To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Kupuje auto - jakikolwiek ladny i zadbany samochod - help!

PiTT - Wto 30 Cze, 2009

sprawdzcie to - gość ogarnia diesle, więc tak jak pisałem z 3.0d bazowego 235 robi 275

http://www.tdi-tuning.pl/tabela_przyrostow.htm

nox - Wto 30 Cze, 2009

PiTT nie wytłumaczysz....
PiTT - Wto 30 Cze, 2009

nox napisał/a:
PiTT nie wytłumaczysz....

nie spoko, przecież nie mam zamiaru z nikim się kłócić, ale warto mieć świadomość tego że zrobienie programu nie oznacza zajechania silnika w przeciągu kilku m-cy
silniki mają bardzo dużą rezerwę, bardzo często też wychodzą wersje słabsze bazujące na mocniejszych wersjach
ważne aby takie przeróbki robić w sprawdzonych firmach i tyle
inną kwestią jest pałowanie non stop fury z programem, ale to takie samo pytanie można sobie zadać pałująć non stop serię "ile jeszcze ten silnik wytrzyma" ;D
w tym wypadku "bezpiecznie" zostało ustalone na ok 240KM, ale widocznie ktoś stwierdził że można spokojnie robić więcej
znam też przypadek jak z 3.0D ale tego starszego 193KM ktoś zrobił 280KM, efektem było 2-krotne wysranie turbiny a finalnie silnika xD

Walle - Wto 30 Cze, 2009

oczywiście, że nie znaczy to, że silnik jest zajechany - tego nie napisałem. Po różnych przygodach z autami jestem po prostu na maxa ostrożny. Myślę tutaj po prostu bardziej o potencjale wysrania się. Silnik 3.0d jest super, ale ewentualne koszty naprawy już takie super nie są. Tyle ode mnie :)
pcs - Wto 30 Cze, 2009

gdyby to mial byc moj jedyny samochod to bym sie moze interesowal, ale nie teraz. Po pierwsze to auto bedzie palic 15litrow ropy (bo seria pali 12). Rocznik 2003 mial silnik 184km i z tego silnika bezpiecznie sie robi max 220km, przebieg sie wydaje deko naciagniety bo w momencie jak go sprowadzil mial 100tys podczas gdzy wszystkie inne 200tys. Jak cos sie w nim zepsuje, a zepsuje sie na pewno ze wzglegu na rocznik, przebieg i wysilenie to bedzie kosztowalo mala fortune etc.
martin.h - Wto 30 Cze, 2009

PiTT napisał/a:
zrobienie programu nie oznacza zajechania silnika w przeciągu kilku m-cy

oczywiście, źle odżywiając się, zażywając kokę, heroinę też nie "zajedziesz" organizmu w ciągu kilku m-cy

PiTT napisał/a:
silniki mają bardzo dużą rezerwę, bardzo często też wychodzą wersje słabsze bazujące na mocniejszych wersjach

Większość znanych mi silników tak nie ma, w dzisiejszych czasach żaden z producentów nie wkłada kasy w lepszą technologię po to by wykorzystać go w 50%. Przykład to stare Volkswagenowskie 1.9 TDI, odmiana 110 KM wcale nie jest taka sama jak 150 konna.

PiTT napisał/a:
ważne aby takie przeróbki robić w sprawdzonych firmach i tyle

Już ja znam firmy, które cieszą się renomą w tuningu turbodoładowanych aut (nie mówię teraz o dieslach, ale o benzynach), a na remapie silniki rozlatują się na hamowniach

PiTT napisał/a:
inną kwestią jest pałowanie non stop fury z programem, ale to takie samo pytanie można sobie zadać pałująć non stop serię "ile jeszcze ten silnik wytrzyma" ;D

Weźmy na przykład sportowców (lekkoatletów, kolarzy), Ci którzy nie biorą dopingu (epo itp. sprawy) żyją raczej dłużej, podobnie jest z silnikami. Dlaczego pałowany silnik w Evo wytrzymuje przebiegi na poziomie 50 tyś. km i więcej, a w eNce 5 tyś. km oesowych to max.?
Na koniec jeszcze jedna sprawa, oczywiście jeżdżąc chiptuningowanym dieslem, wcale nie trzeba wykorzystywać jego potencjału w 100%, ale w takim przypadku cały ten chiptuning mija się z celem.

PS: PiTT sorry, że uczepiłem się właśnie Ciebie, ale poruszyłeś kilka ważnych kwestii.

nox - Wto 30 Cze, 2009

pcs napisał/a:
Rocznik 2003 mial silnik 184km
właśnie od marca 2003 były już 204 PS
pcs - Wto 30 Cze, 2009

z tymi deislami to roznie bywa, ale akurat wersja 184 km 3.0d jest najslabsza i zdecydowanie inna niz 204km nie mowiac o nowszych.

Ale smieszny przyklad to nowe d5 volvo, ktore wystepuje w wariantach 126 / 163/ 185 km a to te same silniki, wszystkie chipuja sie na 226km.

pcs - Wto 30 Cze, 2009

PiTT - Wto 30 Cze, 2009

martin.h napisał/a:

PS: PiTT sorry, że uczepiłem się właśnie Ciebie, ale poruszyłeś kilka ważnych kwestii.

spoko :]
no, ale właśnie też poruszyłeś jedną ważną kwestię
z jazdą na 100%
przykładowo: auto po programie dysponuje większą mocą i momentem, więc nie musimy cisnąć oporowo żeby uzyskać ten sam efekt - najlepiej sprawdzone na trasie przy wyprzedzaniu itd.

pcs - kupiłeś?

pcs - Wto 30 Cze, 2009

jeszcze sie targuje :) jak sie dogadam to jutro pojade odebrac.

dywaniki oryginalne bezowe dziadek ma nowe w garazu, aktualny przebieg 24tys km. Jak sie wywali jedne nakladki na progi to sie troche odwiesniaczy. Z zewnatrz chyba sie nie ma do czego przyczepic ...

106 - Wto 30 Cze, 2009

heh krakow 29 listopada... daj znac jak bedziesz jechal :)
pcs napisał/a:

.... TAAAaaaDaaaa a w tle night club 66 ;D

pcs - Wto 30 Cze, 2009

czyli to jest wyjazdowka na warszawe jak kojarze ten lokal :) ?

kurde dziadek cos zaczal marudzic, ze moze jednak poczeka na 149 ... oby sie jednak udalo bo sie napalilem.

106 - Wto 30 Cze, 2009

pcs napisał/a:
czyli to jest wyjazdowka na warszawe jak kojarze ten lokal :) ?

dokladnie. zaraz za ostatnim wiaduktem po lewej jadac na warszawe....

saxorulez - Wto 30 Cze, 2009

fajna Paweł - tak jak wspominałem kolega trzasnął tym 100 000 w 3 lata to tylko dwa razy padło sprzęglo (tzn zużyło się) a tak to nic się neidziało a jeżdził bardzo srogo