To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Dyskusje gospodarczo/polityczno/obyczajowe

M - Pon 14 Paź, 2013

Myślę że pamiętają to wszyscy, którzy cokolwiek kojarzą z tego co dzieje się wokół nich.
Niestety ciekawa, praktycznie oddolna inicjatywa została zawłaszczona w bardzo brzydki sposób - na zasadzie "ch*j z ludźmi, teraz k*wa my!"

GeKo - Pon 14 Paź, 2013

A ktoś mi wyjaśni, czemu Hanka taka zła i niedobra.
kamil - Pon 14 Paź, 2013

bo z PO i zatrudniła więcej doradców niż poprzednik :) no i kilka jakiś tam wtop i za to punktowana
GeKo - Pon 14 Paź, 2013

czyli żadnych konkretów?
Dobry komentarz do tego referendum

siema - Pon 14 Paź, 2013

Geko, faktycznie trafiony, bo idealnie oddający w moim mniemaniu przesłanie od wyborców PO i HGW.
Sam osobiście głosowałem na HGW w wyborach prezydenckich, ale to co działo się w inwestycjach drogowych (i dzieje się np. nadal w kwestii metra) wołało o pomstę do nieba. Terminy oddania prac budowlanych wiecznie przekładane bez żadnych konsekwencji (skrzyżowanie Lazurowa/Górczewska- które mam pod nosem- miało być zamknięte na 3 miesiące było przebudowywane 1,5 roku i nikt nie poczuwał się do winy), południowa obwodnica Warszawy gdzie sprawa rozbijała się o jakiś kilkuset metrowy kawałek, rozgrzebane całe centrum- bo jakiś pajac wymyślił sobie odkrywkową budowę metra. 3/4 z tych spraw rozwiązało się przed referendum.
Do tego sposób sprawowania rządów przez PO- reforma emerytalna na którą ostatnio tak narzekałem, brak jakichkolwiek zdecydowanych działań, których oczekiwałem po ekipie mającą pierwszy raz od '89 możliwość sprawowania władzy przez dwie kadencje z rzędu. Bezczelne wypowiedzi o wprowadzeniu komisarza w postaci samej Hanki, czy też drwina z podstawowego mojego prawa do dokonywania wyboru poprzez możliwość głosowania w referendum. To wszystko złożyło się na to, że ja osobiście zdecydowałem się pójść na referendum i pokazać swój środkowy palec w geście niezadowolenia. Wiem, że nie byłem sam w swoim postanowieniu, dlatego zamieszczony rysunek bardzo dobrze obrazuje sytuację, gdyż nie tylko o odwołanie HGW tutaj chodziło...

Barejka - Pon 14 Paź, 2013

siema napisał/a:
rozgrzebane całe centrum- bo jakiś pajac wymyślił sobie odkrywkową budowę metra

juz blizej niz dalej :rotfl:

anjas - Pon 14 Paź, 2013

siema napisał/a:
czy też drwina z podstawowego mojego prawa do dokonywania wyboru poprzez możliwość głosowania w referendum.

generalnie OK, ale z tym się nie zgodzę. Po to jest formuła kworum w referendum, żeby każdy wyborca mógł zdecydować o tym czy warto iść czy nie. Ja wybrałbym świadomie niepójście, bo takie referendum to imho wielka porażka dla wszystkich.

GeKo - Pon 14 Paź, 2013

siema, Ja trochę inaczej odbieram ten obrazek.

Nie chciałbym nikogo urazić, ale we wszystkich mediach srają o tym referendum jakby to się tyczyło i miało wpływ na całą Polskę a to się tyczy JEDNEGO miasta, a że stolicy no cóż.

Co do opóźnień budowlanych, to nie tylko Warszawa tak jest w całej Polsce.

Choćby Kraków i przebudowa ronda przy Ikei miało być szybko a się opóźniło grubo, podobnie chyba było z Mogilskim.

Będzin od roku ma remontowane praktycznie całe centrum, tyle że projektanci ujebali parkingi przy drodze, zwęzając drogę w zamian za trawniczki między chodnikiem a drogą.

Pomijam fakt że droga miała być nieprzejezdna 2 miesiące a była pół roku.
Tylko jak ma być inaczej jak Panowie przychodzili na 8 rano. o 9 śniadanko do 10tej, potem się trochę pobujali od lewej do prawej i zaraz po 13 się już pakowali. Dopiero w lipcu jak sie okazało że przyjeżdża kierownik budowy to ze 3 dni siedzieli od rana do 17tej. I tak ze wszystkim. No ale kogo można pociągać do odpowiedzialności jak za remont odpowiada firma należąca do urzędu miasta.
Przy okazji Piotr Guział ma tam miejsce w zarządzie :rotfl: rzekomo za krzywdy jakich doznał od Hanki
http://natemat.pl/72507,k...polki-z-bedzina

2 kolejne ulice nie wiedzieć czemu rozkopali i porzucili i tak od pół roku nic się nie dzieje. W końcu mieszkańcy się wkurwili odsunęli znaki i jeżdżą po niedokończonej drodze.

Także jeśli są inwestyce cieszę się. Nie marudzę że się opóźniają, jeśli opóźnienia wynikają z konkretnych przyczyn. (metro - niewybuchy, jakieś zalanie - dobrze pamiętam?), ale jak coś się opóźnia z lenistwa a inwestycja jest totalnie urbanistycznie nie przemyślana to mnie krew zalewa. Co z tego że będzie piękniej jak totalnie nieużytecznie.

