To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Projekt Clio Sport 200+

MoRToN - Pon 09 Cze, 2008

FreeMan napisał/a:
AD.2. http://www.fastchip.nl/co...mart/Itemid,26/

A to sprawdzony temat ? Zabangla w ph2 ?

Anonymous - Pon 09 Cze, 2008

Rudello napisał/a:
juz przewertowałem cala ich strone i nasuwaja sie takie pytania.
-"mapy na bluetotha"z tego co pisza to wystarczy podłaczyć pod auto wyskoczy aktualny stan, wpisac w odpowiednie miejsce czego i ile chcemy wiecej i zrobione. Uproszczony opis ale wydawało mi sie ze strojenie wymaga wiecej roboty.

-podaja dla naszych aut +3bhp/10nM te wartosci kojarza mi sie z magic boxami z ebaya, czy to jest wlasnie taki magiczny box? zwiazku z tym czy jest to bezpieczne?

-czy natrafiliscie juz na ludzi ktorzy tego uzywaja(nie ci z komentarzy pod produktem) i sa dowody jak to działa?

Na forum www.cliosport.net bardzo sobie chwala, komplecik sluzy do niczego innego jak do wgrania nowego programu do ECU (czy to całego czy tylko map bo opcje sa 2 )
Dodatkowo za niestety całkiem spora opłata mozna dokupić czujnik AFR (po co on ? mnie sie nie pytajcie za krotko w tym siedze ;) )

Narazie mierze w zestaw PRO bez dodatkowego AFR'a zobaczymy czy bede zadowolony z wynikow (oczywiscie auto obowiazkowo na rolki przed i po ) Jak sie uda jeszcze w tym miesiacu

Rudello - Pon 09 Cze, 2008

już znalazłem opinie użytkowników na forum cliosport.net ;)
strick - Pon 09 Cze, 2008

Toxic jezdziłes moze w pitek w okolicach galerii lodzkiej?
Bo chyba widziałem cos podobnego i integre z głosnym wdechem i srebrne clio, ale nowe :)

Wracałem z pracy koło 18:10, a pozniej caly wieczor przekladałem kolektor :D kurde Francuzi to maja talent do umieszczania srub nie tam gdzie potrzeba :D Ale juz miałem sie poddac ale na szczescie ta ostatnia franca pusciła i byłem w stanie to odkrecic :)

Ciekawy jestem waszego zdania o tym RSTunerze :) Wpadlem na to przypadkowo kilka dni temu i tak sobie pomyslalem ze poki nie zabiore sie za wkładanie tych wałków (to prawdopodobnie poczeka do nastepnego sezonu)A i tak robie dolot i wydech to moze byc calkiem fajna zabawka na tym czas.
Tym bardziej ze licencja na kazde kolejne auto kosztuje juz tylko 50funciakow, wiec skozystac moze wiecej aut z okolicy :)

Dostałem odpowiedz z Fastchipa na pytanie czy mozna sie samemu bawić z mapami

"Yes the maps are all uncoded. But you need an external editor to perform
the editing.
Not included in RSTuner."

Jeszcze kilka słów w temacie, cała zabawka jest dla mnie o tyle atrakcyjnaze jak gadalem z kumplem ktory tu u mnie a Łodzi robi chiptuning dla V-techa (a jeszcze zeby było smieszniej pracuje w Renault Jaszpol) mowił ze nie maja aktualnie mozliwosci zczytywania programu przez OBD, tylko fizycznie wyciagaja kosc i programuja. Cos mowil ze jakies klucze potrzebowali zeby sie dostac przez OBD i w koncu sobie darowali. Ten zestaw załatwia sprawe na cacy :) a i Wy chlopaki widziałęm bawicie sie mapami to moze uda sie wspolnie cos fajnego wymodzic :)

TOXIC napisał/a:
Rudello napisał/a:
juz przewertowałem cala ich strone i nasuwaja sie takie pytania.
-"mapy na bluetotha"z tego co pisza to wystarczy podłaczyć pod auto wyskoczy aktualny stan, wpisac w odpowiednie miejsce czego i ile chcemy wiecej i zrobione. Uproszczony opis ale wydawało mi sie ze strojenie wymaga wiecej roboty.

-podaja dla naszych aut +3bhp/10nM te wartosci kojarza mi sie z magic boxami z ebaya, czy to jest wlasnie taki magiczny box? zwiazku z tym czy jest to bezpieczne?

-czy natrafiliscie juz na ludzi ktorzy tego uzywaja(nie ci z komentarzy pod produktem) i sa dowody jak to działa?

Na forum www.cliosport.net bardzo sobie chwala, komplecik sluzy do niczego innego jak do wgrania nowego programu do ECU (czy to całego czy tylko map bo opcje sa 2 )
Dodatkowo za niestety całkiem spora opłata mozna dokupić czujnik AFR (po co on ? mnie sie nie pytajcie za krotko w tym siedze ;) )

Narazie mierze w zestaw PRO bez dodatkowego AFR'a zobaczymy czy bede zadowolony z wynikow (oczywiscie auto obowiazkowo na rolki przed i po ) Jak sie uda jeszcze w tym miesiacu

Wskazania AFR podobno pomagają lepiej wystroić fure - dokładniejsze odczyty niż sonda w wycechu.

Szkoda ze to kosztuje dodatkowe 150funciakow :)

No a co sadzicie o samym urzadzeniu ?

Ze wskaźnikiem czy sama sonda ?

tam jest sonda + układ + podłaczenie do tego RS Tunera zeby mozna bylo logi parametrow robic, ale bez wskaznika

ze wskaznikiem jest jeszcze drozej :)

dzik - Pon 09 Cze, 2008

Wiec jedynym slowem zastepuje lutownice, nie jest to gotowe rozwiazanie.
Sama mozliwosc odczytu i zapisu map nie gwarantuje mozliwosci skutecznego tuningu. W OBDII sytuacja jest dosc zlozona i jesli program nie jest rozpracowany to bedzie bladzenie po omacku. Np dzisiaj wrzucamy jest dobrze, ale jutro bedzie gorzej niz bylo.
Gdyby mapy byly rozpracowane to fastchip sprzedawalby soft do jego edycji.

Jedyny plus jaki widze to mozliwosc odczytu parametrow.

Kilkadziesiat postow wstecz zastanawialismy sie jak tu sie dostac do Sporta przez OBD, dlatego mysle ze przy cenie 860pln to fajna sprawa zeby poeksperymentowac.
Czy moze zle mysle ? :)

dzik - Pon 09 Cze, 2008

Cena nie jest taka zla, owszem.
Wada tego urzadzenia jest "licencja na jeden samochod".

No tak na jeden, ale na szczescie kazda nastepna licencja to juz tylko 50 funciakow :)
Rudello - Pon 09 Cze, 2008

podaj numer konta i kiedy bedziesz mial to urzadzenie to przelewam hajs :)