M - Wto 19 Lis, 2013 Dla Andrzeja to jest złe i koniec anjas - Wto 19 Lis, 2013
arssss napisał/a:
anjas, no i po to są kantory.
są kantory z bitcoinami? Legalnie działające, żeby w razie czego można było kogoś ścigać?
Bo w przypadku waluty obcej mogę ją wymienić w kantorze (które są legalnie działającymi i nadzorowanymi firmami), mogę wymienić w banku, mogę założyć konto walutowe itd.
arssss napisał/a:
lbo mozesz kupic jakies sprzety za BTC i je odsprzedac
no, super waluta, na pewno bym tak robił... Założyłbym firmę, kupował za bitcoiny i sprzedawał za złotówki, żeby odzyskać kasę z bitcoinów. Przy okazji zapłaciłbym ZUS, podatki, kupiłbym kasę fiskalną itp., bo handal na większą skalę bez dz.g. nie jest legalny.
Szukam w którym miejscu bitcoin jest alternatywą dla waluty.
M napisał/a:
Dla Andrzeja to jest złe i koniec
Maciek, mam wrazenie, że to dla Ciebie to jest dobre i koniec.
Bo sorry, ale taki Twój tekst wygląda po prostu na brak argumentów.
Choć zakładam też, że się nie znam, bo o bitcoinach nie wiem wiele. Ale dlatego pytam i miałem nadzieję na rozsądne odpowiedzi.M - Wto 19 Lis, 2013 W tym temacie zostało już wszystko wyjaśnione
Napiszę po raz 10-ty że to dla mnie nie jest ani złe ani dobre ale ciekawe zjawisko i novum.Anonymous - Wto 19 Lis, 2013 Ile teraz średnio trwa wydobycie 1 BTc ?kamil - Wto 19 Lis, 2013 mnie bardzo martwi dzisiejszy atak bombowy w Bejrucie. Szczególnie, ze celem ataku była ambasada Iranu.
Mogą być z tego nieciekawe perturbacje.arssss - Wto 19 Lis, 2013 tak sa kantory,ktore maja prawdziwa siedzibe z prawdziwymi ludzmi i działaja legalnie,wiec jest komu sprzedac latare w razie czego. Jak bede przy kompie to podrzuce nazwy. No i kupno złota wydaje mi sie całkiem dobrym sposobem wymiany tyle,ze tracisz anonimowosc. Ja tak jak M nie uwazam BTC za cos idealnego tylko ciekawostke. Ciekawe beda reakcje ludzi jak banka peknie i wroci do kursu 30-50 zł;)kamil - Wto 19 Lis, 2013 a pęknie zaraz i ludziska na hurra zaczną sprzedawać. Czuje że będą z tego afery M - Wto 19 Lis, 2013 Ostatnio już miała pęknąć
Tu pękniecie nic nie zmieni jeśli kursy w obrębie czasu transakcji bedą stałe a mogą być umowne.
Chodzi o sposób transferu kasy w sposób zupełnie poza kontrolą finansjery oraz państw.kamil - Wto 19 Lis, 2013 a możeci mi wytłumaczyć o co chodzi z tymi koparkami do bitcoinów ?M - Wto 19 Lis, 2013
kamil napisał/a:
a możeci mi wytłumaczyć o co chodzi z tymi koparkami do bitcoinów ?
Wymiana bitcoina pomiędzy tobą a mną polega na ciągu operacji kryptograficznych rozproszonych po losowych maszynach (komputerach w necie) - po prostu ta wymiana musi zostać przetworzona informatycznie co wymaga dużych mocy obliczeniowych.
Żeby ktoś to chciał robić tzn udostępniać swojego komputery i zasoby do przetwarzania algorytm nagradza przetwarzających nowymi monetami.kamil - Wto 19 Lis, 2013 nie kumam...
chce kupić BTC i znajduje Ciebie Maćku. Ty wysyłasz mi plik z aktem własności (tak ?) 1 BTC (zahasłowane) a ja Tobie kasę w pln po kursie z dnia.
jako właściciel BTC to co mam jako dowód posiadania ? certyfikat, zdjęcie monety, pakiet cyfer ? Jak to wygląda. Jak fizycznie mam komuś udowodnić, zę mam BTC i mogę mu je sprzedać ?dzik - Wto 19 Lis, 2013
M napisał/a:
Tu pękniecie nic nie zmieni jeśli kursy w obrębie czasu transakcji bedą stałe a mogą być umowne.
Czyli mówisz że dobre
Kto zagwarantuje stały kurs? Albo chociaż minimalny? Nikt.M - Wto 19 Lis, 2013
dzik napisał/a:
M napisał/a:
Czyli mówisz że dobre
Kto zagwarantuje stały kurs? Albo chociaż minimalny? Nikt.
Strony transakcji,
lub w przypadku giełdy mechanizmy jak na giełdzie papierów, czyli PKC lub widełki.dzik - Wto 19 Lis, 2013 Gwarancją kursu jest jedynie podmiot który się zobliguje do skupienia dowolnej sumy BTC po danym kursie. Innej gwarancji nie widzę.
PKC nie jest gwarancją, jak nikt nie chce kupić to nie sprzedasz.M - Wto 19 Lis, 2013 Takie są odwieczne zasady rynku, żebyś sprzedał to ktoś musi kupić.