To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Sprzedam/Kupie/ZakupyGrupowe - [Szukam auto] Temat - koncert życzeń

PiTT - Wto 26 Lis, 2013

a nie bylo tak ze 525d mial tez 3,0 motor... takie mylace oznaczenia bmw :)
co do wymiany oleju w skrzyni to tez jest niezla zagadka
w ASO audi twierdza ze sie nie wymienia, w serwisie nieautoryzowanym ze jak najbardziej trzeba, koszt na gotowo ok 2k pln :)
klapki w kolektorze tez sa bolaczka w audi
do tego wtryski i dpf
usuniecie dpfa nie jest zbyt kosztowne, w okolicy 1k mozna sie zamknac

Niemy - Wto 26 Lis, 2013

Może nie jest mistrzem pakowności, ale nie jest takie małe. Ja z kolei szukałbym tylko automatu do takiego dupowoza. Z tego co piszesz to macie pewnie auto przed fl i automat starszego typu, ten nowszy (nie znam sie na oznaczeniach) jest podobno duuzo lepszy, dla mnie super. 525xd (poj 3,0) spala od początku użytkowania ok 8,6l co jest moim zdaniem niewiele jak na taką krowę w automacie i napędzie 4x4.
kosmita - Wto 26 Lis, 2013

Przed liftem 525 zarówno benzyna jak i diesel miały pojemność 2.5, od 2007 są tylko silniki 2.0 i 3.0

Małe nie jest, ale bagażnik jest bardzo płytki niestety. Mieliśmy przedlifta i skrzynia niestety jest słaba wg mnie, zamiast iść z dołu momentem, to bezsensownie redukuje i kręci wysoko silnik. Poliftem nie jeździłem. Dla mnie mistrz automatem jest 8b ZF w F10. Co do spalania, to 2.5 jest po prostu bez sensu, pali jak 3.0 a jedzie jak 2.0, wolałbym poliftowe 2.0 o tej samej mocy niż tego 2.5, ale jak braliśmy, to ich jeszcze nie było.

WuRC - Wto 26 Lis, 2013

Szukam dla siebie jakiegoś dupowoza, wpadło mi w oko Volvo V40 T4 (to 1 generacji) - dobry typ, czy raczej omijać szerokim łukiem ? Ceny tych aut są śmiesznie niskie...
kamil - Śro 27 Lis, 2013

mój ojciec ma w dieslu. Taki tam dupowóz. nic specjalnego ale szmelcu też nie ma. T4 miało ze 190 km i nieźle to goniło
Anonymous - Śro 27 Lis, 2013

moj ojciec miał w benie,nic specjalnego,gniło
Walle - Śro 27 Lis, 2013

PiTT napisał/a:
w ASO audi twierdza ze sie nie wymienia, w serwisie nieautoryzowanym ze jak najbardziej trzeba, koszt na gotowo ok 2k pln :)
do tego wtryski i dpf

W moim Acco VII też przy wizycie w ASO stwierdzili, że sie nie wymienia oleju w automacie :>

Wszyscy wiemy dlaczego, jak się zyebie to człowiek albo wyda więcej na części, albo kupi drugie auto ( choć w Polszcze to raczej używane, niż od razu nowe).

Olej w automacie to pierwsza rzecz jaką należy zrobić po zakupie automatu. Zresztą w manualu ja też wymieniam od razu.

Koszt wymiany oleju w automacie u kumpla, w warsztacie, w którym serwisuję swoje e39, E60 3.0d 207 rok :

- miska olejowa automatu + redukcja elektryki części +robo = 1210 pln
- olej = 625 pln

Kenet - Śro 27 Lis, 2013

Przez rok jeździłem T4 w automacie do szkoły. Lekko nie miało, ale nic w tym czasie nie padło. Bardzo małe w środku jest.
kamil - Śro 27 Lis, 2013

na uwczesne czasy taki tam kompakt z kufrem
Chloru - Śro 27 Lis, 2013

Kurde smignąłem V40 1.9 (2001) teścia do Cro i nazad. 2 osoby na pokładzie, na miejsce nie narzekałem. Francuski diesel pali tyle co nic (spokojniejsza jazda 5,8/100; gnieciony w okolicach 3-3,5 kRPM 6,3-6,5/100). W miare niezłe fotele, nie połamało mnie po paru godzinach siedzenia w nich. Jak na dupowóz opcja imho niezła.
Bart - Śro 27 Lis, 2013

jak T4 to tylko z 2.5tdi R5 pod maską :lol2:
WuRC - Śro 27 Lis, 2013

Do garażu mi nie wejdzie ;D
PiTT - Śro 27 Lis, 2013

Walle napisał/a:
PiTT napisał/a:
do tego wtryski i dpf

W moim Acco VII też przy wizycie w ASO stwierdzili, że sie nie wymienia oleju w automacie :>

tylko ze to nie jest "widzimisie" serwisanta tylko pewne procedury... tak by się mogło zdawać
dziwi fakt że producent nie przewiduje wymiany oleju w skrzyniach... w DSG np. byla przewidziana pierwsza wymiana po 60k a potem chyba co 40k...
z drugiej strony skoro nie ma objawow wskazujacych na koniecznosc wymiany oleju to chyba nie ma co na sile wymieniac? :)

kosmita - Śro 27 Lis, 2013

Objawów wskazujących na konieczność wymiany oleju w silniku też zazwyczaj nie ma, a jakoś prawie każdy zmienia ;)

A w serwisy nie mają takiej procedury, bo pewnie ktoś "mądry" policzył, że to się nie będzie opłacać z jakiegoś powodu

PiTT - Śro 27 Lis, 2013

akurat wymiana oleju za 2k nie jest zlym interesem jesli chodzi o aso, wiec nie sadze ze poszli tym tropem :D
zreszta to nie aso ustala czynnosci serwisowe a producent i wszedzie powinny byc identyczne
tak powinno byc a jak jest faktycznie to cholera wie
pamietam jak mi w vw powiedzieli ze nie trzeba sprawdzac wycierajacego sie popychacza pompy paliwa mimo tego ze przetarcie prowadzilo do uszkodzenia silnika i wiem ze w roznych aso podchodzili to tematu indywidualnie
ogolnie co co do serwisu grupy vag mam sporo zastrzezen i uwazam za mega nieprofesjonalny

swoja droga anegdota dot. Audi Viva
doradca z serwisu blacharskiego mimo konkretnych ustalen nigdy sie ze mna nie skontaktowal a proby dodzwonienia byly odbijane... zenada jak cholera
dotyczylo to naprawy przedniego zderzaka w ramach rozliczenia bezgotowkowego z tow. ubezpieczeniowym, wiec dla aso najlatwiejsza kasa jaka moze byc...
dopiero w Rowinskim podeszli do tematu profesjonalnie
ale i tak jakosc obslugi w porownaniu do lexa to jakas totalna kpina ;)
podobno bmw takze potrafi dbac o swoich klientow