To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Ford Focus ST170

siema - Nie 22 Sty, 2012

EmerytRs2, podeślij :)

Kenet napisał/a:
Może Miniac nam to wytłumaczy.

Tylko czy on czyta temat o Foce ST170 w której dywagujemy nt. oszukiwania ABSu w Clio ;D

M - Pon 23 Sty, 2012

Jakieś koncepcje? :)

Jak działa abs w stanie quasi pasywnym tzn kiedy nie odbija a tylko czuwa? Czy są jakieś transfery cisnien pomiedzy ukladami?

GeKo - Pon 23 Sty, 2012

siema napisał/a:
Tylko czy on czyta temat o Foce ST170 w której dywagujemy nt. oszukiwania ABSu w Clio

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

M wydzielisz do technicznych i posprzątasz?

M - Pon 23 Sty, 2012

GeKo napisał/a:
siema napisał/a:
Tylko czy on czyta temat o Foce ST170 w której dywagujemy nt. oszukiwania ABSu w Clio

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

M wydzielisz do technicznych i posprzątasz?

Mogę :)
Oftopic techniczny jest dużo lepszy niż nietechniczny :)

EmerytRs2 - Pon 23 Sty, 2012

zara bedzie serwis.

http://sendfile.pl/130985...wka_Renault.pdf

GeKo - Pon 23 Sty, 2012

ale to CB0M pewnie i raczej nie ma schematów pompy ABS, zresztą w Ph1 były różne pompy.
EmerytRs2 - Pon 23 Sty, 2012

jest napisane jaka jest pompa, ciśnienie robocze, korektor itd.

schematów tu nie uraczysz.
inne serwisówki ew później.

siema - Wto 24 Sty, 2012

Nie rozumiem czemu miniac jeszcze nic nam nie odpisał... ;D

To jak jest?!
Może ktoś z francuskiego bezpośrednio przełoży: http://www.rs-team.org/en...etien.php?p=135
Działa ta dystrybucja ciśnienia w układzie, czy nie?

Zapytajmy Yarka w jaki sposób jest wyłączony ABS u mnie- może to na coś nas naprowadzi: Yarko! :)

rasta - Wto 24 Sty, 2012

siema napisał/a:
Nie rozumiem czemu miniac jeszcze nic nam nie odpisał...

Pojechał na Kebaba ;D

Kenet - Wto 24 Sty, 2012

W takim razie stwierdzam, że znacząco ale nieznacznie TAK.
Yarko - Śro 25 Sty, 2012

siema napisał/a:
Zapytajmy Yarka w jaki sposób jest wyłączony ABS u mnie- może to na coś nas naprowadzi: Yarko!

tak jak rozmawialiśmy telefonicznie, najprawdopodobniej został źle założony/przesunięty/uszkodzony pierścień ESP w kierownicy, stało się to po demontażu i ponownym montażu kierownicy przez mechanika, sytuacja jest o tyle ciekawa iż miało to miejsce bezpośrednio przed szkoleniem na Torze Poznań i byłem krótko mówiąc wk*rwiony, okazało się jednak że samochód hamował prawidłowo ( oczywiście już bez ABS'u ), Marcin Scheffler, który miał okazję prowadzić clio, również nie wnosił żadnych uwag dotyczących układu hamulcowego

oczywiście trzeba wziąć poprawkę, iż jest francuz i demontaż kierownicy/pierścień ESP, mógł nie mieć wpływu na wyłączenie się ESP/ABS i jest to tylko zbieg okoliczności, natomiast wszystko wskazuje własnie na to, wypadałoby jednak przejechać się na diagnostykę i upewnić się

rasta - Śro 25 Sty, 2012

Łatwo sprawdzić hebel w podłogę i od razu czuć na pedale.
Yarko - Śro 25 Sty, 2012

samochód w moim odczuciu hamuje prawidłowo, a rozkład się nie zmienił, później jechałem jeszcze Rallysprint na Służewcu i było wszystko OK
siema - Śro 25 Sty, 2012

No właśnie. Chciałem, by Yarko dokładnie opisał w jaki sposób został u mnie 'wyłączony' ABS, bo wg mnie też hamuje prawidłowo.
Ciekawe jest to, że jak depnę w podłogę, to mam wrażenie, że mimo braku ABS i zblokowanych kół, czuć delikatnie na pedale hamulca to charakterystyczne bicie ABS, tyle że dużo, dużo słabsze.

Yarko - Śro 25 Sty, 2012

siema, polecam przejechać się na diagnostykę, wtedy upewnisz się jaka jest przyczyna błędu ABS/ESP