To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Dyskusje gospodarczo/polityczno/obyczajowe

anjas - Wto 12 Lis, 2013

Maciek, dobrym pomysłem było imho poproszenie przez organizatorów o to, żeby policja nie była zbyt blisko. Organizatorzy mieli 3 tysiące strażników marszu, powinni dać radę. Dlatego dziwi mnie pierniczenie, że być może podpalenie płotu to byli prowokatorzy. No do cholery, to chyba w takiej sytuacji strażnicy marszu powinni od razu zatrzymać tych "prowokatorów" i sprawa byłaby jasna, że to np. czerwoni bojówkarze.
Ale niestety to zwykła ściema i mam wrażenie, że po prostu było ciche przyzwolenie na takie działania albo organizatorzy sobie kompletnie nie poradzili. W takiej sytuacji powinni to przyznać, przeprosić, obiecać poprawę a nie ściemniać, bo tylko się kompromitują.

Anonymous - Wto 12 Lis, 2013

anjas napisał/a:
Czesio napisał/a:
Dokładnie o ten mi chodzi .

no to ja nie widziałem, żeby tam kogokolwiek napierdalali.
Z tego co mi się wydaje to standardowe działanie policji, żeby wyłapywać jednostki z tłumu i izolować.

ale te jednostki z wyglądu nie wydaja sie byc zadymiarzami w kapturach , albo kominiarkach .

anjas - Wto 12 Lis, 2013

Czesio napisał/a:
ale te jednostki z wyglądu nie wydaja sie byc zadymiarzami w kapturach , albo kominiarkach

i w związku z tym?

faldzip - Wto 12 Lis, 2013

Czesio napisał/a:
Można przejrzeć materiały z wczoraj i zobaczyć jak policja napierdala spokojnie idących ludzi.

mozna tez przejrzec takie, gdzie w marszu biegali goscie w kominiarkach i zastanawiali sie komu by tu wpierdolic i np. sprowokowalo ich drzewo! biedni "patrioci", na kazdym kroku ich prowokuja!

M - Wto 12 Lis, 2013

dzik napisał/a:
M, a po ch** organizatorzy zawsze zwalają to na prowokację policji? Jak nikt nie rzuci kamieniem to też nikt pałą nie dostanie więc nie wmawiam że sam marsz nie miał w zamyśle zadymy.

Nie wiem czy zawsze, w zeszłym roku były jawne dowody na prowokację ponieważ osoby ktore była zamaskowane i rzucały kostką w policję zostały zidentyfikowane jako policjanci.
A tym roku była chuliganka, największe rozróby zdaje się robili ludzie którzy odłączyli się od marszu a tu organizator przeciez nie bedzie ich scigal po ulicach i pilnował.
Ja w sumie wiem tyle co i ty, nie byłem na marszu.

anjas napisał/a:
Maciek, dobrym pomysłem było imho poproszenie przez organizatorów o to, żeby policja nie była zbyt blisko. Organizatorzy mieli 3 tysiące strażników marszu, powinni dać radę. Dlatego dziwi mnie pierniczenie, że być może podpalenie płotu to byli prowokatorzy. No do cholery, to chyba w takiej sytuacji strażnicy marszu powinni od razu zatrzymać tych "prowokatorów" i sprawa byłaby jasna, że to np. czerwoni bojówkarze.
Ale niestety to zwykła ściema i mam wrażenie, że po prostu było ciche przyzwolenie na takie działania albo organizatorzy sobie kompletnie nie poradzili. W takiej sytuacji powinni to przyznać, przeprosić, obiecać poprawę a nie ściemniać, bo tylko się kompromitują.

Nie mam pojecia, może było tak jak piszesz, może z góry wiedzieli że jest jakaś mała grupa która ma zrobić dym i już.
Jednak moim zdaniem straż działała dobrze bo przy około 100k ludzi nie było bezposrednich starć z policja marszu a tylko grup uciekinierow robili dym.

M - Wto 12 Lis, 2013

faldzip napisał/a:
Czesio napisał/a:
Można przejrzeć materiały z wczoraj i zobaczyć jak policja napierdala spokojnie idących ludzi.

mozna tez przejrzec takie, gdzie w marszu biegali goscie w kominiarkach i zastanawiali sie komu by tu wpierdolic i np. sprowokowalo ich drzewo! biedni patrioci, na kazdym kroku ich prowokuja!

