To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Auto Detailing - nomenklatura

PiTT - Wto 30 Cze, 2009

Rudello napisał/a:
PiTT napisał/a:
mam pytanie, czym najlepiej po myciu wytrzeć auto?
mnie zawsze dobijaj± te zacieki albo pyłki które zostaj± po przecieraniu do sucha
takiej silikonowej ¶ci±gaczki raczej boję się używać ze względu na zarysowania

Hmmm po zabiegu nie powinno sie robic zacieki... woda powinna ladnie sie usuwać itd.. w kazdym razie, to co polecil nox albo do kupienia u nas water magnet (meguiar`s) ,
<-uzywam i jestem mega zadowolony aczkolwiek cena troche duza. Zbiera idelanie wode i chlonie, nie pozostawia zaciekow.

Osuszacznki gumowe/plastikowe od razu do kosza!

pytałem ogólnie po myciu bo po zabiegu jeszcze go nie myłem
co prawda byłem dzisiaj tylko na ręcznej i spłukałem wod±, ale do dupy takie mycie :crazy:
mam 2 tyg. nie myć
a je¶li chodzi o dalsze zabiegi to będę jeĽdził na ręczne, ew. na działce będę mył, ale w takim razie muszę się do Ciebie wybrać i zakupić jakie¶ bajerki do mycia, typu g±bka itd.
a szmatka z mikrofibry to byle jaka? widziałem w sklepie różne typy, jest zamszowa, jest klasyczna i jeszcze jaka¶ była.
czekam też na konserwer który maj± mi podesłać

Rudello - Wto 30 Cze, 2009

Po zabiegu mysle ze nie bedziesz mial problemu z zaciekami.

Co do akcesoriow to bylo juz tutaj poruszane jak i czym myc.

Zamszowa, irchy naturalne, sztuczne nie polecam z uwagi na ryzyko rysowania lakieru.
Co do mikrofibry to najlepiej taka grubsza, miększ± bedzie lepiej chlonela wodę i mniejsze prawdopodobienstwo ze bedziesz rysowal lakier przy wycieraniu.

nox - Wto 30 Cze, 2009

Pit ale na ręcznych yważaj czym myjesz czasami stosuj± bardzo agresywne ¶rodki które ingeruj± w powłoke ochronn± . Idealny do tego jest Szampon o neutralnym PH g±bka najlepiej z frędzelkami z mikrofibry :D

Taka opcja dla osób które nie maja dostępu do własnej myjki

Jedziesz na ręczn± myjnie samo obsługow± dokładnie opłukujesz auto czyst± wod± pod ci¶nieniem i teraz dwie opcje masz z sob± wiaderka i butle z woda lejesz wode do wiadra dodajesz szampon i neutralnym ph po czym i myjesz sobie potem z automatu spryskujesz wod± albo inna raczej gorsza ale łatwiejsza opcja baaaardzo dokładnie spłukujesz wod± auto i opryskiwaczem typu kwazar opryskujesz auto i myjesz g±bka tutaj ważne żeby możliwie dużo pryskać i robić to partiami . gorsza ale znacznie łatwiejsza bo przy sobie masz tylko opryskiwacz np taki 5 litrowy i g±bke

Kamilbike - Nie 05 Lip, 2009

Tak rudy wygladal wczoraj podczas czyszczenia moich kol. Mimo ciezkiej pracy usmiech na twrazy musi byc

Gaydek - Nie 05 Lip, 2009

O nie! Rudy używa Turtle Wax? My¶lałem, że tylko Meguiar's ;) .
Anonymous - Pon 06 Lip, 2009

Fiat nie do¶ć że szybki to jeszcze będzie się błyszczał :)
Anonymous - Sob 11 Lip, 2009

Gaydek napisał/a:
O nie! Rudy używa Turtle Wax? My¶lałem, że tylko Meguiar's ;) .

ha ha ha pamietajmy o tym ze kazdy producent ma cos dobrego w swojej ofercie.
A tu akurat w srodku inny siuwaks bo nie mialem malej butelki

EDIT:
To byłem Ja- Rudy

Gaydek - Nie 12 Lip, 2009

Wnioskuję z tego, że Turtle Wax ma dobre butelki :rotfl: .
Rudello - Nie 12 Lip, 2009

hehehe...
nie do konca..Akurat ten siuwaks jest o tyle wyjatkowy ze posiada zasadowe pH i swietnie usuwa syf przy okazji nie bedac tak agresywnym dla aluminium jak kosmetyki z kwasnym pH ;-)

nox - Pon 13 Lip, 2009

Przez sobote z nim walczyłem niesamowicie twardy lakier nie to co te europejskie wodorozcieńczalne gówno.

106 - Pon 13 Lip, 2009

5, 7, 10h? ;D
saxorulez - Pon 13 Lip, 2009

nox,

dajesz info czym to pojechałe¶.. będzie info dla potomnych bo efekt naprawde super. Szczegónie na drugim foto jak dom się odbija w karoserii

nox - Pon 13 Lip, 2009

Z ¶rodkami to wogóle było ¶miesznie ... zacz±łem się już ostro pocić bo nic za bardzo nie chciało działać .

Polerka orbitalna Festool feq 125 dzielnie zemn± walczyła :)

G±bki to mix 3m oraz a w zasadzie przede wszystkim Sholl Concept

Na pocz±tku mycie DoDo Juice Born to be mild

następnie glinkowanie za pomoc± glinki Dodo juice z serii Super Natural + lubrykant Dodo Juice Born slippy :)

Pobliski Kebab z wołowin±

No to zaatakowali¶my lakier :)

Po licznych próbach wyszło że najlepsz± kombinacj± będzie najnowsza pasta sholla S3+ 2009 edition z pomarańczow± gobk± + aktywator do tej pasty .

Kolejny kebab tym razem z drobiu :D

na finish pasta na składnikach menzerny prawie to samo co 85RD + pomarańczowa nacinana g±bka sholla .

apetyt i burczenie brzucha nie dawały spokoju wiec jeszcze jeden kebab w cie¶cie z drobiem nie zaszkodzi ;)
Już tylko Dodo juice Lime Prime Lite na czarnej waflowej g±bce sholla i na cało¶ć poszedł wosk Dodo Juice Super Natural .

No i co oczywi¶cie kebab ale tym razem na talerzu :jupi:

Uf...

106 - Pon 13 Lip, 2009

nox ale ile czasu na to poswieciles....? :D
michool_vt - Pon 13 Lip, 2009

4 kebaby czyli jakies 12godzin