To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Sciganie trochę inaczej :-)

Vlodarsky - Pią 20 Kwi, 2012

pulsometrem
M - Pią 20 Kwi, 2012

Czy to prawda że biegania rozwala stawy?
Pytam serio, zero szydery.

Vlodarsky - Pią 20 Kwi, 2012

Kolana mnie bolą zawsze podczas biegania. Po 1,5 godzinnych intensywnych treningach karate przez dobre 8 lat nie czułem ani razu bólu kolan. Chyba, że miało to związek z walkami :)
Yarko - Pią 20 Kwi, 2012

M napisał/a:

to zależy od wielu czynników, a przede wszystkim od naturalnych predyspozycji, później intensywności treningów, podłoża po którym biegasz, butów, diety, wagi itd.

im jesteś cięższy tym bardziej obciążasz stawy w trakcie biegania, czyli osoby z nadwagą mocniej eksploatują stawy niż te o prawidłowej wadze

faldzip - Pią 20 Kwi, 2012

M napisał/a:

Mnie nic tam nie boli po bieganiu (w sensie stawy) a kiedys biegalem sporo. Ale ogolnie takie podskakiwanie i spadanie nie najzdrowsze na kolana, kregoslup itp. I dlatego sa 3 kwestie, ktore warto wziac pod uwage:
1. Podloze, po ktorym sie biega - lepiej sobie gdzies po lesie, gdzie ziemia jest bardziej miekka niz asfalt/beton. (choc na korzeniach mozna se kostke skrecic :P ).
2. Buty do miegania robia z kilometrowa warstwa gabki, szczegolnie pod pieta (lądujac na piecie nie mamy jak amortyzowac lydami i wszystko idzie w kolano - tak jak przewracanie sie na bok na lokiec jest slabe, bo uderzenie zamortyzuje nam wyskakujacy bark, a nie tricek :P tu sytuacja podobna)
3. Kwestia jak sie biega. Moj brat jak trenowal bieganie w gimnazjum, to uczyl sie biegac na srodstopiu - kolana wysoko, dlugie kroki i wlasnie nie spadamy na piety. Ja tak nie umiem, a poza tym chyba trzeba miec bardziej przypakowany łydy wtedy. Ale ogolnie w ten sposob biegnie sie tak bardziej miekko.

Nie jestem jakims ekspertem, ale mniej wiecej takie rzeczy mi zostaly w glowie po moich sportowych zajeciach roznych :)

Ale z drugiej strony, to karwa, jak brac pod uwage, wszystko co jest niezdrowe, to zaraz sie okaze, ze nalezy czym predzej strzelic se w leb, bo wszystko jest niezdrowe na tym swiecie :P

Walle - Pią 20 Kwi, 2012

M napisał/a:

Wyczynowe tak, rekreacyjnie - o ile przestrzegasz kilku zasad - nie.

Buty dobrane do wagi + miękkie podłoże - będzie ok. Jeśli nie jesteś jakimś wyjątkiem.

Po 12 latach biegania wyczynowego nie mam żadnych problemów ze stawami, ściegnami itp.

faldzip - Czw 26 Kwi, 2012

Tak jest! 7.05km!
http://www.endomondo.com/workouts/50888816
Potem umarłem i pisze z zaswiatow...

Vlodarsky - Nie 20 Maj, 2012

W sobotę 19/05/2012 odbył się Bieg Papiernika w Kwidzynie. Za namową Przemka skusiłem i pojechałem.
Bieg przygotowany 3 razy lepiej niż 10km biegi w Warszawie + 100 razy lepsza atmosfera + był BEZPŁATNY + dla biegaczy było coś do zjedzenia, isostary, woda, kilka punktów na trasie.
Osobiście uważam ten bieg za bardzo trudny bo pierwsze 2-3km biegu pod górkę z wiatrem w twarz, następnie na terenie fabryki IT góry trocin unoszonych przez wiatr trochę utrudniały oddychanie.

Generalnie bieg na 6+ , a mój wynik 45min z haczykiem nie jest dla mnie zadowalający bo już teraz chciałem osiągnąć 44:xx.

Ponad to dziękuję Przemkowi za zorganizowanie nam czasu w sobotę wieczorem i za emocjonujący dzisiejszy poranek. Za rok tam wracam !!!

A tu mój bieg

http://www.endomondo.com/workouts/

Dodatkowo w tym biegu poprawiłem dystans w teście Coopera na 2,86km co już klasyfikuje mnie w najwyższej grupie wynikowej :)
kamil - Nie 20 Maj, 2012

Brawo, gratulacje !
Bonczek - Nie 20 Maj, 2012

Gratki :)
Przem_106 - Nie 20 Maj, 2012

Gratuluje Markowi i jego TEAMOWI za osiągnięte wyniki. Super, ze przyjechaliscie i z pozytywnymi wrazeniami wyjechaliscie z Kwidzyna.
Zresztą Marek powinien czuc się szczegolnie zadowolony, bo wygrał nie tylko pamiątkowy medal, ale i rowniez drobne gadzety :jupi: Poza tym został wyłapany przez spikera i fotoreporterow.

W 5.58 nasz bohater wraz z zoną w pełnym zadowoleniu :rotfl:
http://vimeo.com/42470588

Niestety moje długotrwałe przygotowania spełzły na niczym. :/
Choroba uniemozliwiła mi start na pełnych obrotach i poprostu odpusciłem. Jestem strasznie zły, bo biegnąc "swoje" mogłem zając nawet 3 miejsce w kategorii najszybszych mieszkancow mojego miasta, ktorych wystartowało około 300!

Przem_106 napisał/a:
ale i rowniez drobne gadzety

najbardziej jestem zadowolony z drewnianej pamięci USB :) sosnowa 4Giba pamięci :)

Bart - Nie 20 Maj, 2012

Vlodarsky napisał/a:
najbardziej jestem zadowolony z drewnianej pamięci USB :) sosnowa 4Giba pamięci :)

bez zdjęć się nie liczy :>

Mick - Pon 21 Maj, 2012

Gratulacje!!

Wiem, że miałem pojechać z Markiem na ten bieg, ale wywiało mnie na inny kontynent...
Pozdr z Dubaju