To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - O wszystkim i o niczym

M - Czw 28 Cze, 2012

AleX_R53 napisał/a:
M, jeśli to Ty byś zrobił takie wyliczenie i faktycznie "koszty życia" przy średniej pensji okazałyby się takie jak na tym obrazku to bym uwierzył... póki co:

Obrazek

:>

Marek23, Francja chyba nie jest najlepszym przykładem do naśladowania ze względu na ilość dni wolnych, świąt itp itd...

To jest grafika z po-land.pl ale moge Ci potwierdzic ze to prawda na przykladzie uk i usa. Nawet bym powiedzial ze zawyzone ceny sa.
Tymczasem sie nie madraluj tylko czytaj z pokora :)

Maciusiowy - Czw 28 Cze, 2012

M napisał/a:
polakom pewnie nie...

polakom i niepolakom

M napisał/a:
U nas dentysta jest tani ale na inne rzeczy bierzemy kredyty, np na kilka scian z betonu trzeba cale zycie pracowac.

to chyba też nie najlepszy przykład, biorąc pod uwagę ceny mieszkań w Europie zachodniej...

Anonymous - Czw 28 Cze, 2012

M napisał/a:
To jest grafika z po-land.pl

a to przepraszam :rotfl:

M napisał/a:
Tymczasem sie nie madraluj tylko czytaj z pokora

Tak jest. Alek czytać, Alek rozumieć :)

Franek - Czw 28 Cze, 2012

http://www.youtube.com/wa...d&v=uE-eOyNdIek

:/

M - Czw 28 Cze, 2012

Maciusiowy napisał/a:
M napisał/a:
polakom pewnie nie...

polakom i niepolakom

M napisał/a:
U nas dentysta jest tani ale na inne rzeczy bierzemy kredyty, np na kilka scian z betonu trzeba cale zycie pracowac.

to chyba też nie najlepszy przykład, biorąc pod uwagę ceny mieszkań w Europie zachodniej...

No Macius sa miejsca gdzie jest drozej i taniej.
Dom w dzielnicy 400tys miasta w uk ze sporym ogrodem kosztuje 60tys funtow, u mnie na płatniczej "plomba" z kawalkiem ogrodka byla wyceniona na 2.5miliona. Cos tu k..wa jest nie tak.

M napisał/a:
Dom w dzielnicy 400tys miasta w uk ze sporym ogrodem kosztuje 60tys funtow, u mnie na płatniczej "plomba" z kawalkiem ogrodka byla wyceniona na 2.5miliona. Cos tu k..wa jest nie tak.

Dom w LA o powierzchni 250m2 i działką 600m2 kosztuje 1,2mln USD... Pałac 600m2 na 5000m2 ogrodu w Colorado kosztuje 250k USD... coś tu k..wa jest nie tak ;]

czy naprawdę po raz 999 736 mamy dyskutować komu się bardziej (nie)podoba życie w Polsce i dochodzić do podobnych wniosków (jednak może mniej kategorycznych) że jest kijowo?

Marek jest wiecznie nie zadowolony chyba, że "gra w gre" albo śmiga na snowboardzie (wolny kraj to może być niezadowolony), eM kontestuje i kontempluje (wolny kraj to może robić co chce)... Łukasz ma wy.je.bane bo ma kasy jak lodu ;] każdy okazuje to na swój sposób ale nie ma co na siłę innych przekonywać ze jest tylko jedna racja i jest "bardziej mojsza niż twojsza"...

Marek23 - Czw 28 Cze, 2012

Cytat:
Marek23, Francja chyba nie jest najlepszym przykładem do naśladowania ze względu na ilość dni wolnych, świąt itp itd...

A napisałem,że warto nasladowac? :>

Marek23 napisał/a:
Cytat:

A napisałem,że warto nasladowac? :>

a czy napisałem, że tak napisałeś? :* może 1h dziennie na obiad sie liczy do godzin pracy ale mają patologie w postaci 40 świąt (dni wolnych) rocznie...

AleX_R53 napisał/a:
M napisał/a:

Dom w LA o powierzchni 250m2 i działką 600m2 kosztuje 1,2mln USD... Pałac 600m2 na 5000m2 ogrodu w Colorado kosztuje 250k USD... coś tu k..wa jest nie tak ;]

mieszkania w bytomiu z kolei, są do ogarnięcia za jedną pensję podobno...

