To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

ICE - In Car Entertainment - ktory telefon

Michał - Pon 23 Wrz, 2013

PiTT napisał/a:

jak dla mnie ten czytnik to tylko ulatwienie zamiast wstukiwania kodu jak ktos blokuje tel. i raczej nie traktowal bym tego jako skuteczne zabezpiecznie a taki bajer ulatwiajacy uzytkowanie

agree

Bonczek - Pon 23 Wrz, 2013

Wiem, że i tak "wszędzie są wszystkie informacje o nas" ale jakoś posługiwanie się odciskiem palca mi nie podchodzi :]
GeKo - Pon 23 Wrz, 2013

Pewnie skan palca jest wysyłany co CIA :D i w ten sposób od razu mają bazę potencjalnych "klientów" taka spiskowa teoria dziejów :rotfl:
siema - Pon 23 Wrz, 2013

GeKo napisał/a:
Pewnie skan palca jest wysyłany co CIA :D i w ten sposób od razu mają bazę potencjalnych "klientów" taka spiskowa teoria dziejów :rotfl:

Nie do CIA, a do NSA! :) Zważywszy na ostatnie doniesienia Snowdena, to jest więcej niż pewne, że NSA będzie miała dostęp do tych odcisków.

Jak ktoś chce zabezpieczać/blokować ekran 'kluczem', który zostawia w każdym miejscu publicznym, w którym się pojawia, to OK. Grunt w tym, by zdawać sobie sprawę z jakości zabezpieczeń, z których korzystamy. W tej kategorii PIN pozostaje jednak dużo bezpieczniejszy.

dEF - Wto 24 Wrz, 2013

PIN ktory ma tylko 10000 kombinacji to "dużo bezpieczniejsze" rozwiązanie? ciekawe...
Jakoś tak mi się wydaje, że poziom trudności 'złamania' obu tych zabezpieczeń jest porównywalny

M - Wto 24 Wrz, 2013

Wzór do narysowania ma trochę więcej kombinacji :)
Kamill - Wto 24 Wrz, 2013

Siema napisał coś innego niż probujecie podważyć :) Z pobraniem odcisku nie ma problemu, gorzej z jego reprodukcją którą da się użyć na czytniku.
M - Wto 24 Wrz, 2013

BTW zabezpieczenie wzorem ma tyle kombinacji: 1 834 933 472 251 080 000 000

To zabezpieczanie odciskiem palca to pic na wode, dojdzie do tego że najpierw Ci zginie iphone a potem ktoś Ci upierdoli palec :rotfl:

dEF - Wto 24 Wrz, 2013

M napisał/a:
Wzór do narysowania ma trochę więcej kombinacji

Chodzi mi o to, że żeby złamać PIN musisz podać w najgorszym wypadku 10000 możliwości, w przypadku odcisku - pobrać odcisk, zrobić jego reprodukcję i odblokować telefon. Dlatego poziom trudności oceniłem jako 'porównywalny'.

M - Wto 24 Wrz, 2013

No zgadza się, to mniej więcej takie zabezpieczenie jak weryfikacja twarzy z kamery.
siema - Wto 24 Wrz, 2013

Reprodukcja odcisku nie powinna być taka trudna. Sekurak.pl twierdzi, że:

Szczegółowe kroki pozwalające na wykonanie działającego modelu są następujące:
Wykonujemy fotografię (w rozdzielczości 2400 dpi) odbitki linii papilarnych należących do osoby uprawnionej.
Negatyw takiej fotografii drukujemy na drukarce laserowej w rozdzielczości 1200 dpi (wydruk na przezroczystej folii przy ustawieniu wykorzystania maksymalnej ilości toneru).
Otrzymany wzór pokrywamy lateksowym mleczkiem.
Po zastygnięciu ściągamy otrzymaną lateksową strukturę i chuchamy na nią w celu delikatnego nawilżenia.
Tak spreparowany model przykładamy do czytnika i obchodzimy Touch ID!

Rozchodzi się o to, że jak dEF idzie do kibla w restauracji, to zostawia swoje 'hasło' na kieliszku wina, który właśnie trzymał w ręku. Gdy za moment ginie mu jeszcze ulubiony iPhone na którym zapisał sobie hasła dostępu do banku, to zaczyna rozumieć dlaczego PIN był lepszy ;)
Zakładając, że wskazana metoda reprodukcji jest skuteczna, to złamią zabezpieczenia zanim zdążysz zadzwonić do banku. Parokrotne błędne wpisanie PINu blokuje możliwość ponownego wpisania na parę sekund, co powoduje że sprawdzenie 10000 kombinacji (jeśli używasz PINu 4 cyfrowego) będzie trwało naprawdę długo.

Jeśli chodzi o weryfikację twarzy, to też były często przypadki, że można je było obejść zdjęciem danej osoby :)

PIN i wzór o którym pisze M ma tę zaletę, że łazi z Tobą w głowie, a nie zostawiasz go wszędzie gdzie popadnie.

Michał - Wto 24 Wrz, 2013

siema napisał/a:

Rozchodzi się o to, że jak dEF idzie do kibla w restauracji, to zostawia swoje 'hasło' na kieliszku wina, który właśnie trzymał w ręku. Gdy za moment ginie mu jeszcze ulubiony iPhone na którym zapisał sobie hasła dostępu do banku, to zaczyna rozumieć dlaczego PIN był lepszy ;)

Jakarti - Wto 24 Wrz, 2013

:rotfl: :rotfl:
karwa , cytujac juz nie pamietam kogo ale z hh:

"gowno"

wszystko jest warte po rowno! :D
jak ktos chce zawinac zeby skorzystac z tego w profesjonalny sposob to nic na to nie poradzimy. jak jest to zwykly rzeźimieszek (fajne slowo) to jedno i drugie go skutecznie powstrzyma.

dEF - Śro 25 Wrz, 2013

Czytałem już o tej metodzie i dlatego napisałem to co napisałem ;)
Bonczek - Nie 29 Wrz, 2013

Michał napisał/a:
Obrazek

:lol2: :lol2: :lol2: