pelni 64-bitowe. Jimek obrabiajac fotki 10mpix nie widzi roznicy, jednak bawiac sie B2/300dpi mozna odczuc.
OSX ma wylacznosc na kilka programow (np FinalCut) ktore sa faktycznie swietne, ale mozna podac 10x wiecej przykladow softu ktory wystepuje wylacznie na PC, np srodowiska CAD, soft do dlubania w ECU
Troche tez mniejszego ale ciekawego softu powstalo dzieki platformie NET ktora baaardzo ulatwia pisanie oprogramowania. Jak ktos ma pomysl, nie ma doswiadczenia w C to swietna alternatywa.Michał - Czw 25 Cze, 2009 Wiecie że PS jest uważany za najmniej zbugowany program na świecie ( gdzieś to wyczytałem ) i najbardziej stabilny .
Cytat:
FinalCut
Robiłem research rynku jak kupowałem sobie kompa do montażu i powiem tak że final nie jest wcale taki ah i oh. Generalnie jest bardzo dobry, ale progsy pod PC'ta do montażu obrazu ruchmoega nie są wcale gorsze o wiele. Idąc do pracy jako monter w jakiejś tv często dostaje sie pytanie czy final czy premier. Wybór nalezy do ciebiedzik - Czw 25 Cze, 2009
Michał napisał/a:
Wiecie że PS jest uważany za najmniej zbugowany program na świecie ( gdzieś to wyczytałem ) i najbardziej stabilny
Nie mozliwe, z prostej przyczyny. Jest rodzaj oprogramowania ktorego zwis oznacza cos wiecej niz utrate 15min pracy, np programy kontroli ruchu, podtrzymania zycia itd, sa specjane techniki programistyczne do sprawdzenia poprawnosci kawalka kodu, bardzo pracochlonne, nie wierze ze firmy produkujace takie molochy jak PS bawia sie w to.
Co nie zmienia faktu ze PS jest faktycznie bardzo stabilny.Michał - Czw 25 Cze, 2009 hmmm możliwe możliwe. Gdzieś to kiedyś przeczytałem.
Mimo wszystko uważam progsy adoba ( ps, after effects, premier ) za naprawde niezłe ...Mick - Czw 25 Cze, 2009 a czy to nie jest temat o iPhone?? Anonymous - Czw 25 Cze, 2009 ja zawsze mowie za siebie, nie wiem co to tak cie dziku irytuje apropos tego co napisales to wlasnie rzeczywiscie przy strojeniach uzywa sie pecetow i ostatnio sam zgrywalem sobie mape z miniaka... no ekstra bylo, jakis absurd. dziekuje, nie musze. sam tez mowilem ze apple troche sie jebie ale to normalne bo strasznie rosna, nie jestem fanatykiem ale poki co dla mnie nie ma porownania. Pracuje na programach ktore sa tylko na maka, kompatybilnosc ze studiami nagraniowymi daje gigantyczny skrot, a wszystkie sa na macach. Nawet jakbym mial tylko pisac na forum hh.org to tez wole maca. JA. mowie za siebie. nie za ciebie.
Misiek-sharks zapytal czemu wszyscy profesjonalisci-artysci pracuja na macach - wynika to z TRADYCYJNEJ przepasci, bo tak sie juz utarlo, bo tak bylo lepiej, zaczeli na nich pracowac jak byla przepasc i tak to wyglada, nie istotne ze przepasc zaczela sie niwelowac. odpowiadalem na pytanie.Michał - Pią 26 Cze, 2009 Mabzo-Jimko-Gryfino
Cytat:
wynika to z TRADYCYJNEJ przepasci, bo tak sie juz utarlo, bo tak bylo lepiej
fajnie. Bo tak się utarło ....
Cytat:
wszyscy profesjonaliści-artyści
znasz wszystkich ? A wojewódzkiego znasz ?
Byłem w Platige, widziałem jak pracują na Piecach. To mi wystarczy.
Taka ciekawostka. Jak apple stawało na nogi, w muzyce prym wiodło Atari.
Cytat:
Misiek-sharks
sięgam po penis i nikt się nie śmiejeAnonymous - Pią 26 Cze, 2009 Michał - Pią 26 Cze, 2009 dobra to jeszcze raz ...
Mac jest lepszy bo tak sie utarło. Tak zrozumiałem
Profesjonaliści - rozumiem że chodzi o muzyke ... ? ( artystów pomijam )
misiek-sharks- sięgam po penisAnonymous - Pią 26 Cze, 2009
Michał napisał/a:
Mabzo-Jimko-Gryfino
To do mnie coś ??
Ja przez 3 lata L.o. miałem infe z nauczycielem ,który jest zafascynowany Mac - ami i jest autorem podręcznika do nauczania infy na Mac'a właśnie i jakoś mnie nie chwyciło to och i ach . Więc jako normalny szary użytkownik wybieram normalnego Pc i nie czuje presji ze świat twórców artystów pracuje na Macu.