Lokalnie nie patrzę z jakiej partii kto jest u władzy tylko jak zarządza miastem. U nas tęsknota za czerwonymi dała o sobie znać i miasto tonie w długach, a inwestycje które są jeszcze obecnie realizowane były klepnięte przez poprzedniego prezydenta, ten nie zrobił nic. A nie, przed wyborami obiecał ludziom z miasta że im podciągnie CO :rotfl: do kamienic z których połowa właścicieli siedzi w Izraelu (wiec miasto jako zarządzający pilnują tylko tyle żeby się nie zawaliły) Aaa i coś pijaczki mówiły że już na niego nie zagłosują bo teraz z MOPSu już nie dostają hajsu tylko bony na żywność do sklepów i piweczka nie można za to kupić.

Tak się chciałem wyżalić. ;)

M - Wto 15 Paź, 2013

Pani prezydent w pierwszym bodaj wywiadzie powiedziala iz liczba mieszkancow ktora chciala ja odwolac byla nieznaczna - czy jakos tak. Wiec zostala wybrana 345tys glosow a probowalo j odwolac 322tys. Arogancja level master.
siema - Wto 15 Paź, 2013

Widzisz Geko, czyli sytuacja podobna do Warszawy, bo widać było przed tym referendum, że jak się chce to można.

M napisał/a:
Pani prezydent w pierwszym bodaj wywiadzie powiedziala iz liczba mieszkancow ktora chciala ja odwolac byla nieznaczna - czy jakos tak. Wiec zostala wybrana 345tys glosow a probowalo j odwolac 322tys. Arogancja level master.

A w innym powiedziała, że czuje się zwycięzcą (gdy, jak to ktoś napisał: "topór spadł jej 2% obok głowy") :rotfl:

anjas napisał/a:
siema napisał/a:
czy też drwina z podstawowego mojego prawa do dokonywania wyboru poprzez możliwość głosowania w referendum.

generalnie OK, ale z tym się nie zgodzę. Po to jest formuła kworum w referendum, żeby każdy wyborca mógł zdecydować o tym czy warto iść czy nie. Ja wybrałbym świadomie niepójście, bo takie referendum to imho wielka porażka dla wszystkich.

Może zbyt emocjonalnie to ująłem, ale nie podobało mi się przyporządkowywanie mnie do jakiejś grupy awanturników/wyborców PIS/ludzi chcących wziąć udział w hucpie przeciwko wspaniale panującej HGW. Miałem prawo pójść i wyrazić swoją opinię na zadany temat i chciałem, by ktoś to prawo szanował, a nie obrażał mnie i dyskredytował istotę tego referendum.
Sama idea kworum jest jak najbardziej słuszna i zrozumiała. Ciekawi mnie tylko dlaczego uważasz, że była to wielka porażka dla wszystkich.

Bad-i - Wto 15 Paź, 2013

Mysle ze w przyszlym roku znowu wygra
anjas - Wto 15 Paź, 2013

siema napisał/a:
Sama idea kworum jest jak najbardziej słuszna i zrozumiała. Ciekawi mnie tylko dlaczego uważasz, że była to wielka porażka dla wszystkich.

Wielka porażka dla wszystkich, bo nikt nie wygrał i tan naprawdę od początku można się było tego spodziewać.
- ok. 3 miliony wydane na referendum na rok przed wyborami
- parę baniek wydane przez PIS na kampanię, w tym ciosy w kampanii zdecydowanie poniżej pasa (patrz np. podszywanie się pod "newsy" w piątkowym fakcie i tytuły "Skandal - będziemy płacić za przejazd przez mosty, obok zdjęcie HGW + kawałek dokumentu (ogólnej strategii z 2009 roku, w której zapis o mostach był przeniesiony z 2006 roku - kiedy prezydentem był Kaczyński). Aha i napis w rogu "kampania PIS" - niestety szarym kolorem na szarym tle...
- duże zaangażowanie organizatorów - którzy chyba stracili na tym więcej niż tylkopieniadze, wystarczy zobaczyć poparcie w dzielnicy Guziała + sondaże i jego oceny na Ursynowie
- parę baniek wydane na kontrkampanię przez PO (wydaje mi się, że też musieli sporo wydać
- wynik nie satysfakcjonujący nikogo, bo HGW zabrakło kilku procent (chyba bliżej 4 niż 2 jak napisałeś, ale nie znam dokładnych wyników)
- PIS znów się odbił od Warszawy i okazało się po raz kolejny, że nic tu im nie wychodzi
- sytuacja jest dokładnie taka jak przed referendum, czyli czekamy na wybory

Pewnie można by się było jeszcze długo rozwodzić na ten temat. Oczywiście po referendum każdy powiedział, że czuje się zwycięzcą, ale to polityczny bullshit, bo moim zdaniem każdy jest przegranym.

M - Wto 15 Paź, 2013

Nie chcę jątrzyć ale na same wiaty na jednym przystanku trasy WZ wydano 7 milionów PLN :)
A tu jednak głos obywateli i prawo do referendum należy się jak psu micha.
Jakby ludzie się częściej zbierali do takich akcji to urzędnicy włącznie z prezydentami i ministrami chodzili jak szwajcarskie zegarki.

anjas - Wto 15 Paź, 2013

M napisał/a:
Nie chcę jątrzyć ale na same wiaty na jednym przystanku trasy WZ wydano 7 milionów PLN

ale zostały po tym chyba wiaty. A po referendum tylko niesmak :)

M - Wto 15 Paź, 2013

Otwarto szybciutko ładny kawałek ekspresówki :)