20 pln dziennie przy 30ghz koparce, którą możesz kupić za 1500 pln
Jakbym miał taką koparkę to bym jej nie sprzedał tylko kopał
Nie opłaca się w tej chwili - taka jest prawda.kamil - Śro 20 Lis, 2013 to już nie mój problem. Czesio musi podpiąć się na lewo albo zainwestowac 15 k pln w domowy wiatrak o pionowej osi obrotu, o wydajności do 1kw przy minimalnym wietrze 3 m/s
Czyli za 17 k inwestycji możesz mieć co miesiąc 600 pln. po 2,5 roku zacznie zarabiać Anonymous - Śro 20 Lis, 2013
M napisał/a:
kamil napisał/a:
20 pln dziennie przy 30ghz koparce, którą możesz kupić za 1500 pln
Jakbym miał taką koparkę to bym jej nie sprzedał tylko kopał
Nie opłaca się w tej chwili - taka jest prawda.
Załoze sie ze byś zrobił taka koparkekamil - Śro 20 Lis, 2013 allegro. są do kupienia. Oczywiście są też za 5 k o wydajności 50/60 ghzAnonymous - Śro 20 Lis, 2013 I seeeeeeeeM - Śro 20 Lis, 2013
kamil napisał/a:
to już nie mój problem. Czesio musi podpiąć się na lewo albo zainwestowac 15 k pln w domowy wiatrak o pionowej osi obrotu, o wydajności do 1kw przy minimalnym wietrze 3 m/s
Czyli za 17 k inwestycji możesz mieć co miesiąc 600 pln. po 2,5 roku zacznie zarabiać
Nie zacznie, popatrz jak rośnie wykres trudności kopania:
http://bitcoindifficulty.com/
trudność wynika z ogólnej mocy obliczeniowej wykoparek podłączonych do działania - jest ich coraz więcej a monet do wykopania na dany okres czasu jest zawsze tyle samo. To że dzisiaj kopie za 600/mc może znaczyć że za pół roku będzie 300/mc a następne 100/mc i nigdy Ci się nie zwróci - to wiedzą ludzie budujący i sprzedający takie koparki.
Na chuk sprzedawać coś co przynosi żywe pieniądze? To nielogicznie.M - Śro 20 Lis, 2013 Tutaj jest kalkulator:
http://www.bitminer.pl/
I widać że w tej chwili koparka oparta na kartach graficznych już w ogole się nie opłaca i jest się tylko w dupę na prądzie.M - Śro 20 Lis, 2013
anjas napisał/a:
Maciek, zwróciłeś uwagę na jeszcze jedną bardzo ważną rzecz:
M napisał/a:
Tak długo jak będzie istniał internet - bitcoin będzie działać.
A co np. przy jakiejś globalnej zawierusze? Pamiętam jak pisałeś, że świat idzie w tym kierunku. Czy to nie stoi ze sobą w sprzeczności - oczekiwanie na duży konflikt z wiarą w bitcoina?
Andrzeju, jak wybuchnie wojna światowa to może być też tak że stuzłotówkami będziemy ogniska rozpalać.
Ale póki co jest to ciekawy mechanizm wymiany dóbr - globalny, bez udziału organizacji bankowych co domyślam się jest niezłym bólem dupy - nie piję do Ciebie.Vlodarsky - Śro 20 Lis, 2013
kamil napisał/a:
Czesio musi podpiąć się na lewo albo zainwestowac 15 k pln w domowy wiatrak o pionowej osi obrotu, o wydajności do 1kw przy minimalnym wietrze 3 m/s
I wg prawa musi sprzedać prąd elektrowni, żeby go później odkupić. M - Śro 20 Lis, 2013 Best żadnych problemów możesz wygenerować 1megawatt prądu/ciepła w ciągu roku ale w kWh wychodzi to bardzo mało.
Miała być nowa ustawa OZE ale oczywiście nie weszła - wtedy do 40kW mocy ciągłej czyli zaleznie od cennika około 14k PLN miesięcznie możnaby zarobić bez działalności gospodarczej i koncesji - tylko na licznik "odwrócony".
Za pięknie by było żeby polaki cebulaki mogli tak zarabiać i lepiej żyć.kamil - Śro 20 Lis, 2013 no właśnie jeszcze to nie weszło i nawet jak kupujesz taką instalacje domową to fizycznie nie możesz nadwyżek odsprzedać do sieci przesyłowej. Tak lobbują sieci energetyczne. Po co mają kupować prąd jak sami chcą swoją sprzedawać...GeKo - Śro 20 Lis, 2013 Próbuje ogarnąć ten fenomen i słabo mi to idzie. Co fizycznie robi ta "koparka"
Mieli jakieś obliczenia, ktoś korzysta z tej mocy obliczeniowej i płaci za to, co jest przeliczane na BC Czy jak?anjas - Śro 20 Lis, 2013
GeKo napisał/a:
Próbuje ogarnąć ten fenomen i słabo mi to idzie. Co fizycznie robi ta "koparka"
Mieli jakieś obliczenia, ktoś korzysta z tej mocy obliczeniowej i płaci za to, co jest przeliczane na BC Czy jak?
teoretycznie robi obliczenia, które szyfrują zabezpieczenia bitcoinów.
Ja jestem prosty chłop, ale moim zdaniem jest to naciągane i pachnie mi jakimś szwindlem.M - Śro 20 Lis, 2013 Ta ustawa była gotowa w 2012roku wystarczyło żeby przeszła przez ręce premiera :\
Tu jest nowy projekt ustawy:
http://legislacja.rcl.gov...5+listopad+2013
http://jacekczarnecki.pl/...t-ustawy-o-oze/GeKo - Śro 20 Lis, 2013 Ale co tam jest szyfrowane przy tym kopaniu.
Ktoś może na chłopski rozum wytłumaczyć po kolei cały proces od kopania BC do transakcji za konkretny przedmiot?