Jednak nie mieszałbym patriotyzmu z chuligaństwem - patriotyzm jest postawą szlachetną i nie można nazywać patriotami ludzi którzy niszczą swoje miasto.

M - Wto 12 Lis, 2013

Podpalenie tęczy:
Marsz szedł gdzie indziej.

Kenet - Wto 12 Lis, 2013

M napisał/a:
Jednak nie mieszałbym patriotyzmu z chuligaństwem - patriotyzm jest postawą szlachetną i nie można nazywać patriotami ludzi którzy niszczą swoje miasto.

+1

Chyba każdy rozsądny człowiek wie, że w tak licznej grupie znajdzie się jakiś procent debili, którzy przychodzą tam z powodów innych niż większość. A media - normalna sprawa, że będą pokazywać tylko tych debili. Liczą się słupki oglądalności. Jeśli kogoś to dziwi to sorry - :]

anjas - Wto 12 Lis, 2013

Kenet napisał/a:
Chyba każdy rozsądny człowiek wie, że w tak licznej grupie znajdzie się jakiś procent debili, którzy przychodzą tam z powodów innych niż większość.

Kenecie, ale chyba większość powinna w takiej sytuacji reagować a nie dawać im przyzwolenie na takie rozróby.

Moim zdaniem nie można uznawać takiego chuligaństwa za normę i pisać, że to przecież standard, bo to po prostu groźne.

faldzip - Wto 12 Lis, 2013

M napisał/a:
faldzip napisał/a:
Czesio napisał/a:

mozna tez przejrzec takie, gdzie w marszu biegali goscie w kominiarkach i zastanawiali sie komu by tu wpierdolic i np. sprowokowalo ich drzewo! biedni patrioci, na kazdym kroku ich prowokuja!

ja to wiem, dodałem cudzyslow dla jasnosci :)
chodzi mi o to, ze sa tacy, co staraja sie usprawiedliwiac to zachowanie policyjną prowokacją i tlumaczą, ze to przeciez spokojni ludzie normalnie sa, ale zostali sprowokowani i tak jakos wyszlo, a ze tecza splonela, to nawet dobrze. I to np. pisze jakis typ na fb, co ma flage polską w zdjeciu profilowym i uznaje się za mega patriotę. Odnosze wrazenie, ze coraz wiecej jest takich ludzi, ktorzy uwazaja, ze patriotyczną postawą jest palenie teczy i ambasady Rosji. Na niezaleznej komentarze, ze wlasnie na to czekali i szkoda, ze nie starczylo odwagi, zeby jakis pracownik ambasady zniknał w niewyjasniony sposob :wall:

w 2.25 wiadac jak Rudy cieszy sie z zapowiadanych zamieszek ! :D

Kenet - Wto 12 Lis, 2013

anjas napisał/a:
Kenecie, ale chyba większość powinna w takiej sytuacji reagować a nie dawać im przyzwolenie na takie rozróby.

Ale skoro te grupy odłączają się od większości to jak ona ma reagować? Od tego jest ochrona tego marszu zapewniona przez organizatora, a w drugiej kolejności policja. Inna sprawa jak sobie z tym radzą, ale w to nie wnikam. Jak się debile leją, rzucają kostką brukową i palą samochody, to ja ruszam w drugą stronę i czekam aż debili spacyfikują dwie wcześniej wymienione służby.

Czasami chodzę na mecze - jak widzę grupę pijanych kiboli walących wódę i drących japę, to omijam szerokim łukiem, a nie podchodzę i mówię, że tak nie wypada.

Tłum to tłum, nad tym się nie da zapanować. Chyba, że kondukt żałobny, wtedy jeszcze w miarę spokojnie ludzie idą.

Dlatego mnie dziwi organizacja tego święta w formie marszu. Może lepiej zrobić zgromadzenie wokół jakiegoś placu - np. Piłsudskiego. Zbieramy się, chwilę pośpiewamy, wracamy do domu.

kamil - Wto 12 Lis, 2013

tak, naprawdę się ucieszył...Czesiu, Twoja interpretacja jest powalająca :wall:
kamil - Wto 12 Lis, 2013

tak, naprawdę się ucieszył...Czesiu, Twoja interpretacja jest powalająca :wall:

W sumie to ta tęcza troche hujowa byla choc palma jest gorsza ....szkoda ze to nie ją zjarali