To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

ICE - In Car Entertainment - zakup laptopa

dzik - Czw 22 Sie, 2013

was79 napisał/a:
Limit 3kzl za komp sluzacy do pracy? Firma chcaca zarabiac takie warunki stawia?

Środek trwały?

was79 - Czw 22 Sie, 2013

Czas :)
Fakt zalezy od profilu firmy (word+excel :) ) ale u nas w firmie nawet najnizsza kasta tzn. malarze CAD maja lepszy sprzet ( pomimo wielu faili w jego dystrybucji i cenie zakupu)

PiTT - Czw 22 Sie, 2013

ehhh... nawet nie wiem czy warto wyjasniac :)
po prostu chce nowego lapsa bo starego firmowego oddalem odchodzac z obecnej roboty
ustalilismy ze poszukam sobie sprzetu w miare dobrego w rozsadnych pieniadzach
najpierw mial byc macbook pro, ale stwierdzilem ze sam go sobie kupie i wrzuce w swoje koszty :D
dlatego nie chce kolejnego maca tylko cos na windzie zeby miec tez mozliwosc podpiecia go pod monitor 23" i popykanie w jakas giere :)
uwazam ze i5, 8gb ramu, grafa 2gb powinna styknac do relaksu po pracy... w sumie to i tak lepszy setup niz mialem stacjonarnego peceta :D
na macu raczej nie bede gral
tyle w calym tym misternym planie :)

aha, zeby nie bylo, nie jestem grafikiem ani montażysta, wiec do pracy potrzebuje sprzetu ktory ogarnie worda, excela, outlooka i powerpointa... czyli klasycznie pakiet office... nawet nieuzasadnione by bylo abym szukal czegos mocniejszego niz pokazywany lenovo

Jakarti - Nie 25 Sie, 2013

Dziku , Dell inspiron, 13.
budzik - Pią 08 Lis, 2013

Budżet do max 2500zł.
Używany będzie jako "stacjonarny', rzadko przenoszony.
Praktycznie tylko do internetu, filmów, zero gier czy skomplikowanych rzeczy.
Preferowana marka to Dell albo Sony - tak się uparła ta osoba choć jak przedstawię dobre argumenty to może zmieni zdanie ;)
Ekran mimimalnie 13, osoba kupująca ma już trochę lat.

rasta - Nie 17 Lis, 2013

To i ja się dołącze. Szukam lapka do 3kpln ma być szybki, matryca 15" bo ślepy jestem. Klawiatura podświetlana, grać na nim nie będę. Jak zrobiłem mały przegląd rynku to zgłupiałem. W tej kasie jest zarówno i5 jak i i7, 4club 8gb ramu idt itp. Pakować się w i7 czy nie ma ciśnienia? Grafa na plycie jaka? Stanadardowa intel czy szukac takiego z dualem, ajak tak to czy nvidia czy ati? Itd.
PiTT - Nie 17 Lis, 2013

lenovo y580
sam takiego sobie skonfigurowalem do roboty i jest absolutnie wystarczajacy
i5, 12gb ram, ssd 128gb + 1tb, gf gtx6600, full hd 15"
taki setup moze nieco przekroczyc zakladany budzet, ale zawsze mozesz brac z 8gb i bez ssd
sporo roznych lapsow przegladalem przed zamowieniem i w przedziale cenowym do 3.5k nie znalazlem nic sensownego, do tego ten lenovo nawet niezle wyglada, ma alu obudowe i zdaje sie byc solidny

dzik - Nie 17 Lis, 2013

i7 nie ma żadnego sensu, lepiej tak pokombinuj żeby mieć w budżecie dysk ssd, możesz mieć super hiper i7 10GHz ze zwykłym dyskiem a zwykły stary śmietnik z ssd będzie działać szybciej.
zefir - Nie 17 Lis, 2013

+1
M - Nie 17 Lis, 2013

Do tego są różne i5 i i7 :>
rasta - Nie 17 Lis, 2013

Wpadł mi w oko dzamdzung (znaczy się Samsung :rotfl: ) model NP730U3E - i5-3337U ssd 128gb full hd 4gb ramu Radeon HD8570 matowa matryca podświetlane klawisze full alu lekki, jakieś za lub przeciw?
Michał - Nie 17 Lis, 2013

4 gb trochę przymało
8 jest optymalnie

dzik - Nie 17 Lis, 2013

M napisał/a:
Do tego są różne i5 i i7 :>

I zazwyczaj w tym samym modelu różnią się wydajnością o 10-15% czego nie ma szans dostrzec w normalnej pracy.

Chloru - Nie 17 Lis, 2013

rasta, to 13,3 a nie 15 i pewnie z 3800 a nie 3000 PLN :rotfl:

Ja bym szedł w Lenovo tak jak prawi PiTT.

SSD konieczne - w pracy mam i5, fullHD i takie tam a stary Acer w domu z SSD (ramu oba maja 8 GB) robi z niego wiatrak jeżeli chodzi o odpalanie aplikacji i codzienną pracę. Jeden raz zauważyłem przewagę i5 - w momencie kiedy tłukłem tabele danych po 10k rekordów.

PiTT - Nie 17 Lis, 2013

ten lenovo ma mozliwosc dorzucenia msata w wolne miejsce... bez koniecznosci demontowania czegokolwiek
a nie jest to takie proste jak juz sie zaczyna przegladac oferty na rynku