AleX_R53 napisał/a:
Marek jest wiecznie nie zadowolony chyba, że "gra w gre" albo śmiga na snowboardzie (wolny kraj to może być niezadowolony), eM kontestuje i kontempluje (wolny kraj to może robić co chce)... Łukasz ma wy.je.bane bo ma kasy jak lodu ;] każdy okazuje to na swój sposób ale nie ma co na siłę innych przekonywać ze jest tylko jedna racja i jest "bardziej mojsza niż twojsza"...

+1

jeżeli w PL jest ch.ujowo, granice są na szczęście otwarte i można się przeprowadzić do lepszego kraju, o!
[zamiast wypisywać codziennie na fb swoje żale i linki opisujące 'dramatyczną' sytuację w naszym kraju]

GeKo - Czw 28 Cze, 2012

M, Tak szczerze nie wiem skąd ty bierzesz te ceny.
Naoglądałem się troche takiego gówna jak domo TV i tam ludzie na zapadłych dziurach za stare rudery do remontu z działką kartkują 400tys funtów nieraz Czasami kupią jakiś gotowy dom za 350-400tys Funtów.

A to że u Ciebie taka plomba kosztuje to prawa "wolnego rynku" :rotfl: im więcej ludzików na m2 tym wyższe ceny.
Z resztą o cenie nieruchomości decydują 3 rzeczy:

i jeszcze raz LOKALIZACJA

ja myślałem, że wlaściciel decyduje, ale mogę się mylić :>
M - Czw 28 Cze, 2012

GeKo napisał/a:
M, Tak szczerze nie wiem skąd ty bierzesz te ceny.
Naoglądałem się troche takiego gówna jak domo TV i tam ludzie na zapadłych dziurach za stare rudery do remontu z działką kartkują 400tys funtów nieraz Czasami kupią jakiś gotowy dom za 350-400tys Funtów.

To oglądaj dalej :wall:

GeKo napisał/a:
A to że u Ciebie taka plomba kosztuje to prawa "wolnego rynku" im więcej ludzików na m2 tym wyższe ceny.
Z resztą o cenie nieruchomości decydują 3 rzeczy:
he he he - lokalizacja jest tak gówniana że bardziej bym wolał chyba mieszkać w Bytomiu. Resztę pomijam bo widzę że Cie to bardzo boli.

M - Czw 28 Cze, 2012

Wstawienie czegokolwiek co wywoła dysonans poznawczy w kwestii "zyjemy w zaj.ebistym kraju i nie może być lepiej" - wywołuje efekt potrzeby natychmiastowego zadeptania tej informacji serią negujących/przesmiewczych wpisów - aby ten dysonans wyciszyć/zniwelować.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dysonans_poznawczy

Bardzo dziękuje za udział.
:]

mi - Czw 28 Cze, 2012

Maciusiowy napisał/a:
mieszkania w bytomiu z kolei, są do ogarnięcia za jedną pensję podobno...

za jeden zasiłek, w bytomiu mamy inną jednostkę

Maciusiowy napisał/a:
jeżeli w PL jest ch.ujowo, granice są na szczęście otwarte i można się przeprowadzić do lepszego kraju, o!

o, o! +1!

M napisał/a:
To oglądaj dalej :wall:

ale co, ale o co chodzi? Telewizja kłamie?

M napisał/a:
bardziej bym wolał chyba mieszkać w Bytomiu

ej, ej! Kolega! Tak się nie bawimy! Bo powiem Marku, że yebueś mu w dach!
(poza tym nie można woleć bardziej, ogarnij się!)

GeKo - Czw 28 Cze, 2012

M, :wall: O Co ci chodzi? pokazują co ludzie kupują jedni wille inni normalne domy. A co mnie ma boleć?

Jak cena jest z dupy ustalona przez właściciela to zweryfikuje go rynek. Od tego jest operat aby ustalić wartość.

Przykładowo w Londynie gównianie domy parę lat temu chodziły po 500-600tys funtów, nie wiem jak jest teraz. Jak myślisz dlaczego?