Cartoon - Śro 27 Lis, 2013 Mamy tu ekspertów od CV?
Doszedłem do wniosku, że CV, które leży u mnie na dysku od paru lat (informacje w nim są regularnie aktualizowane) jest nieatrakcyjne pod względem graficznym i zajmuje już 3 strony...
Podejrzewam, że część firm odrzuca takie kwity- z podejściem "nie chciało mu się zrobić wypasionego CV, to nie będzie mu się chciało pracować"
Zabrałem się za ogarnianie, ale przydałyby mi się rady/ocena jakiegoś HRowca Bartli - Śro 27 Lis, 2013 Grafika to jedno, ale ważniejsze jest żeby w CV chwalić się wszystkim - wszelakie kursy, osiągnięcia itd. Ma być syto! M - Śro 27 Lis, 2013 I dobrze wypełniony profil na linku to sami Ciebie szybciej znajdą Kamill - Śro 27 Lis, 2013 Jak CV pójdzie do kilku firm head hunterskich to przecież oni maja kasę z tego żeby cię sprzedać dalej, a u nich nie trzeba sie wyróżniać.
Jeżeli już korzystasz z pośrednictwa hh to oni nie wysyłają twojego CV do pracodawcy, tylko potrują jego zawartość do swojego formularza gdzie nie ma twoich danych osobowych + dodają jakieś bajki od siebie żeby podkoloryzować profil Jakarti - Śro 27 Lis, 2013
Cytat:
Grafika to jedno, ale ważniejsze jest żeby w CV chwalić się wszystkim - wszelakie kursy, osiągnięcia itd. Ma być syto!
dal mnie to bzdura.
kazde CV powinno być dedykowane pod pracodawcę i jego potrzeby. dod. informacje mozna dopowiedziec na rozmowie.
i nie ma koorwa obowiazku zmieszczenia wszystkiego na jednej stronie. chodzi tylko o to aby informacje byly czytelne i przejrzyste.Chloru - Śro 27 Lis, 2013
Jakarti napisał/a:
kazde CV powinno być dedykowane pod pracodawcę i jego potrzeby. dod. informacje mozna dopowiedziec na rozmowie.
i nie ma koorwa obowiazku zmieszczenia wszystkiego na jednej stronie. chodzi tylko o to aby informacje byly czytelne i przejrzyste.
+1
Kamill napisał/a:
Jeżeli już korzystasz z pośrednictwa hh to oni nie wysyłają twojego CV do pracodawcy, tylko potrują jego zawartość do swojego formularza gdzie nie ma twoich danych osobowych + dodają jakieś bajki od siebie żeby podkoloryzować profil
I bardzo często spierdolą tak, że aż boli. Ewentualnie odwalą taką kichę, że nie chciałbym z nimi ubić muchy w kiblu. Ostatni przykład... jedna duża firma chcąc nawiązać z nami współpracę przekleiła profile z linkedin i usunęła dane osobowe. Znalezienie 4 osób zajęło nam parę minut. Potem okazało się, że jeden z nich już był u nas na spotkaniu i okazał się totalnym kosmitą.
Wnioski dla Kartonowego:
1. Postaraj się przygotować CV pod ogłoszenie/pracodawcę.
2. Staraj się pokazać rozwój dotychczasowej kariery. Unikaj horoskopowych określeń w stylu "dynamiczny menedżer", "ambitny lider zespołu" itp. Zamiast tego postaraj się skwantyfikować lub w inny sposób potwierdzić swoje osiągnięcia (przykłady, projekty, zyski z projektów (niekoniecznie PLN)). Pamiętaj, że masz przekonać pracodawcę do zatrudnienia Ciebie.Cartoon - Śro 27 Lis, 2013 Dobra, nie mam w sumie nic do ukrycia- to samo można znaleźć na goldenline/linkedin, więc wrzucę linka
Był jeszcze pomysł na wersję czarno-białą, ale nie wygląda to dobrze w tej formie- trzeba by zmienić minimum te zbyt "ciężkie" tła dla białych liter
https://www.dropbox.com/s...i_pl_v0.4.2.pdf
Co można jeszcze poprawić w wersji 3.2.2?Kamill - Śro 27 Lis, 2013
Chloru napisał/a:
Kamill napisał/a:
Jeżeli już korzystasz z pośrednictwa hh to oni nie wysyłają twojego CV do pracodawcy, tylko potrują jego zawartość do swojego formularza gdzie nie ma twoich danych osobowych + dodają jakieś bajki od siebie żeby podkoloryzować profil
I bardzo często spierdolą tak, że aż boli. Ewentualnie odwalą taką kichę, że nie chciałbym z nimi ubić muchy w kiblu. Ostatni przykład... jedna duża firma chcąc nawiązać z nami współpracę przekleiła profile z linkedin i usunęła dane osobowe. Znalezienie 4 osób zajęło nam parę minut. Potem okazało się, że jeden z nich już był u nas na spotkaniu i okazał się totalnym kosmitą.
