Ok, usunięto mojego posta więc spytam inaczej: do czego ma być lany ten olej?
zapewne do delty.... która w zimie jest nie używana... z kolei na torze już po kilku kołkach olej się przegrzewa... Bart - Wto 27 Lip, 2010 lancia delta 2.0 turbo 8v, samochód służy do... hmm... dawno nim nie jeździłem, nie wiem do czego służy. Kiedyś nim po mieście po nocach napier.dalałem
edit - jak słusznie Januż zauważył - olej bardzo szybko osiąga temperatury 120 i więcej stopni.206 Gti - Wto 27 Lip, 2010 Ja upalam na olejach od Włodzia - aktualnie mam TOTAL 10W50 RacingAnonymous - Wto 27 Lip, 2010 a na jakim oleju jeździłeś do tej pory?Anonymous - Wto 27 Lip, 2010
bart napisał/a:
hmm... no właśnie chodzi o temperaturę i ciśnienie, z którym mam nieco problemów
Przerabiałem:
-Motul 4100 Power 15w50
-Valvoline VR1 Racing 10w60
Oba mogę polecić do codziennej jazdy Yarko - Wto 27 Lip, 2010 ja polecam millersa XFS lub CFSBart - Wto 27 Lip, 2010 wcześniej lałem jakieś 10W60 i 5W50, silnik jest teraz trochę rozebrany i pompa oleju nie jest w idealnej kondycji, co może rzutować na problemy z ciśnieniem.206 Gti - Wto 27 Lip, 2010
AndreXSi napisał/a:
a na jakim oleju jeździłeś do tej pory?
WOW - było tego trochę:
Esso Ultron OW30
Mobile 1 5W50
Mobile 1 0W40
Castrol Motorsport 10W60 (ten do MPower zalecany)
Shell Helix Racing 10W60
Motul 5W40 Racing Hiper Ultra Madafaka.
Prawda jest taka:
Jak juz przerabiałem wszystkie etapy z olejami: (i) co podrabiaja co nie podrabiają, (ii) co dobre co nie dobre, (iii) testy jakies dzwine, (vi) kombinacje z Motulem, (v) za żadki za gesty, (vi) pachie nie pachnie benzyną,
Po tym wszystkim Konkluzja jest taka:
DOBRY OLEJ TO CZESTO ZMIENIANY OLEJ ZALECANY PRZEZ PRODUCENTA.
Trzeba zmieniać regularnie co 8.000 - 10.000.
Jedyny moment kiedy poczułem różnice to zmiana oleju w skrzyni na Motul.Anonymous - Wto 27 Lip, 2010 206GTi - pytałem barta
Bart - w sumie 20w60 nie jest dobrym rozwiazaniem do dupowoza eksploatowanego też jesienią Możnaby spróbować z 10w60 millersa albo nawet 5w50 mobila
Jako Italiofil to może selenia 10w60?
co się w motorze zepsuło tak przy okazji?
A tak wogóle to wszystko, tylko nie castrol PiTT - Wto 27 Lip, 2010 ja ostatnio wlewam Motula Specyfic 504 / 507 (5W30) bo spełnia specyfikacje vw dla tego silnika
nie mam uwag, polecamAnonymous - Wto 27 Lip, 2010 Ok, a co ile producent zaleca wymianę?PiTT - Wto 27 Lip, 2010
AndreXSi napisał/a:
Ok, a co ile producent zaleca wymianę?
ogólne przestałem jeździć do ASO, więc sam pilnuję wszystkich wymian
okazało się że jak po zakupie oddałem auto do ASO na duży przegląd, w tym wymiana świec, wszystkich filtrów, płynów itd to jedynie olej mi wymienili
filtr kabionowy zawalony jakby kilka lat nie był wymieniany, świece od nowości nie zmieniane, złodziejstwo
a olej chyba co 15 tyś wg. producenta
ja i tak wymieniam co 8-9tyśmartin.h - Wto 27 Lip, 2010
bart napisał/a:
Panowie, jeździł ktoś na Motulu 300v Le Mans 20W60? nadaje się w ogóle to normalnej, cywilnej jazdy? Co ile wypadało by zmieniać taki olej?
Jak już pisał Andre, nie jest to dobry pomysł, tym bardziej, że zbliża się okres jesienny. Mozna spróbować z 15W50 Motula, nawet w zimie dużo turbodoładowanych aut na tym jeździ.
20W60 laliśmy tylko do rajdówki.Anonymous - Wto 27 Lip, 2010 A jeśli już chcemy celować w klasę 60 to może Valvoline VR1 10w60? z tym że o jakości się nie wypowiem bo nie miałem doświadczenia z nim.iQ - Wto 27 Lip, 2010 ja mialem kiedys zalany castrol 10w60 i znikal prawie rowno z paliwem