To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

ICE - In Car Entertainment - zakup laptopa

siema - Śro 21 Sie, 2013

Miałem kiedyś zestaw szybki dysk na system (nie SSD) + dysk na dane. Efekt był taki, że system nie uruchamiał się jakoś wyraźnie szybciej. Przyczyna była dosyć prosta- to nie system sam w sobie zaczyna się wolnej ładować, a zwiększa się ilość aplikacji, które instalujemy i które starają się wraz z tym systemem załadować. Sprowadzało się to do tego, że dane i tak musiały być ładowane z wolniejszego dysku.
Być może zysk na SSD - strata na ładowaniu z tego 1TB dysku i tak będzie na tyle duża, że będziesz zadowolony z efektu, ale z pewnością nie będzie to to samo co SSD. Wiadomo, że każdy używa sprzętu inaczej ale ja osobiście staram się nie trzymać na laptopie wszystkich zdjęć i backupu internetu, więc wolę jeden SSD i kocham tę jego prędkość :] Zrobiłbym podobnie jak Bizon- jeden większy dysk SSD (160-256GB).

PiTT - Śro 21 Sie, 2013

kurde no przeciez zdaje sobie z tego sprawe :)
w pc mialem 128 ssd i system wstawal szybko, ale te programy ktore mialem na drugim dysku juz musialy sie rozpedzic
teraz na macu mam 256 ssd i wszystko odpala sie momentalnie co jest logiczne z powodu tylko 1 dysku ssd :)
pytanie dotyczylo samego lapsa bo ten ssd 30 to pewnie jako opcja moze byc, ale jesli jest mozliwosc zeby system wstawal szybciej po hibernacji to czemu z tego nie skorzystac ;)
przez 3 lata uzywalem della tylko 17" i w sumie spoko sprzet bez problemów, na lenovo znajomy strasznie narzekal, ale on mial jakas edycje z obrazkami na obudowie... niby jakas dla graczy :D

tez nie trzymam rzeczy na lapsie bo nigdy nic nie wiadomo, dlatego tez postawilem sobie na nasie 3TB i dysk nie robi mi roznicy...
nie zmiania to faktu ze musze kupic lapsa na windowsie

siema - Śro 21 Sie, 2013

Ziom ma takiego:
http://allegro.pl/ultrabo...3469587444.html
Szybki, lekki, całkiem ładny, dobrze wykonany. Ale zaraz zaczniesz marudzić, że matryca mała... :>

PiTT - Śro 21 Sie, 2013

fajny, musialbym na zywo zobaczyc czy faktycznie matryca nie bedzie zbyt mala, chodzi o rozdzialke
na macu 13" mam 2560x1600, wczesniej na dellu 17" mialem 1600x900, wiec nie wiem czy po prostu na tej toshibie bedzie mi sie niekomfortowo pracowalo... musze sie wybrac do sklepu i zobaczyc

bizon - Śro 21 Sie, 2013

PiTT napisał/a:
musze sie wybrac do sklepu i zobaczyc

to zdecydowanie dobra opcja :pom:

Jakarti - Czw 22 Sie, 2013

a nie mozesz wziac takich jak teraz dostalismy??
ja jestem zadowolony - malutki, nie wiesza sie - lekki jak piorko :) ) + ekran na biurko

PiTT - Czw 22 Sie, 2013

Jakarti napisał/a:
ja jestem zadowolony - malutki, nie wiesza sie - lekki jak piorko :) ) + ekran na biurko

to sa 15 czy 13?

dzik - Czw 22 Sie, 2013

Jakarti napisał/a:

Co dostaliście?

Ja szukałem laptopa dla siebie dość długo i jestem całym rynkiem rozczarowany.
Wyciągniety z szafy stary 6 letni HP 6910p po dozbrojeniu w ram (łyka 8GB!) i dysk SSD pracuje dokładnie jak nowe wynalazki.

bizon - Czw 22 Sie, 2013

Rozumiem Cię dziku. Też mam takiego trupka FS, do którego dołożyłem SSD i nie zamienilbym na nic innego. Matryca też jest fajna, jak na tak stary sprzęt, 15" z rozdziałką 1680x1050. Wszystkie nowe służbowe idą do innych celów, a ja z tym się dalej najlepiej dogaduję :)
PiTT - Czw 22 Sie, 2013

chyba skusze sie jednak na tego lenovo z full hd
M - Czw 22 Sie, 2013

Nie powinienes wybrzydzac tylko cieszyc sie ze sa laptopy w kazdym sklepie a nie pewexie za dewizy, i powinienes wziac pierwszy lepszy.
Tak uwazam.
:rotfl:

was79 - Czw 22 Sie, 2013

Limit 3kzl za komp sluzacy do pracy? Firma chcaca zarabiac takie warunki stawia?
PiTT - Czw 22 Sie, 2013

M napisał/a:
Nie powinienes wybrzydzac tylko cieszyc sie ze sa laptopy w kazdym sklepie a nie pewexie za dewizy, i powinienes wziac pierwszy lepszy.
Tak uwazam.

robisz tak zakupy dla siebie? :rotfl:

M - Czw 22 Sie, 2013

PiTT napisał/a:
M napisał/a:
Tak uwazam.

robisz tak zakupy dla siebie? :rotfl:

Użyłem logiki z innego tematu, "logiki" :rotfl:

PiTT - Czw 22 Sie, 2013

wiem :)