Musicie współpracować z profesjonalną firmą headhunterską w takim razie Chloru - Czw 28 Lis, 2013 Kamill, czytaj uważnie "
Chloru napisał/a:
jedna duża firma chcąc nawiązać z nami współpracę
. Jak na razie nie nawiązali współpracy. zefir - Czw 28 Lis, 2013 apropo firm Headhunterskich kojarzycie moze Devonshire?pcs - Czw 28 Lis, 2013 ladna fota! rozumiem, ze to wersja bardzo draft?
2 glowne uwagi:
- do fazy nr2 projekty jest ok, poza słowem "doświadczony" bo dla mnie to sie kłoci z 5 letnim doświadczeniem. Nie ma żadnego innego doswiadczenia poza PM cos jak "moj maz z zawodu jest dyrektorem". Jeśli wszystkie te projekty sa mniej więcej o tym samy to juz napisz przynajmniej "doświadczony PM projektów takich i takich"
- faza nr2 czyli projekty jest bez sensu bo podkreślasz tu nazwy projektów ktore wnoszą absolutne nic, budżet, ktory tez niewiele wnosi (wystarczyło ze na wstępie napisałem ze projekty o budżecie od .. do ...) w sumie to samo z liczba osob. Jak sie da to pogrupuj je w jakies kategorie, i opisz bardziej szegolowo a nazwy tylko wymien.
To troche zalezy czy aplikujesz do konkurencji do kierowania bardzo podobnymi projektami (wtedy podkresl doswiadczenie w konkretych projektach), albo gdzies gdzie tez bedziesz kierowal projektem/ami a projekty z innej beczki (wtedy podkresl kompetencje)
Cartoon napisał/a:
Dobra, nie mam w sumie nic do ukrycia- to samo można znaleźć na goldenline/linkedin, więc wrzucę linka
Był jeszcze pomysł na wersję czarno-białą, ale nie wygląda to dobrze w tej formie- trzeba by zmienić minimum te zbyt "ciężkie" tła dla białych liter
https://www.dropbox.com/s...i_pl_v0.4.2.pdf
Co można jeszcze poprawić w wersji 3.2.2?
Cartoon - Czw 28 Lis, 2013 pcs, dzięki za uwagi. To jest póki co draft.
Jeśli chodzi o koszta i wielkość zespołu to w mojej poprzedniej wersji cv tego nie miałem, a na każdej rozmowie o pracę pytali głównie o to. Uznałem, że to ważna informacja, pozwalająca określić wielkość/złożoność wdrożonych projektów.
Może z tym "doświadczonym" trochę przegiąłem, ale biorąc pod uwagę liczbę wdrożonych projektów przebijam pewnie doświadczeniem wielu PMów pracujących 2 razy dłużej- taka jest specyfika telecomów.
Ps. Po takie zdjęcie odsyłam do Tomka - wizerunekprofesjonalisty.plPirania - Pią 29 Lis, 2013 Pcs bardzo dobrze napisał. Ja bym jeszcze doprecyzowała wykształcenie bo niewidomo na jakim etapie zakończyłes edukację Anonymous - Pią 29 Lis, 2013 a moje anglojęzyczne cv ktos mógłby sprawdzic/poprawić ?Kamill - Pią 29 Lis, 2013
rabarbar napisał/a:
a moje anglojęzyczne cv ktos mógłby sprawdzic/poprawić ?